Tujina

Protesti za pravičnejšo razdelitev premoženja

Frankfurt/Varšava, 29. 09. 2012 22.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
11

V več nemških mestih so protestniki zahtevali uvedbo stalnega davka na premoženje, enkratnega davka na premoženje ter učinkovit boj proti davčnim utajam.

Protestniki zahtevajo, da se najbogatejše bolj obdavči.
Protestniki zahtevajo, da se najbogatejše bolj obdavči. FOTO: Reuters

Medtem ko je ljudstvo na Portugalskem z množičnimi shodi izrazilo nasprotovanje varčevalnim ukrepom vlade, so se na ulice zgrnili tudi državljani Nemčije in Poljske, držav, ki se dobro spopadata s krizo.

V 40 nemških mestih so tako pripravili demonstracije, na katerih se je po navedbah organizatorjev zbralo več kot 40.000 udeležencev, ki so zahtevali pravičnejšo razdelitev premoženja v državi in obdavčitev bogastva. Osrednje zahteve so bile uvedba stalnega davka na premoženje, enkratnega davka na premoženje ter učinkovit boj proti davčnim utajam.

"Najpremožnejših deset odstotkov gospodinjstev ima v lasti 53 odstotkov celotnega premoženja, spodnja polovica pa na drugi strani nič," je dejal eden od sindikalnih predstavnikov. Nek drug pa, da bi morali biti premožnejši v večji meri vpeti v premagovanje gospodarske in finančne krize. "Davkoplačevalci so plačali reševalne načrte in tako pravzaprav v prvi vrsti zavarovali premoženje bogatih. Napočil je čas, da tisti, ki so profitirali, sedaj prispevajo svoje," je še dejal.

V Varšavi se je zbralo več deset tisoč pristašev opozicije.
V Varšavi se je zbralo več deset tisoč pristašev opozicije. FOTO: Reuters

Poljska opozicija proti vladi in sekulariziciji

Po ulicah Varšave pa so stopali konservativni pristaši poljske opozicije. Čeprav naj bi bilo poljsko gospodarstvo še vedno na zeleni veji (2,5-odstotna rast BDP), pa naj bi nasprotnike vlade Donalda Tuska motilo dvakratno stanjšanje te veje v zadnjem letu.

Protesti so bili usmerjeni proti predlogu novega zakona o upokojevanju, ki zvišuje starostno mejo na 67 let. Katoliško usmerjene protestnike pa moti tudi, da država, ki velja za eno najbolj religioznih v Evropi, postaja vse bolj sekularna. Do volitev na Poljskem je še tri leta, Tusku pa nasprotniki na desnici ne predstavljajo resne grožnje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kolani
30. 09. 2012 08.17
+7
Pa kaj je z vami ljudje? pa smo ja živeli v Jugoslaviji kjer je bilo premoženje pravično razdeljeno med vse? Zakaj smo pa potem zrušili Jugoslavijo?
Nina Nubia 1
30. 09. 2012 08.52
+5
kdo jo je zrusil,zakaj,kako???hiperinflacija,privatizacija,radikalizem.....vsa zahvala gre ameriki(evropska unija)jugoslavija bi bila mocna konkurenca EU,danes smo razbiti na koscke in hlapci EU ,da ti naprej ne nastevam,zakaj je amerika dajala orozje srbom in muslimanom,ce je bila proti vojni???? NATO je podaljsana roka amerike!!!
Nina Nubia 1
30. 09. 2012 08.55
+7
ce bi vse "demokraticne" drzave danes delovale,kot je jugoslavija krize sploh NE bi bilo!
Nina Nubia 1
30. 09. 2012 09.01
+6
zakaj je romunija sprejeta v EU? NE zaradi tega,ker bi bila razvita drzava ampak zaradi protiraketnega scita,scit je namenjen rusiji in ne iranu,ker vsi vemo kje je amerika najbolj ranljiva.
Puppupapa
30. 09. 2012 02.24
+11
pokvarjenemu neoliberalizmu je treba zategnit zanko okrog vratu in se upret vsemu v kar nas hočejo politično prepričat....
jagoda02
29. 09. 2012 23.19
+12
KDAJ SE BOMO PRI NAS
Ataaufbix
29. 09. 2012 23.13
+18
SMRT kapitalizmu! Bravo Poljska.
maliButalec.
29. 09. 2012 23.04
+30
Narod po Svetu se počasi prebuja. Dost imamo tega, da delavci rešujejo banke. Dost imamo tega, da nam vsak dan grozi odpuščanje. Dost imamo izkoriščanja s strani delodajalcev. Delodajalci si na naših žuljih delajo vedno večje dobičke, delavcu pa niso niti za cent pripravljeni zvišati plače. Mi se počasi prebujamo. Želimo spremembe. Kapitalizem je slab sistem, prav tako Komunizem, Fevdalizem, Cesarstvo, Kraljevina,... Želimo nekaj novega. In če ne z lepa, pa bomo spremembe dosegli s Revolucijo. Nauk zgodbe: Pohlep je uničil ta Sistem. Eni imajo ogromno, pa želijo imeti še več, čeprav tistega ogromnega nemorejo zapraviti. Enostavno neznajo živeti s tistim kar imajo in so še bolj požrešni. Na drugi strani pa vedno več lačnih delavcev. Noben bogataš še ni nesel bogastva na oni Svet. Spet bodo grmade gorele, grofje pa bežali. Zgodovina se ponavlja, ker se iz nje Elita ni ničesar naučila. Daj revežu kruh in revež te bo spoštoval. Vzami revežu vstran kruh in revež se ti bo uprl, kot najbolj krvoločen volk. Dobrin je za vse dovolj, le porazdeljene niso. Živimo v istem sistemu kot Fevdalizem, le da se drugače imenuje. Včasih si rekel Fevdalec, danes pa lastnik podjetja - Kapitalist. Oba sta izkoriščala in med Kapitalizmom in Fevdalizmom zatorej ni razlike. Fevdalci = Lastniki kapitala.
lolzor12
30. 09. 2012 02.45
-22
Nauk zgodbe je da si ti res en mali butalec ki se vtika v stvari o katerih nimaš pojma :)
vincenzi
30. 09. 2012 20.46
+2
vsake igre je nekoč konec pregovor pravi če se igraš z ognjem se tudi opečeš in tako se bo konćal lopovski kapitalizem narot se zbuja po eu
AlternativeFacts
29. 09. 2012 22.46
+6
Heh...se vidi domet naroda..saj res jankovič in janša sta spet na tapeti....kdo od njiju bo bolje živel na vaš račun...