Tujina

FOTO: Razočarani Egipčani ob drugi obletnici vstaje znova na ulicah

Kairo, 25. 01. 2013 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob drugi obletnici vstaje v Egiptu so v Kairu potekali množični protesti. Ljudje so namreč nezadovoljni s sedanjim predsednikom Mursijem in islamistično vlado. V več mestih so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo, v katerih je bilo poškodovanih najmanj 250 ljudi.

Dve leti po začetku množičnih protestov proti takratnemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku je danes več tisoč Egipčanov protestiralo proti novi islamistični vladi.

V Kairu se je več tisoč protestnikov zbralo na znamenitem trgu Tahrir, v bližini pa je prišlo do niza posamičnih spopadov s policijo. Demonstranti so se odpravili tudi pred predsedniško palačo v predmestju Kaira, od koder jih je policija pregnala s solzivcem.

Mursi, prvi izvoljeni civilni predsednik Egipta, je položaj zasedel junija lani. Opozicija mu očita, da krepi oblast islamistov in da mu ni uspelo oživiti gospodarstva, ki ostaja v zelo slabem stanju.

Protestniki so se v Kairu za krajši čas zbrali tudi pred zgradbo državne televizije in na cesti začasno ustavili promet v obe smeri. Prišli so tudi pred poslopje ministrstva za informiranje. V bližnje poslopje, kjer ima urade Muslimanska bratovščina, iz katere izhaja Mursi, pa so protestniki metali kamenje.

Že dan pred današnjimi napovedanimi protesti so se v četrtek v bližini trga Tahrir v Kairu spopadli policisti in nasprotniki vlade, ki so želeli podreti betonski zid pred vladno četrtjo. Pri tem je bilo poškodovanih 16 ljudi.

Demonstracije in spopadi s policijo so danes izbruhnili tudi v Aleksandriji na severu države, potem ko so protestniki obkolili policijsko postajo ter vanjo začeli metati kamenje. Policija je odgovorila s streli v zrak in uporabo solzivca, da bi razgnala protestnike. Skupina protestnikov je vdrla v sodišče in blokirala ceste v središču mesta.

protesti v Egiptu - 8
protesti v Egiptu - 8 FOTO: Reuters

V Ismaliji na vzhodu in v delti Nila na severu države so demonstranti napadali sedež tamkajšnjih lokalnih oblasti, v mestu Damiet pa so poslopje lokalnih oblasti obkolili. V kraju Kaf el Šejk so napadli stavbo sodišča, navajajo očividci. V vseh teh krajih je ob tem prišlo do spopadov s policijo.

Privrženci egiptovskih opozicijskih strank so za "družbeno pravičnost" in proti "vladavini Muslimanske bratovščine" protestirali tudi drugod po Egiptu, med drugim v mestu Suez in kraju Al Ariš na Sinajskem polotoku.

V spopadih v več mestih je bilo tako po navedbah reševalcev poškodovanih najmanj 250 ljudi.

Glavni protest je potekal na kairskem trgu Tahrir, žarišču demonstracij, ki so pred dvema letoma po 18 dneh Mubaraka prisilile, da sestopi z oblasti. To je tudi storil, in sicer 11. februarja 2011.

Egiptovski predsednik Mohamed Mursi je v četrtek medtem govoril o kontrarevoluciji. Zatrdil je, da proteste proti vladi vodijo "ostanki Mubarakovega režima". Demonstranti pa Mursiju očitajo, da je izdal cilje revolucije, ki se je začela 25. januarja 2011 in je 17 dni pozneje privedla do Mubarakovega odstopa.

Zahtevajo preklic islamistično naravnane ustave

Proteste naj bi vodil glavni sekularni opozicijski blok, Fronta narodne rešitve, na njih pa so zahtevali preklic islamistično naravnane ustave, ki so jo Egipčani na spornem referendumu decembra lani sicer podprli. Sekularna opozicija poudarja, da bi nova ustava lahko spodkopala temeljne pravice, trdi pa tudi, da je na referendumu prišlo do množičnih poneverb.

Mursi izhaja iz vrst Muslimanske bratovščine

Podporniki predsednika, ki je izšel iz vrst Muslimanske bratovščine, so napovedali, da se današnjih demonstracij ne bodo udeležili, oblasti pa so okrepile varnostne ukrepe okoli državnih institucij in policijskih poslopij.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

siupamoizvedetiresnico
26. 01. 2013 08.08
+2
Učite se naši delilci rožic in pevci otroških pesmic.
Lajnaa
25. 01. 2013 14.59
+4
Tole bo trajalo 30 let.
olpop
25. 01. 2013 11.51
+3
Bravo ljudstvo Egipta! za MB se ve da so le orodje Savdijcev na Bližnjem vzhodu......samo upajmo da nebo spet zrežirana nova vojna, da je narod dovolj pameten in da bo prevladal sekularizem
appollyon
25. 01. 2013 11.50
+3
Hehe egipčani, kaj so pa se pustili muslimanski bratovščini, ex-teoristom, da jih peljejo na led! So končno pogruntal da je islamisti njihovi edini sovražniki!
olpop
25. 01. 2013 12.18
-1
MB operira tudi v Siriji, v tako zvani opoziciji proti Assadu
Nina Nubia 1
25. 01. 2013 10.45
+0
kolcanje postaja nevzdrzno
appollyon
25. 01. 2013 11.51
+0
Še kolcalo se jim bo po ameriški lutki Mubaraku! Še en dokaz da so Američani veliko bolje kot pa islamisti!
olpop
25. 01. 2013 12.08
+1
appollyon: zadeva je malo bolj zakomplicirana kot ti misliš, je pa dejstvo da so ti islamisti večinoma iz Muslimanske bratovščine ki pa jo podpira Savdska Arabija (ki ji je cilj popolna ali vsaj delna dominanca nad BV ), z veliko pomočjo Katarja seveda ....
olpop
25. 01. 2013 12.10
+0
appollyon: zadeva je malo bolj zakomplicirana kot ti misliš, je pa dejstvo da so ti islamisti večinoma iz Muslimanske bratovščine ki pa jo podpira Savdska Arabija (ki ji je cilj popolna ali pa vsaj večinska dominanca nad BV, tukaj zelo dobro sodelujejo s sosednjim Katarjem ) ....
appollyon
26. 01. 2013 00.36
Dej ši še enkrat preberi kdo podpira Muslimansko bratovščino! Kakšna Saoudska arabija! Prej Iran, ki je odprto priznal da jih podpira!
appollyon
26. 01. 2013 00.36