Tujina

'Ben Ali ni v komi'

Tunis, 18. 02. 2011 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je družinski prijatelj odstavljenega tunizijskega predsednika sporočil, da je ta v komi, so iz bolnišnice, kjer naj bi Ben Alija zdravili, sporočili, da to ne drži. Kaj se dogaja s človekom, katerega 23-letna vladavina je sprožila množično vstajo, tako ni znano.

Savdski viri so zanikali navedbe medijev, da je odstavljeni tunizijski predsednik Zine El Abidine Ben Ali doživel napad in pristal v komi v savdski bolnišnici. To naj bi se zgodilo potem, ko so se v javnosti pojavile podrobnosti o korupciji pod njegovo vladavino.

Kaj se dogaja z Ben Alijem? V javnosti krožijo različne informacije.
Kaj se dogaja z Ben Alijem? V javnosti krožijo različne informacije. FOTO: Reuters

Družinski prijatelj nekdanjega predsednika je namreč povedal, da je Ben Ali že dva dni v komi, zanj pa naj bi skrbeli v bolnišnici. ''Imel je srčni napad in njegovo stanje je zelo resno,'' je dejal.

Predstavnik notranjega ministrstva pa ni ne zanikal ne potrdil navedb, da je Ben Ali v bolnišnici. Tranzicijska vlada pa naj bi po besedah vladnega predstavnika na današnjem sestanku s člani opozicije govorila tudi o Ben Alijevem stanju.

Kot je znano, je Ben Ali z družino pobegnil v Savdsko Arabijo 14. januarja, ko se je v Tuniziji odvijala množična vstaja, ki je končala njegovo 23-letno vladavino.

Protestnica s fotografijo Mohammada Bouazizija
Protestnica s fotografijo Mohammada Bouazizija FOTO: Reuters

Proteste, ki zdaj pretresajo arabski svet, je pravzaprav sprožil en človek. 26-letni Tunizijec Mohammad Bouazizi se je decembra zažgal, potem ko mu je policija preprečila prodajo sadja in zelenjave, s čimer se je preživljal.

Dejanje iz obupa je pomenilo začetek upanja za milijone. Upanja, da lahko strmoglavijo skorumpirane režime in v svojih državah zaživijo bolje. Sprožilo je namreč proteste v Tuniziji, Egiptu in drugod.

26-letniku, ki v domovini in zunaj nje velja za legendo, so se v Tuniziji poklonili na poseben način. V prestolnici Tunis bodo namreč po njem poimenovali enega od trgov. Trg 7. novembra – na ta dan je zdaj že nekdanji predsednik Zine al Abidine Ben Ali leta 1987 prevzel oblast – se bo po novem imenoval Bouazizijev trg.

Človek, ki je sprožil začetek konca dolgoletne vladavine Ben Alija, ga tako ni izrinil le iz predsedniške palače, ampak tudi s trga.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rageinblack
19. 02. 2011 00.54
pa tudi Mubarak naj bi bil v komi... mini ni več nič jasno.
Ca6e
18. 02. 2011 13.47
Seveda je v komi, če je pa izvedel za pufe ki jih ima!!!
nphxyREAL
18. 02. 2011 09.43
@major res je!
Hochstapler
18. 02. 2011 08.59
Pionirčki moji zdravo! Da, lahko potrdim da je včasih le iskrica dovolj, da ljudska drhal podivja in vrže s prestola svojega oblastnika. Vsak resen oblastnik mora biti pripravljen na tak scenarij, zato imajo oblastniki svoj denar razpršen po bankah po svetu.
orehek
18. 02. 2011 08.06
Oglas obupanih Slovencev: Išče se tak kandidat!
kiki46
18. 02. 2011 07.46
no, lepa gesta od množice. Njemu sedaj nič ne pomaga, ko je že pri Alahu v raju
major1
18. 02. 2011 07.45
Kaj mu bo slava po smrti, če ga v času življenja ni nihče opazil.