Tujina

Protestniki ne popuščajo. Letijo molotovke in kamenje

Caracas, 04. 03. 2014 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Venezueli se nadaljujejo protesti. Protestniki varnostne sile obmetavajo s kamenjem in molotovkami ter zahtevajo izpustitev opozicijskega voditelja Lopeza in drugih političnih zapornikov. Lopez poziva k nadaljevanju protestov.

Opozicijski voditelj Leopoldo Lopez je vse svoje podpornike v ponedeljek pozval naj vztrajajo na ulicah in s protesti pokažejo svoje nezadovoljstvo s politiko predsednika Nicolasa Madure. Lopeza so oblasti aretirale 18. februarja, ker je sodeloval pri organizaciji protivladnih protestov. Lopez zahteva, da vlada prevzame odgovornost za nasilno posredovanje policije nad protestniki, v katerem je umrlo najmanj 18 oseb. "Moramo nadaljevati z mirno bitko. Ni razloga, da bi se nehali boriti," je dejal Lopez v video sporočilu svojim podpornikom. "Nikoli ne bodo premagali tistih, ki se ne vdajo," pravi Lopez.

Vodja opozicije Leopoldo Lopez poziva k nadaljevanju protestov.
Vodja opozicije Leopoldo Lopez poziva k nadaljevanju protestov. FOTO: Reuters

Po nedeljskih množičnih protestih je opozicija v ponedeljek znova pozvala državljane na ulice. Več tisoč ljudi se je v ponedeljek zbralo v okrožju Las Mercedes v Caracasu in se nato odpravilo na protestni pohod vse do stavbe Organizacije ameriških držav.

Tudi danes se nadaljujejo protesti. Demonstranti, večinoma študentje, so postavili zasilne barikade iz ruševin in kupov smeti. Enote varnostnih sil jezni protestniki obmetavajo s kamenjem in molotovkami, nacionalna garda pa jih razganja z vodnimi topovi in solzivcem. Protesti so med drugim namenjeni zahtevam po izpustitvi Lopeza, ki mu zaradi vzpodbujanja protestov grozi deset let zapora, in tudi drugih političnih zapornikov. Zahtevajo pa tudi odločnejše ukrepe oblasti proti kriminalu, visoki inflaciji, korupciji in pomanjkanju, ki je zajelo to z nafto bogato državo.

Prazni tulci solzivca in fotografije žrtev dosedanjih protestov.
Prazni tulci solzivca in fotografije žrtev dosedanjih protestov. FOTO: Reuters
Protesti, ki se nadaljujejo že četrti teden, so do sedaj terjali najmanj 18 žrtev. Minuli petek so venezuelske varnostne sile v Caracasu na protivladnih protestih prijele najmanj 41 ljudi, med njimi osem tujcev, tudi tuje novinarje.

Kljub vsesplošnemu nezadovoljstvu v državi in vztrajanju protestnikov na ulicah Caracasa, pa zaenkrat ni znakov, da bi predsednik Maduro odstopil. V ponedeljek se je v Ženevi z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Munom sestal venezuelski zunanji minister Elias Jaua, ki je proteste označil za nevarno in vandalsko motenje javnega reda in miru. "Protestniki bi radi očrnili vlado ter Venezuelo prikazali kot državo kaosa in represije, da bi upravičili zunanjo intervencijo," je dejal Jaua. Ban Ki Mun je venezuelsko vlado in opozicijo pozval k dialogu. K dialogu je pozval tudi Washington.

Predsednik Maduro vztraja, da so se skrajni opozicijski voditelji pridružili študentom, ki protestirajo zaradi visoke inflacije in pomanjkanja dobrin, njihov glavni cilj pa je po njegovi oceni spodnesti njegovo vlado, ki je na oblasti nekaj manj kot leto dni.

Venezuelo že četrti teden pretresajo protesti zaradi visoke inflacije in pomanjkanja dobrin, pa tudi zaradi porasta kriminala v državi.
Venezuelo že četrti teden pretresajo protesti zaradi visoke inflacije in pomanjkanja dobrin, pa tudi zaradi porasta kriminala v državi. FOTO: Reuters

Maduro je v želji, da bi zajezil proteste v državi in jezne protestnike umaknil z ulic, podaljšal karnevalske počitnice iz štirih na šest dni. Ogromno Venezuelcev se namreč med karnevalskimi počitnicami za nekaj dni odpravi na obalo. Opozicija mu ni ostala dolžna in je prek družabnih medijev objavila fotografije praznih plaž.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

asdfghjklqwertz
04. 03. 2014 22.12
A se bodo spet nekateri putinovci pa janukoviči znašli, ki bodo pravli, da protestniki delajo državni udar?
T_one
04. 03. 2014 14.27
+17
made by USA... V zadnjih 10-tih letih, države, ki jih Svetovna Banka še nima pod kontrolo; ali 1.) v teh državah podkupijo politike, da poplenijo in zbankrotirajo državo, in jo nato zadolžijo pri Svetovni Banki (primer: Slovenija, Hrvaška, BiH, itd.) ali, 2.) če politiki v kateri državi niso podkupljivi, v teh državah ZDA organizirajo "proteste" in državne udare, in nato v vodstvo teh držav postavijo svoje petokolonaše, ki nato zbankrotirajo in zadolžijo te države pri Svetovni Banki (Libija, Ukrajina, itd.), ali ZDA in EU tem državam, pod nekim vsiljenim in lažnim izgovorom, vzpostavijo embargo in finančno in gospodarsko blokado, jih na ta način obubožajo in prisilijo, da popustijo in se zadolžijo pri Svetovni Banki, ali pa 4.) ZDA in NATO napadejo te države, pod izgovorom "boja proti terorizmu", "humanitarnim posredovanjem" ali "širijenje demokracije", jim zrušijo infrastrukture in pokradejo naravna bogastva, nato pa jih za obnovo, ki jih izvajajo ravno njihove - ameriške in zavezniške firme po oderuških 10x preplačanih cenah, zadolžijo pri Svetovni Banki (Irak, Afganistan, Haiti,Filipini, itd.)... Potem pa, ko ima Svetovna Banka vse svetovne države zadolžene pri sebi, zruši valute in vpokliče dolgove, in tako postane lastnica vseh držav in vseh njihovih naravnih bogastev in virov.... Moderni način širjenja imperializma! Države, ki jih Svetovna Banka še nima pod kontrolo, ki še niso zadolžene pri Svetovni Banki: Rusija, Kitajska, Iran, Sirija, Venezuela, Severna Koreja, Švica, .....Če še sluičajno komu ni jasno, zakaj se dogajajo "(separatistični) protesti" in teroristični napadi v teh državah, in zakaj takšna medijska gonja proti tem državam, in zakaj (grožnja) embargo in gospodarske in finančne blokade. Sedaj je bila na vrsti Ukrajina, sedaj pa je naslednja očitno še na vrsti Venezuela, Rusija in Kitajska... potem pa še ostale... po kateremkoli od tzoraj naštetih modusov operadnijev... dokler ne bo padel poslednji. Sedaj so tudi Rusijo, preko Ukrajine, načrtno, sterali v položaj, ko nima izbire; ali se upre, ali pa se preda in podredi Svetovni Banki... Na Kitajskem in Venezueli tudi že potekajo (separistični) "protesti", pod organizacijo ZDA (in EU)...Torej obstajajo le dve opciji; ali se Rusija in/ali Kitajska upreta tej moderni globalni imperializaciji - zasužnjevanju, in pride to Tretje Svetovne Vojne, ali pa se "predata", čemur pa potem sledi "antikristov" - Vatikansko Zionistični Masonski Genocidni Fašistični Suženjski Nov Svetovni Red, ki pa vključuje tudi vsaj 95% globalni genocid in popolno zasužnjenje (mikročip) preostalega človeštva...
acim
04. 03. 2014 17.09
+2
DeBill
04. 03. 2014 13.35
+1
Od kod veste, da so to politični zaporniki? Fej in fuj, taki članki prepisani s Foxa. To so skrajno pokvarjeni kriminalci, ki so s pomočjo amerike hoteli uničiti lastno državo in obubožati lasten narod.
acim
04. 03. 2014 13.10
+5
Dokler je bil na oblasti Chavez ni bilo nasilja,ko je prišla demokracija seje začela anarhija.Ameriška izmišljotina.
nevski
04. 03. 2014 22.04
Chaveza je ubila CIA, dejstvo pa je, da Maduro ni dorasel Chavezovi dediščini. Chavez je iz dna potegnil revno prebivalstvo in ga opismenil, Maduro pa s tem potencialom ne zna nadaljevati, zato ga bo CIA z udarom kmalu vrgla.