Tujina

V Egiptu se spopadi nadaljujejo, število mrtvih pa raste

Kairo, 20. 11. 2011 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Kairu so znova izbruhnili spopadi med demonstranti in policijo. Ta je demonstrante na trgu Tahrir najprej pregnala, a so se ti vrnili in ponovno zavzeli trg. Med zadnjimi spopadi je umrlo najmanj 11 ljudi.

Igra mačke in miši med protestniki in policijo
Igra mačke in miši med protestniki in policijo FOTO: Reuters
V Kairu so danes znova izbruhnili spopadi med demonstranti in policijo. Ta je demonstrante na trgu Tahrir razgnala s solzivcem in gumijastimi naboji, protestniki pa so začeli nato v policiste metati kamenje. Potem ko so varnostne sile pregnale protestnike s trga Tahrir, so se ti vrnili in ponovno zavzeli trg. Spopadi se tako nadaljujejo, do zdaj pa so terjali že 11 življenj, poroča Al Jazeera. Štiri osebe so umrle zaradi strelnih ran, ostale žrtve pa so umrle zaradi zadušitve.

Že včeraj sta v Egiptu umrli dve osebi, 750 pa je bilo ranjenih. Spopadali so se tudi v Aleksandriji, Suezu in Asuanu.

Notranje ministrstvo je sicer v sporočilu za javnost zapisalo, da policija proti demonstrantom ni uporabila strelnega orožja, temveč le "zakonita sredstva", kot je solzivec.

Demonstranti deset dni pred volitvami, prvimi po padcu režima dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka v začetku leta, opozarjajo, da želi vojska na vsak način ohraniti oblast v državi.

Volitve se bodo začele 28. novembra, zmaga na njih pa se obeta Muslimanski bratovščini oziroma njeni stranki Svoboda in pravičnost. Ta nasprotuje smernicam, ki jih prehodna egiptovska vlada predlaga za oblikovanje nove ustave, saj naj bi utrjevale že tako veliko moč vojske.

Vojska naj bi sicer oblast v državi dokončno predala po predsedniških volitvah, katerih datum pa še ni določen.

Protestnik na trgu Tahrir
Protestnik na trgu Tahrir FOTO: Reuters

Izraelski veleposlanik se je vrnil v Kairo

Izraelski veleposlanik v Egiptu Jicak Levanon se je danes v popolni tajnosti vrnil v Kairo, potem ko je mesto zapustil po napadu na izraelsko veleposlaništvo v egiptovski prestolnici septembra. Levanon je v Kairo po navedbah uslužbenca mestnega letališča prispel v zgodnjih jutranjih urah z letalom iz Carigrada.

Vse osebje izraelskega veleposlaništva v Egiptu, ki je v središču Kaira, so sicer evakuirali po napadu egiptovskih protestnikov na poslopje veleposlaništva 9. septembra. Množica, ki je tedaj napadla veleposlaništvo, je namreč vdrla v stavbo, več tisoč v njej hranjenih diplomatskih dokumentov zmetala z balkonov in s pročelja stavbe snela izraelsko zastavo ter jo zamenjala z egiptovsko.

Napad na izraelsko veleposlaništvo je sledil poslabšanju odnosov med Egiptom in Izraelom, do katerega je prišlo po avgustovskem incidentu, v katerem je bilo na območju v puščavi Negev ob meji z Izraelom ubitih šest egiptovskih policistov.

Ubili naj bi jih izraelski vojaki, ki so po napadu na avtobus v bližini mesta Eilat čez mejo zasledovali domnevne skrajneže. Uradni Kairo je incident označil za nesprejemljiv, Izrael pa ni priznal odgovornosti zanj, ampak je zgolj izrazil obžalovanje.

Množica podira barikade okrog izraelskega veleposlaništva 20. avgusta letos.
Množica podira barikade okrog izraelskega veleposlaništva 20. avgusta letos. FOTO:
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BogatunLOL
21. 11. 2011 14.19
luka.ki.muka 21.11.2011, 10:33 0 Če bi bilo tako mraz kot tu, bi jih že minila želja po sestankovanju. Saj so dobili, za kar so se borili. -----------------------------------------... NISO DOBILI KAR SO ŽELELI!! To je ja popolnoma očitno. Hoteli so se znebiti vpliva velikega brata Amerike. Dobili pa so samo še hujše njihove hlapce. Volitve seveda ne bodo demokratične, saj bodo naredili ameri vse, da pridejo na oblast NJIHOVI!!! Ljudje pa si želijo SVOJIH!!!!!!
luka.ki.muka
21. 11. 2011 10.33
Če bi bilo tako mraz kot tu, bi jih že minila želja po sestankovanju. Saj so dobili, za kar so se borili.
eljaske
21. 11. 2011 02.57
Tudi v eu in usa bo tako,samo uprašanje časa,v 3svetovni vojni smo pa itak že glboko notri!!
PejtGaPogledatBrane
21. 11. 2011 00.21
Diši po apokalipsi...pa ne zarad Egipta....zarad vsega kar se dogaja v svetu.
upornik_007
20. 11. 2011 22.09
3 svetovna vojna prihaja ce prov disi po njej!!!
Marko Varga
20. 11. 2011 19.39
kam bomo šli na morje
Marko Varga
20. 11. 2011 19.19
Egipčani so manj kot v enem letu dojeli,da je demokracija larifari in da so jim ukradli revolucijo,mi Slovenci smo za to spoznanje rabili 20 let..
bobocat
20. 11. 2011 18.20
Po pricakovanjih, je zahod destabiliziral precejsenj del sveta, da bi jim lahko vladal. Morali bi se pa nekaj nauciti iz zgodovine, da so taksni posegi se zmeraj vracali v obliki bumeranga. Še žalovali bodo za Mubarakom. Enako bo čez nekaj časa v Libiji !
tali?ni tom
20. 11. 2011 11.58
klasičen primer destabilizacije države s strani zahodnjakov ! volk je prjel , dobil nič in ko je spoznal nateg popenil ! in to dogaja v egiptu,angliji,ameriki in še kje ! se pa oblast in "demokracija" vsepovsod brani z pendriki,naboji in raketami ! oh kako imajo ljudje svobodo izražanja po svetu , sploh tam kjer jo seje amerika pa nato seveda druščina !
bora_bora
20. 11. 2011 11.34
Dovgoletne nepravilnosti in samovovšečnost oblasti so priperjale marsikatero državo do kritične točke, ko se državljani nasilno uprejo trenutni oblasti, kar pa ne pripelje do rešitev, saj niso sposobni uvesti demokratičnih mehanizmov, ki bi sprotno in neboleče popravljala napake pri vodenju države. Zaradi tega se situacije še kar nekaj časa ne bodo umirile, saj tudi "zahod" nima primernih rešitev saj razmišlja le o dobičku in na probleme gleda skozi svoja očala, ki nimajo ustrezne dioptrije za nedemokratične države.
Slo.pogreb
20. 11. 2011 10.53
Se bo zanimiva ta zima kaj vse se bo se zgodilo do pomladi Egipt , Iran Sirija .... sploh akcjiskih filmov clovek vec ne rab gledat , ze dnevnik je zadost . Sam vprasajte se kam bodo potem te miljonske mase obupanih ljudi iz opustosenih obmocjih krenile v upanju na boljse zivljenje ? .... Le kam .... :))
b77
20. 11. 2011 10.36
če ne bi bilo vere bi bilo na svetu veliko lepše
skodelica kave
20. 11. 2011 10.34
3. Svetovna vojna prihaja !
Miki777-
20. 11. 2011 10.31
Ko Afro Semiti nimajo več sovražnika proti kateremu bi se borili, si ga morajo izmisliti, pa čeprav je to lastna vojska...
cirenij
20. 11. 2011 10.24
Pa saj je Jezus napovedal, da bo minilo 1000 in ne ponih 1000 let od njegovega bivanja na Zemlji. In leto 2030 se bliža. Bogati bodo vedno bolj bohati, vedno več revežev, ki bodo vrgli vladarje s prestolov. Neozdravljive bolezni, naravne katastrofe. Poplave, požari, orkani .Ne propad, temveč očiščenje Zemlje in človeštva. Vse gre v to smer.
Dominik Švarc
20. 11. 2011 09.53
Še pol leta, ok maksimum 1 pa bo podobno stanje v Libiji!
BogatunLOL
20. 11. 2011 09.48
Prava ARABSKA POMLAD se šele začenja.... Do sedaj je bilo vse skupaj le delo plačancev zahoda, ljudje pa počasi, a sigurno, ugotavljajo, da so jih želeli peljati žejne čez vodo!