Tujina

Protesti v Turčiji

Antalya/Istanbul/Konya, 26. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
0

Med demonstracijami proti ponedeljkovem vrhu zveze Nato v Istanbulu je eksplodirala bomba, ki pa ni nikogar ranila.

Na ulicah Ankare so se zbrali demonstrantje in zažgali simbolično podobo ameriškega predsednika Busha  (Foto: Reuters)
Na ulicah Ankare so se zbrali demonstrantje in zažgali simbolično podobo ameriškega predsednika Busha (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

V Ankari v nedeljo pričakujejo ameriškega predsednika Georgea Busha, ki bo v Turčijo pripotoval z Irske, v ponedeljek in torek pa bo v Istanbulu potekal vrh zveze Nato. Že včeraj in danes se je v Ankari in Istanbulu zbrala množica protestnikov, ki protestirajo proti vrhu in proti prihodu ameriškega predsednika. Med demonstracijami je eksplodirala bomba, ki pa ni nikogar ranila. Za nedeljo protestniki napovedujejo množični protest, ki naj bi se ga udeležilo skoraj 100.000 ljudi.

Aretirali 10 domnevnih islamskih skrajnežev

Pred bližnjim vrhom zveze Nato so danes v turškem mestu Konya aretirali deset domnevnih islamskih skrajnežev. Slednji naj bi bili povezni s teroristično mrežo Al Kaida. Policija je med operacijo v mestu odkrila orožje, eksploziv in navodila za sestavljanje bomb.

Eksplozija na jugu Turčije

V Ankari in Carigradu so v četrtek v eksplozijah umrli štirje ljudje, 18 pa je bilo ranjenih
V Ankari in Carigradu so v četrtek v eksplozijah umrli štirje ljudje, 18 pa je bilo ranjenih FOTO:

Eksplozijo v hotelu na jugu Turčije, v kateri je umrla turška turistka, je povzročilo uhajanje plina v klimatski napravi. V eksploziji plina so bile poleg nesrečne turške turistke, ki eksplozije ni preživela, ranjene še štiri osebe.

Kot je sprva poročala zasebna televizija CNN-Turk, naj bi v majhnem hotelu Hatipoglu v Alanyi, ki je priljubljeno letovišče, eksplodirala bomba. To naj bi prezgodaj razneslo v rokah napadalca. Turške oblasti so takoj po objavi zanikale omenjeno poročanje, svoje poročanje pa je popravila tudi omenjena televizija.

Vrh zveze Nato ob strogih varnostnih ukrepih

Istanbul bo v ponedeljek in torek gostil vrhunsko zasedanje zveze Nato, prvo po širitvi zavezništva s sedmimi novimi državami konec letošnjega marca
Istanbul bo v ponedeljek in torek gostil vrhunsko zasedanje zveze Nato, prvo po širitvi zavezništva s sedmimi novimi državami konec letošnjega marca FOTO: Reuters

Voditelji 26 držav članic in ostali udeleženci bodo med pogovori v carigrajskem konferenčnem središču Lufti Kirdar in tudi sicer ves čas pod budnim očesom številnih varnostnih sil, saj je varnostno tveganje precejšnje.

Kljub temu turške oblasti zagotavljajo, da ni razlogov za skrbi glede varnosti vrha. Za to bo skrbelo več kot 23.500 policistov, pomagala jim bo vojska. Varnostne sile bodo nadzirale tudi morje in zračni prostor. Tako bodo 10-milijonsko mesto iz zraka ves čas preletavala letala awacs zveze Nato in nadzirala spoštovanje prepovedi letenja, Bosporska ožina bo delno zaprta za promet, po navedbah medijev pa naj bi na več točkah v mestu namestili tudi protiletalske obrambne sisteme.

Za varnost bo ob pomoči vojske skrbelo več kot 23.500 policistov  (Foto: Reuters)
Za varnost bo ob pomoči vojske skrbelo več kot 23.500 policistov (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Približno 2,5 kilometra dolgo in pol kilometra široko območje srečanja - poimenovali so ga kar "Dolina Nato" -, bo za promet povsem zaprto ter od ostalih delov mesta fizično ločeno z betonskimi in železnimi pregradami; gibanje bo omejeno tudi za prebivalce tega območja nedaleč od glavnega trga Taksim v sodobnem evropskem delu Carigrada. Zaprta bo tudi celotna obalna cesta. Nezadovoljstvo med prebivalci je zato precejšnje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja