Tujina

Protesti preprečili odprtje smetišča

Neapelj, 24. 10. 2010 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi nasilnih protestov je morala italijanska vlada prestaviti odprtje smetišča v bližini Neaplja. Po poročanju medijev naj bi se več sto demonstrantov spopadlo s policijo, pri čemer naj bi bilo ranjenih šest policistov.

Na Neapeljskih cestah leži več kot 2000 ton smeti, protesti pa iz dneva v dan postajajo bolj nasilni. Prebivalci svoje nestrinjanje z odprtjem novega smetišča izražajo na ulicah, zato je vlada morala odprtje smetišča prestaviti. Premier Silvio Berlusconi je zato na kraj dogodka poslal civilno zaščito, ki ima nalogo soočiti se s problemom. Uradnik Guido Bertolaso je sporočil, da ne morejo storiti ničesar, dokler se protesti ne končajo. ''Ti protesti se delno napajajo tudi zaradi zunanjih dejavnikov, saj je jasno, da so ljudje v občini zaskrbljeni in svojo skrb so izrazili popolnoma civilizirano, demokratično in pravilno. Jasno mi je, da so zunanje sile vstopile, da jih uporabijo za nestrinjanje lastnih interesov,'' je povedal.

Neapelj
Neapelj FOTO: Reuters

Neapelj se že leta sooča s slabim upravljanjem z odpadki, korupcijo in organiziranim kriminalom, kar je pripeljalo do tega, da so ulice zasičene s smetmi in odpadki.

V kraju Terzigno, blizu katerega naj bi odprli novo smetišče, so se v soboto in ponoči nadaljevali spopadi med jeznimi prebivalci in policijo. Protesti so bili precej vroči, odvrženih je bilo več molotovk. Ranjenih je bilo šest policistov in karabinjerjev, prijeli pa so dva protestnika.

Na tamkajšnji prefekturi so oblikovali kompromisni predlog, po katerem bi za nedoločen čas zamrznili vsakršno odločitev o odprtju spornega novega odlagališča. Za tri dni naj bi poleg tega prekinili tudi odvažanje odpadkov na obstoječe smetišče, ki je po mnenju krajanov že prepolno.

Smeti v Neaplju
Smeti v Neaplju FOTO: Reuters

Župani prizadetih občin pa ponujenega niso sprejeli. Kot so pojasnili po današnjem srečanju s predstavniki civilne zaščite, niso dobili zadostnih zagotovil glede novega smetišča. Župani naj bi se v torek v Neaplju sešli na novih pogovorih z vodjo italijanske civilne zaščite Guidom Bertolasom.

Nujni sestanek

Protesti so se zgodili zaradi smetarske krize, saj se prebivalci bojijo okužb zaradi strupenih odpadkov. Pred dnevi so protestniki zažgali smetarski tovornjak in metali petarde, zato so morali posredovati policisti.

Protest v Terzignu
Protest v Terzignu FOTO: Reuters

Na izrednem sestanku v petek je premier Berlusconi obljubil, da bo namenil 14 milijonov evrov za nadgradnjo sedanjega odlagališča v mestu Terzigno, in dejal, da vse skupaj ne bo predstavljalo tveganja za zdravje.

Podporo prebivalcem je včeraj ponudil tudi papež Benedikt XVI., ki je zahteval pravično in vzajemno rešitev problema.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
24. 10. 2010 18.23
Škoda, da se nočejo naučiti ločevati odpadkov.