Tujina

FOTO in VIDEO: V Zagrebu trgali evropsko zastavo

Zagreb, 16. 04. 2011 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
V.L./STA/N.S.
Komentarji
402

Po odločitvi haaškega sodišča vse več Hrvatov nasprotuje vstopu Hrvaške v Evropsko unijo. Na protestih v Zagrebu so zato nekateri tudi trgali evropsko zastavo, namesto nje pa postavili hrvaško. Premierka Kosorjeva pa opogumlja, da bodo angažirali najboljše pravnike, ki jim bodo pomagali pri nadaljnjih korakih.

Hrvaška je še vedno v šoku po včerajšnji obsodbi generalov Anteja Gotovine in Mladena Markača. Ogorčenje in nezadovoljstvo so Hrvati danes izrazili na protestih, ki so potekali v več mestih.

Točno opoldne se je začel protest na Trgu Bana Josipa Jelačića v Zagrebu. Protest sta organizirala gibanje Hrast in politična iniciativa Akcija za bolju Hrvatsku, na njem pa so se zbrali predvsem vojni veterani ter privrženci obsojenih generalov. Na trgu se je po oceni organizatorja Željka Sačića zbralo več kot 50.000 ljudi. Po poročanju Dnevnik.hr pa se je zbralo 10.000 ljudi. Protesta se je udeležil tudi kontroverzni pevec Marko Perković Thompson.

Protest se je začel z minuto molka. Na odru se je zvrstilo več govornikov. "Spomnimo se na vse, ki so umrli za Hrvaško," je dejal prvi govornik. Iz množice je bilo slišati vzklike "izdaja" in "lopovi". Slišati je bilo tudi vzklike: "Jadranka odidi."

"Živimo v svetu, kjer se dogajajo tudi nepravice. A to nas mora le še narediti močnejše," je dejal drugi govornik. "Naši generali so junaki. Cela Hrvaška je z njimi. Oni bi morali voditi državo,"  je dejal še eden od govornikov. "Želimo, da prekinete pogajanja z EU, to je edina rešitev za naše generale. Ne želimo biti člani Unije, kjer je enakost le beseda na papirju," se je še slišalo z govorniškega odra. "Včeraj je umrla vera v pravično sojenje."

Na osrednjem trgu v Zagrebu se je zbralo več kot 10.000 ljudi.
Na osrednjem trgu v Zagrebu se je zbralo več kot 10.000 ljudi. FOTO:

Protestniki so zastavo EU, ki je visela na drogu, sneli in zamenjali s hrvaško zastavo. Na trgu so se sicer vile številne hrvaške zastave in tudi zastave proti Evropski uniji. So pa nekateri povezali hrvaško in ameriško zastavo skupaj z napisom "Skupaj 1995".

Številni protestniki so odgovornost za razsodbo hrvaškim generalom v Haagu pripisali tudi politikom, njihova ravnanja pa označili za izdajo. Obsodili so politiko Jadranke Kosor, Stipeta Mesića in Iva Sanaderja.

Protestniki so v Zagrebu raztrgali zastavo Evropske unije, ki je visela na enem od stropov. Na njeno mesto so dali hrvaško zastavo. Ob koncu demonstracij je policija prijela tri protestnike, dva zaradi uničevanja zastave, enega pa zaradi zažiganja bakle.

Že včeraj pa je soborec in poročna priča Anteja Gotovine Željko Dilber dejal, da Gotovina ne podpira današnjega shoda v Zagrebu. "Če bi tak shod lahko kakor koli vplival na razsodbo, bi ga jaz prvi podprl. A to je ribarjenje v kalnem, priložnost za osebno promocijo posameznikov, tudi Sačića in ne samo njega. Cilj tega zborovanja ni Ante, prav tako ne razsodba, temveč so to politični cilji posameznikov," je povedal Dilber.

Protest v Zagrebu se je končal po dveh urah in pol s pozivom k udeležbi na naslednjem protestu, ki bo 23. aprila ob 12. uri v Splitu.

Incident v Splitu

Okoli tisoč protestnikov pa se je tudi danes zbralo v Splitu. Protesti so potekali tudi v Osijeku in na Reki.

V videu si oglejte, kaj se je zgodilo med govorom splitskega župana.

Na protestu v Splitu se je zgodil incident. Splitskega župana Željka Keruma je med govorom na odru napadel mladenič. Najprej je županu nekaj rekel, nato pa ga je udaril. Kerum mu ni ostal dolžan in se je začel prerivati z njim. Vse skupaj je trajalo le nekaj sekund, nato pa so posredovali varnostniki.

Kerum sicer sploh ni bil predviden kot govornik. V bližini kraja protesta se je udeležil otvoritve nekega lokala. Ko so ga organizatorji zagledali med množico, so mu predlagali, da spregovori. Kerum se je povabilu odzval.

Nemirna noč po obsodbi generalov

Po izreku sodbe generaloma Gotovini in Markaču, je noč v Zadru minila nemirno. Policija je ponoči več kot desetkrat posredovala zaradi zažiganja gum, blokiranja cest z metanjem kamnov, zažiganja kontejnerjev za smeti ter pisanja grafitov. Jutro je šele pokazalo pravo sliko razdejanja. Na stenah stavb je mogoče prebrati: "Prodali ste Anteja za evropsko karto", "Sovražim vlado",  "Gotovina heroj" ter "Izdajalci".

Zadnja javnomnenjska raziskava, ki jo je opravila Nova TV je pokazala, da je kar 90 odstotkov Hrvatov ogorčenih nad sodbo haaškega sodišča. Izrečena kazen se 93 odstotkom zdi nepravična, največ, kar 32 odstotkov anketiranih pa meni, da je za to odgovorna vlada Jadranke Kosor. Še pred tednom dni je vstop Hrvaške v EU podpiralo 60 odstotkov državljanov, dan po odločitvi haaškega sodišča pa bi za referendum glasovalo le 35 odstotkov ljudi.

V incidentih sicer ni nastala večja materialna škoda, tudi poškodovan ni bil nihče, prav tako niso nobenega pridržali, je sporočila policija.

Obsodba še ni pravnomočna

Bitka na sodišču pa še ni končna, saj sedaj sledijo pritožbe na obsodbo. Odvetniki Gotovine in Markača se morajo pritožiti v 30 dneh, pritožbo pa morajo spisati v 75 dneh, poroča Index.hr. Pritožbeni postopek se bo po ocenah zavlekel na dve leti. Pravnomočno obsodbo tako lahko torej pričakujemo leta 2013. Do takrat pa bo dvojica ostala v zaporu v Scheveningenu.

Črni scenarij za oba bi bil, da prvostopenjska obsodba tudi postane pravnomočna. V tem primeru bi Gotovina, ki je že odslužil več kot pet let zaporne kazni, na svobodo prišel leta 2022. Markač, ki je v zaporu od leta 2007, pa bi lahko zapustil zapor leta 2020. A pravni strokovnjaki ne izključujejo možnosti, da bi se generala že po odločitvi o pritožbi znašla na prostosti.

Kosorjeva z vojnimi veterani

Hrvaška premierka Jadranka Kosor in predstavniki 48 hrvaških veteranskih združenj so se danes v Zagrebu dogovorili za sodelovanje v pritožbenem procesu v petek obsojenih generalov Anteja Gotovine in Mladena Markača na haaškem sodišču. "Kljub čustvom moramo ostati zbrani in na pomoč poklicati najboljše pravne strokovnjake," je dejala Kosorjeva.

Pri tem je na skupni novinarski konferenci po srečanju izrazila tudi zadovoljstvo, da so predstavniki veteranskih združenj izrekli podporo vladi za končanje pogajanj Hrvaške za vstop v EU. "V trenutku, ko preučujemo, kaj vse se je zgodilo, je izjemno pomembno slišati, da hrvaški branilci menijo, da ni alternative, kot da Hrvaška zaključi pogajanja in postane 28. članica EU," je dejala.

Jadranka Kosor
Jadranka Kosor FOTO:

Glavni dogovor današnjega triurnega sestanka, ki se ga je udeležil tudi oproščeni general Ivan Čermak, je bil sicer v tem, da si bodo vsi skupaj prizadevali, da najdejo kar najboljše pravne argumente, da bi v pritožbenem postopku ovrgli razsodbo haaškega sodišča. Kosorjeva je pri tem zagotovila vso pomoč hrvaške vlade in napovedala, da se bo vlada vključila v proces kot "prijatelj sodišča".

Premierkin svetovalec, upokojeni general Damir Krstičević, je ob tem še pojasnil, da Hrvaška ne more zapustiti generalov Gotovine in Markača, saj se nista šla zasebne vojne. "Kot organizirana država in družba moramo biti enotni, modri in dostojanstveni brez delitev, da bi povrnili ponos in pravico hrvaškemu človeku in branilcu," je dejal.

Kosorjeva pa je napovedala tudi diplomatsko aktivnost proti razsodbi haaškega sodišča. Tako so med drugim tujim veleposlaništvom že razposlali študijo hrvaške Akademije pravnih znanosti z naslovom Teorija skupnega zločinskega dejanja in mednarodno kazensko pravo - izzivi in kontroverznosti.

Za obrambo generalov bodo angažirali "najboljše odvetnike", je še napovedala Kosorjeva. Poleg tega pa so se danes dogovorili tudi za vzpostavitev delovne skupine predstavnikov veteranskih združenj in ministrov, ki bo ugotavljala, kaj vse bi se še dalo storiti za obrambo generalov. Skupina naj bi se znova sestala prihodnji teden.

Preberite še: Ante Gotovina je bil na begu 1613 dni, ko so ga vklenili med večerjo na Kanarskih otokih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (402)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marko Varga
17. 04. 2011 09.59
sicer pa je Knin padel v Beogradu,če bi se takratna Srbska politika odzivala drugače tudi Ameriška pomoč Hrvatom ne bi nič pomagala...
volek
17. 04. 2011 09.57
Mazy5, a hrvaška vojska pa ni bila mednarodno priznana? Ali so bili kninski rokovnjači mednarodno priznani? Glede orožja na MB letališču? Ta tema je že zdavnaj razčiščena. Orožje je bila pomoč za vojsko BH, dogovor Kučan-Čengić.
Marko Varga
17. 04. 2011 09.33
končno je nekdo priznal,da je za vse kriva tajratna Hrvaška oblast in politika,ki je poskušala narediti kar ni uspelo Paveliču med 2.sv.vojno in še za tista grozodejstva Hrvati niso odgovarjali...bravo za sodišče...
hotchilipoper
17. 04. 2011 08.51
123milan65 ker nimajo drugega za pisat,pa še najlepše je po tujem pljuvat,tudi,če imaš doma polno
Marko Varga
17. 04. 2011 08.46
edino pošteno sodbo so izrekli naši partizani po 2.sv.vojni...
Imam veliki
17. 04. 2011 07.52
najbolj pa se mi smilite vi, ki kujete Evropo med zvezde.. kaj si dobil z evropo???????
prejca
17. 04. 2011 07.10
Samo poglejte, kako skupaj držijo! Kot eno so. Mi pa nočemo nič pokazat našim zločincem! Še vedno se sprehajajo po parlamentu in brijejo norce iz nas.
Jaka..
17. 04. 2011 07.07
Pri nas je kaos,ampak na Hrvaškem je katastrofa,,narod bo dva dni na ulicah in potem se bo vse pozabilo,....samo pečat bo ostal in naj se zavedajo,da s tem protestom delajo samo sebi še večjo škodo,...bedo,..so na ulici pa ne vedo zakaj,....politika jih pa paha v siromaštvo še večje.
scorpion777
17. 04. 2011 03.43
še samo en komentar ki se veže na nepopoln in neprofesionalen prispevek Borčič Bernardove iz Zagreba. Ona je navedla da so Generali obsojeni ker hrvaška ni delovala kot pravna država in da ni procesuirala storilcev kaznivih dejanj KAR PREPROSTO NI RES: Hrvaška je za zločine ki so se zgodili med Olujo in po obravnavala 2400 oseb od tega je bilo obsojeno na zaporne kazni od 1 do 15 let = ca. 1460 oseb/hrvatov.
scorpion777
17. 04. 2011 03.37
Na sojenju v Haagu je z Imenom in priimkom naštetih 37 mrtvih civilistov in to na področju od 12.000 km/2 toliko o stotinah mrtvih civilistov. Dejstvo je da za Haag povelje Srbskega vodje SAO Krajine o evakuaciji in nastali traktorjadi ob prvih urah napada, dejansko ni umik ampak etnično čiščenje....... prekomererno granatiranje: Hrvaška stran je uporabila srbski dokaz da je na Knin bilo istreljenih 270 granat na vojašnice in komunikacijske centre in ostale objekte, za Haag je bilo to prekomerno granatiranje Knina in namerno vzbujanje strahu prebivalcem krajine kar je povzročilo etnično čiščenje? Kdo je tu nor? Dejstvo je da je s to obsodbo nagrajena srbska stran in njihova agresija!
JEZKE-BLOKIRAT
17. 04. 2011 03.31
jaz se strinjam z protestniki naj prenehajo pogajanje z EU jih ne rabmo in naj nam vrnejo kar so nam ukradli
hugo12
17. 04. 2011 02.53
niso hrvati tako nedolzni kolko zgleda,se sam ambasador amerike je leta 91 v porocilu zapisau,da bodo srbi v samostojni hrvaski drugorazredni drzavljani....sam poglejte govore franje tudjmana,ki se nikoli ni obrnil na narod z besedami..drzavljani in drzavljanke ampak hrvati i hrvatice....ne pozabite besede ki je izgovoriu po koncu oluje..nisu imali vremena da pokupe svoje prljave gače....zlocinci so bli na vseh straneh,zato naj se jim sodi ne glede na vero in nacijo kateri pripadajo...
gregaaa3
17. 04. 2011 01.24
Da je enakost le beseda na papirju v Evropi imajo Hrvati prav. Eu je Nemcija, Francija in Anglija, ostali pa smo le v tej Bruseljski igri.
lovric
17. 04. 2011 01.16
sude mi zato što svoje volim volim najviše što sam branio moje nadraže !!
franceljtancelj
17. 04. 2011 01.15
Me ma firbec, če kdo ve kakšna je razlika med svinjsko pečenko in maščevanjem? Nobene razlike ni, oboje je najboljše hladno.
Golcar
17. 04. 2011 01.05
In hrvati bi radi v eu?
mazy5
17. 04. 2011 01.04
Zimcub Nimb zadeva je preprosta, gotovina se dere na poveljujoce v operaciji prvi posnetek, drugi posnetek, vojaki z oznakami hrvaske vojske ubijejo vsaj enega zvezanega ujetnikla, vir, poptv, sedaj pa razsodi ..........................
meteoora
17. 04. 2011 00.55
vojne zločince lepo v zapor, krivi ali ne bli so zraven! Hrvati pa se le lepo držite stran od unije ta prinaša samo . nam so obljubljali službe v tujini in kje so te službe zdaj. kje je lepo življenje ala mala švica in ostale laži.
Zimcub Nimb
17. 04. 2011 00.46
Pepermint 16.04.2011, 23:53 Ali lahko daš link. Jaz trenutno mislim, da sta kriva pokola. Ampak če je to res kar govoriš, mi bo pa čisto obrnilo mišljenje.
ZDS
17. 04. 2011 00.27
FOLK PA KAJ JE Z VAMI.... VOJNA, KAJ JE TO??? GDO OD VAS JO JE PREŽIVLE?