Tujina

Protesti med pokopom opozicijskega voditelja

Tunis, 08. 02. 2013 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tunizijo so zajeli množični protivladni protesti, ki jih je sprožil umor opozicijskega voditelja Čokrija Belaida. Na dan pogreba pa poteka še prva splošna stavka tunizijskega sindikata po 35 letih.

Jezni Tunizijci s plakati umorjenega Belaida
Jezni Tunizijci s plakati umorjenega Belaida FOTO: Reuters

V Tuniziji so danes pokopali opozicijskega voditelja Čokrija Belaida, ki je bil v sredo na svojem domu v prestolnici Tunis ustreljen v glavo. Belaida, ki je vodil opozicijsko levo Demokratsko stranko, so ob odhodu v službo na njegovem domu neznanci ustrelili v glavo in vrat. 48-letnika so s hudimi ranami odpeljali v bolnišnico, kjer je umrl.

Njegov umor je sprožil množične protivladne proteste. Že pred pogrebom se je pred domom pokojnega zbrala okoli 5000 glava jezna množica. Na 3,5 kilometra dolgi poti od okrožja Djebel Jelloud do pokopališča El Jellaz je množica vzklikala protivladne slogane. Vladajoče islamiste zmerja z "morilci" ter poudarja "z našo krvjo in dušami se bomo žrtvovali za mučenika" in "ljudje želimo padec režima". Med protestniki in policisti ni bilo spopadov.

Obenem pa poteka še splošna stavka, prva v Tuniziji po kar 35 letih. Ulice v prestolnici so prazne, trgovine zaprte, javni promet komajda deluje. Med drugim so za danes odpovedali vse lete z in na mednarodno letališče v Tunisu. Univerze so za soboto in nedeljo odpovedale vsa predavanja.

V Tuniziji sicer protestniki že tretji dan zapored zahtevajo odstop vlade. V četrtek se je v mestu Gafsa pred pisarno tamkajšnjega guvernerja zbalo več 100 protestnikov. Proti policistom so metali molotovke, policija pa je odgovorila s solzivcem. Eden od policistov naj bi bil pri tem huje poškodovan in je v komi.

Premier Hamadi Jebali je v sredo po atentatu na Belaida napovedal razpustitev vlade in imenovanje tehnične vlade, kar pa je vladajoča Ennahda v četrtek zavrnila, saj meni, da država trenutno potrebuje politično vlado.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.