Tujina

'Hitenja k izhodu iz Afganistana ne bo'

Chicago, 20. 05. 2012 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
95

Generalni sekretar zveze Nato Rasmussen je pred začetkom vrha v Chicagu, ki so ga pospremili protesti, zagotovil, da ne bo hitenja k izhodu iz Afganistana, ne glede na vztrajanje Hollanda, da že do konca letošnjega leta umakne iz države vse francoske bojne enote.

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je v Chicagu skupaj s predsednikom ZDA Barackom Obamo odprl vrhunsko zasedanje zveze Nato, kjer bo do ponedeljka osrednja tema uspešno dokončanje operacij v Afganistanu.

Tokratni vrh zavezništva poleg 28 voditeljev članic zavezništva gosti tudi voditelje drugih partnerskih oz. ključnih držav, kot sta predsednika Afganistana Hamid Karzaj in Pakistana Asif Ali Zardari. Po rokovanju in fotografiranju so se voditelji danes lotili pogovorov, obenem pa nadaljevali z bilateralnimi srečanji.

Vrh Nata v Chicagu
Vrh Nata v Chicagu FOTO: Reuters

Obama je po dvostranskem srečanju s Karzajem še pred začetkom zasedanja dejal, da se je zveza Nato desetletje borila v Afganistanu, ki mu pomaga na poti do miru in stabilnosti. Čeprav je konec vojne na obzorju, pa zavezništvo v Afganistanu še vedno čakajo težki dnevi, polni izzivov.

Karzaj, ki bi moral po dogovoru z mednarodno skupnostjo leta 2014 sestopiti z oblasti, pa je dejal, da se njegova država veseli konca vojne, ko ne bo več breme za prijatelje in zaveznike, kot so ZDA, Nato in za celotna mednarodna skupnost.

Obama je pred začetkom vrha govoril tudi z Rasmussenom in se mu zahvalil za vodenje zavezništva v viharnem obdobju. Po njegovih napovedih bodo poleg Afganistana na vrhu obravnavali še obrambne zmogljivosti, kar je v času varčevalnih ukrepov še posebej občutljivo. Govorili bodo tudi o partnerstvih z drugimi državami.

Rasmussen je pred začetkom vrha zagotovil, da ne bo hitenja k izhodu iz Afganistana, ne glede na vztrajanje novega francoskega predsednika Francoisa Hollanda, da že do konca letošnjega leta umakne iz države vse francoske bojne enote. Javno mnenje v Evropi in ZDA je večinsko proti nadaljevanju vojne, kar so danes v Chicagu izražali tudi protestniki, ki so se zbrali v parku Grant.

Ne glede na proteste bo časovni okvir za umik konec leta 2014 potrjen, Francija pa bo po besedah generalnega sekretarja Nata namesto bojne vloge prevzela drugačno, a bo misijo v Afganistanu podpirala še naprej.

Janša na pomembnih dvostranskih srečanjih

Zasedanja se udeležuje tudi slovenski premier Janez Janša, ki je že v soboto dejal, da bo Slovenija sicer svojo vojaško prisotnost zmanjševala, vendar ostala v Afganistanu do konca, ker se mu ne zdi smiselno, da bi po vseh žrtvah in vsem doseženem napredku sedaj predčasno vrgli puško v koruzo.

Janša ima ob robu vrha številna dvostranska srečanja. Danes so bili na vrsti predsednik Makedonije Gjorgje Ivanov, Azerbajdžana Ilham Alijev, premier Črne gore Igor Lukšič ter premierka Avstralije Julia Gillard.

Po Janševih besedah Slovenija z Makedonijo in Črno goro nima nerešenih dvostranskih vprašanj, države pa sodelujejo na področju gospodarstva. Prav tako Slovenija obema državama že vrsto let pomaga na njuni poti v evroatlantske integracije, zaradi česar so sogovorniki v pogovorih izmenjali stališča predvsem v zvezi z naslednjimi koraki, ki so potrebni za vstop obeh držav v zvezo Nato in EU. Janša je z Ivanovom in Lukšićem izmenjal stališča o pospešitvi gospodarskega sodelovanja, "kar je v interesu tako nas kot obeh držav partneric."

Pogovori s predsednikom Azerbajdžana so bili bistveni zaradi strateško izjemno pomembne vloge, ki jo ima država za celotno evropsko celino, ne le zaradi njene trenutne vloge pri reševanju položaja v Afganistanu, ampak predvsem zaradi njenega energetskega pomena in energetske varnosti, kar sta bili tudi glavni temi pogovorov. Med drugim sta spregovorila tudi o pospešitvi gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Azerbajdžanom, saj Azerbajdžan v zadnjem času veliko investira v državah Zahodnega Balkana.

Srečanje z avstralsko premierko pa je bilo pomembno predvsem v luči dejstva, da je Avstralija za Slovenijo v gospodarskem smislu peti najpomembnejši partner v Aziji in Oceaniji. "Tudi njih smo poskušali zainteresirati za dodatno promocijo in za investiranje v Slovenijo zaradi sprememb, ki smo jih naredili," je pojasnil premier. Največ pozornosti sta namenila situaciji v Evropi v evroobmočju, avstralsko predsednico vlade pa je zanimalo predvsem reševanje krize evra tudi v luči nedavnih dogodkov v Grčiji.

Talibani Nato pozvali k čimprejšnjemu umiku iz Afganistana

Afganistanski talibani so ob tem voditelje držav članic Nata pozvali, naj se zgledujejo po Franciji in umaknejo svoje vojaške sile iz Afganistana.

Protestniki so na ulicah izražali nestrinjanje z nadaljevanjem vojne.
Protestniki so na ulicah izražali nestrinjanje z nadaljevanjem vojne. FOTO: Reuters

V sporočilu na spletni strani "Glas džihada" so talibani zapisali, da v terorističnem napadu skupine Al Kaida 11. septembra 2001 v New Yorku in Washingtonu, ki je izzval vojno v Afganistanu, niso sodelovali Afganistanci. "Ameriške obveščevalne službe vključno s Cio navajajo, da so vsi člani Al Kaide zapustili Afganistan," piše v sporočilu. "Zato vojaška prisotnost ZDA ni namenjena njihovi lastni varnosti, temveč je del strategije, da našo državo in celotno regijo spremenijo v svojo kolonijo," menijo talibani.

Pozdravili so tudi odločitev Hollanda, da bo Francija že do konca letošnjega leta umaknila svoje vojake iz Afganistana. Po njihovih besedah je to odraz volje francoskih državljanov. "Pozivamo druge države članice Nata, naj se izogibajo služenju političnim interesom Američanov in ugodijo želji svojih prebivalcev ter se takoj umaknejo iz Afganistana," so še zapisali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez6bb
21. 05. 2012 07.56
+4
Natova skrivna vojska – Operacija Gladio in terorizem v zahodni Evropi Ameriška Cia in britanska MI6 sta po drugi svetovni vojni v zahodnoevropskih državah ustanovili in oborožili skrivne polvojaške enote z imenom stay-behind oziroma Gladio, ki naj bi čakale v pripravljenosti na vdor sovjetske armade. Hladna vojna se je že začela in poraženega nacističnega sovražnika je nadomestil Stalinov komunizem. Temu primerna je bila sestava skrivne vojske: desničarski militantni skrajneži in med njimi tudi nekdanji pripadniki poraženih Hitlerjevih enot SS in Gestapa. Njihovo delovanje je vodilo skrivno poveljstvo v okviru Nata. Sovjetskega vdora ni bilo nikoli, toda enote Gladia niso mirovale. Spopadale so se z 'notranjim sovražnikom', s komunisti in z drugimi strankami levice, ki so imele med prebivalstvom močno podporo zaradi junaškega odpora nacizmu. V Natu je pod ameriškim vodstvom nastala takoimenovana 'strategija napetosti', ki naj bi med prebivalstvo zahodnoevropskih držav vnašala strah in negotovost ter volilce odvračala od levice. Polvojaški oddelki Gladia so izvajali propagandno vojno, teroristične napade, množične pokole, če je bilo potrebno, tudi državne udare – in krivdo spretno valile na levico.
janez6bb
21. 05. 2012 08.23
+0
Elias47
21. 05. 2012 08.32
+2
Pri terorističnem napadu na olimpijskih igrah v Berlinu je skupina "Črni September" (Black September) pobila 11 Izraelcev, .... asociacija na "Črni Enajsti September".... he-he... čisto slučajno, ni kaj....
Elias47
21. 05. 2012 07.50
+2
Tudi Janša je popolnoma prodal svojo dušo tem zahodnjaškim hudičem....
janez6bb
21. 05. 2012 07.56
+5
VSI SLOVENSKI POLITIKI DA NE BO POMOTE; ŽE DOLGO ČASA NAZAJ
janez6bb
21. 05. 2012 07.43
+4
OPIJ PREVEČ DOBRO USPEVA IN PRINAŠA VELIKE ČRNE BUGDETE ZA SVINJARIJE AMERIČANOV.
Elias47
21. 05. 2012 07.42
+5
'Hitenja k izhodu iz Afganistana ne bo' Ne res ne; v preostalih nekaj letih se da pridelati še veliko opija, ukrasti veliko nafte in drugih naravnih bogastev, rabijo pa tudi strateški položaj proti Iranu. Niso oni tam zaradi demokracije ali pa ljudi....
ljx
20. 05. 2012 22.21
+1
Ej Infadel,pazi da neboš jedu preste tko k Bush,pa ko boš šel v ZDA naj ti preskrbijo en tak Birth certificat kot ga ma Obmana,pa dokler boš pušil vse te fore se ne sekirat,vse bo vredu dokler ne boš inhaliru tko k Monica.
lolipoly
20. 05. 2012 21.46
-3
Za vse tiste, ki sledite in verjamete v " We are the change Slovenia " zasledovalcu Tony-ju Gosler-ju , ki sasleduje neke skrivnostne Bilderbergerje in podobno je isto kot bi verjeli nekomu, ki zasleduje in raziskuje NLP....
KisloZelje333
21. 05. 2012 04.03
+4
aha, verjemite lolipoly, ki ima več kot kredibilne vire: cnn, bbc, 24ur....a res ne vidš realne slike, al je nočš vidt?
janez6bb
21. 05. 2012 07.45
+2
BBC DAvignon Etienne, tega intervjuja z predsednikom Bilderbergom, ki potrdi njihov obstoj- NAMERNO SPREGLEDA VSAKIČ:)
br.0001s
20. 05. 2012 20.45
+5
hlapcem je treba razdelit naloge preko uradnih direktiv. mi smo si sami izglasovali hlapčevstvo tak da nimamo kaj jokat. hehe
BNAM2707
20. 05. 2012 20.43
+6
Kdor podpira zvezo NATO ,podpira svetovnega žandarja in ne napredka.NATO bi moral biti stvar preteklosti in ne sodi v to tisočletje.
Infadel
20. 05. 2012 16.53
-7
ŽIVEL NATO ki nas je rešil pred agresijo iz vzhoda!
kim llsung
20. 05. 2012 17.57
+4
Miran Prelec
20. 05. 2012 18.54
+4
ljx
20. 05. 2012 22.15
+3
Presel se v Ameriko,tam bojo rabil take domoljube,ker jim jih na lastnih tleh že zdavnaj zmanjkuje!
janez6bb
21. 05. 2012 07.55
+2
NATOVA SKIRVNA VOJSKA : ENOTE GLADIO, da boste ubožki poznal še drugo plat NATA;
ljx
20. 05. 2012 16.24
+9
NATO čuva makova polja v Afganistanu,prek Kosovskih Albancev pa skrbi da del heroina od teh polij prispe do porabnikov v Evropo.Mega banke perejo denar od vsega in ropajo ekonomijo in bogatsva,pol je pa to nekaterim hvalabogu red na Balkanu.
Infadel
20. 05. 2012 16.38
-5
Ja zato pa so jih od začetka vojne pa do danes posekali 50 000 km2, pod talibani pa ubogih 500 km2. No važn da so tebi teorije zarote sprale možgane! Seveda taki kot si ti ki podpirajo talibe, imajo v večini sveta za umsko prizadete, oz. še slabše mentalno bolne ljudi!
KisloZelje333
20. 05. 2012 17.01
+3
infadel če boš urco ali dve prebiral članke na we are change slovenia, boš na koncu razočarano ugotovil, da imaš sprano glavo ti, zaupaš mainstream medijem, daj si na omenjeni strani preberi članek z naslovom
KisloZelje333
20. 05. 2012 17.01
+4
yarrick
20. 05. 2012 17.16
+6
@infidel kje pa imaš vir te informacije? me zanima kdo je podal tako NEUMNO izjavo.Edina stvar, ki še zadržuje dol ameriško vojsko (injo tudi še bo naslednjih 20 ali trideset let oz dokelr se ZDA ne sesujejo ekonomsko in pride do nove džavljanske vojne) je opij in pa bližina kitajske in rusije ter irana.Če misliš, da so šli dol narediti MIR, se prek.leto motiš.
ljx
20. 05. 2012 22.08
+7
Infadel,če so uničili kakšno polje maka,potem je to bilo od konkurenčnih plemen ki niso hoteli biti del Karzajeve mreže in verjemi da tudi take razglasijo za Al Kaido in Talibe,pa čeprav nimajom veze z njimi.
Elias47
21. 05. 2012 07.45
+2
še na CNN-u so lani poročali, da ameriški vojaki varujejo polja opija.... se še dobro spomnim kako narodno je bilo vojakom.... ljx ima vse prav!!!
nikhrast
20. 05. 2012 16.10
-3
NATO, hvala bogu, je vsaj naredil red na Balkanu, stolkel Srbe, samo deset let prej bi moral.
ljx
20. 05. 2012 16.21
-1
Ja ja prvo so podpihoval vojno,pol so jo pa končal!(Hegelian Dialektic)
Infadel
20. 05. 2012 16.39
+0
In to si gledal dokumentarec ki ga je naredil srbski nacionalist, škoda da si še premlad, če ne bi vedel da je leta 91 bila popolnoma enaka propaganda, za razliko to da smo Slovenci napali srbe, no vsaj tako je upil miloševič po beograjski televiziji!
ljx
20. 05. 2012 22.11
+2
Infadel,men niso potrebni dokumentarci,jaz sem stvari gledal na svoje oči.
janez6bb
21. 05. 2012 08.18
+1
bozur
20. 05. 2012 14.12
+7
Koker sem slisal naj bi v cikagu zaperali sole in bolnice, ker "nimajo denarja" na summitu bodo pa razpravljali da povecajo budzet za Afganistan.....
yarrick
20. 05. 2012 15.03
+4
vse za vojaški aparat, ki drži gor celo ameriko....
nikhrast
20. 05. 2012 16.06
-2
Pa saj to nima veze, šole so lokalna zadeva, NATO pa federalna.
Infadel
20. 05. 2012 16.41
-1
Kot sem jst slišal arabci gradijo še večjo stoplnico in še večje otoke, v afriki pa lakota, kako morajo!
yarrick
20. 05. 2012 17.18
+2
@nikhrast kolikor vem dobivajo šole del subvencij iz državnega proračuna in ne asmo iz občinskih skladov(le ti pa seveda dobivajo denar iz DRŽAVNEGA PRORAČUNA).Torej je del trditve pravilen, dela pa sigurno ne.Sploh pa je žalostno, da se država spusti tako nizko, da raje povečuje vojaški aparat, kot da bi nacijo povzdignila na višji intelektualni in duhovni nivo...Pa ne govorim zgolj za ameriko, ampak za VSE države na svetu, ki delajo tkao.
kim llsung
20. 05. 2012 17.58
+1
arabci z afriko nimajo nic amerika ima z ameriko veliko v tem je razlika
yarrick
20. 05. 2012 14.07
+8
A si je kdo pogledal, kake varnostne sisteme so vzpostavili za tole srečanje NATA v chicagu? preleti lovcev, stalni nadzor z blackhawki, OBOROŽENIMI reaperji in predatorji ter ostalimi manjšimi UAW-i, ojačane policijske sile na tleh in nacionalna garda v pripravljenosti.Vse to za eno samo RUTINSKO SREČANJE? Očitno imjo nekje preveč denarja, ali pa se gredo igrice, ki so daleč od tega kar prikazujejo javnosti...
ljx
20. 05. 2012 16.20
+1
Jok burazeru,temu se reče prpa! Ko se mogočneži uprpijo,pol začnejo razkazovat arsenal in vprizarjat nerede preko kontroliranih anarhističnih skupin v katere infiltrirajo svoje operativce.
Infadel
20. 05. 2012 16.42
-2
Ne temu se reče previdnost, preveč fanatikov se potika po tem svetu, še sploh pa takih islamskih ki so najhujši, in lepo delajo, potem pa ko pride njegov čas se pa mečejo v luft vse samo zaradi izmišljene osebe! Nimaš kaj mentalno bolni ljudje ki po vrhu verjamejo še v pravljice!
yarrick
20. 05. 2012 17.27
+3
pa daj, kozji pastiri iz afganistana os podrli najbolj varovano stavbo na svetu, pri tem pa so povzročilo tkao trčenje da je titan v motorjih IZPAREL( točka vrelišča pa je nekje pri 3200 stopinjah celzija, temperaturah, ki jih kerozin NIKOLI ne bo povzročil sam od sebe)...Si mogoče pomislil,d ajih je bolj strah domačih teroristov ala breivik kot pa kozjih pastirjev? veš, komot je gledati drugam, doma pa pozabiti na kaj takega.Sploh pa PRETIRAVAJO na kvadrat; reaperji z zrak zemlja raketami? to ni stvar s katero bi uničil zgolj EN avtomobil ampak kar precej njih poleg, da o kolateralni škodi sploh ne govorim...Infra neubojna orožja, katera so po vsej verjetnosti PREPOVEDANA a jih marsikatera policija na oni strani atlantika uporablja, zvočna orožja, ki so zelo dvomljiva pa še bi lahko naštel stvari...Skratka, ti živiš v svojem svetu, kjer ti kozji pastirji grozijo,da te bodo uničili.Uživaj še naprej.
janez6bb
21. 05. 2012 07.54
+1
shadow pusti ubožčke, ki tudi svoje lastne zgodovine ne poznajo več kot na osnovnošolskem nivoju. Infadel še nikoli slišal za NATOVO SKRIVNO VOJSKO: ENOTE GLADIO, malo prečitajmo,da bomo spoznali, kakšnih sredstev se poslužujejo vaši evropski vladarji že dolgo časa, aja te enote nikoli uradno niso bile ukinjene:)
shupak
20. 05. 2012 12.25
+4
Včas je bil en grafit bliz Sovinega skritega gnezda... NATO - Nevarna ameriška t. organizacija
gasper07
20. 05. 2012 12.13
+15
Mislim, da je zadnji čas, da iztopimo iz NATA... bomo vsaj nekaj prišparali... če narod želi je to naša odločitev, ki jo je potrebno upoštevat... sej smo v demokraciji. Samo v mafijo ko vstopiš ni več povratka... sej ni to mafija ne... al se motim? ;)
HellWolf
20. 05. 2012 12.23
+5
NATO nebi definiral kot mafijo. NATO zveza bolj diši po podaljšani roki tistih ki netijo vojne da lahko prodajajo orožje.
yarrick
20. 05. 2012 13.58
+4
Infadel
20. 05. 2012 16.46
-1
Zakaj bi šli iz nata, da bomo na široko odprli roke za ponovno agresijo iz vzhoda. silverfolf, kako pa da rusija, največja izvoznica orožja ni v NATU, pa se podre tvoja tveza o prodaji orožja! Preveč kvazi dokumentarcev gledate, režiserji pa se vam v holivudu smejijo ob pitju koktejla za 100& katerega ste jim kupili.
yarrick
20. 05. 2012 17.29
+1
LOL infidel ti imaš pa res logiko na kvadrat ;) Malo poglej kam vse izvaža ZDA orožje in kam rusija, pase lahko potem pogovarjamo naprej. Ti svetujem, da ne stresaš prepametnih komentarjev tu gor, ker se lahko kaj hitro osmešiš in diskreditiraš :P.
nazaret
20. 05. 2012 12.02
-2
Denarja dovolj...vsaj tako kaže, povsod jih je dovolj.
Domen Dolenc 1
20. 05. 2012 11.52
+16
Hodi v grčijo, ameriko,...le na dunaj ne upa, pa najbližje mu je!
korintos1
20. 05. 2012 12.15
hanoveranec
20. 05. 2012 12.18
-3
Janković ga je peljal v ukradenem mercedezu od Jurčka.... aahahahahahahahaha
korintos1
20. 05. 2012 12.44
JEZKE-BLOKIRAT
20. 05. 2012 11.42
-1
lepo od nega da me bo prisel obiskat
Purgatory
20. 05. 2012 11.39
+9
Janša gre tja k frizerju ..
LKOHOL
20. 05. 2012 11.31
-9
pro komunisticne osebe prosim naj se mnozicno selijo na kitajsko in rusijo ni prostora v NATU za prvo razredne prebivalce kod pravi nas turk iz turcije
korintos1
20. 05. 2012 12.16
+3
yarrick
20. 05. 2012 13.59
+1
LKOHOL
20. 05. 2012 14.07
-3