Tujina

Protest proti gradnji terminalov

Trst, 25. 06. 2009 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.Š./STA
Komentarji
9

V Trstu je ob srečanju vrha sedmih najrazvitejših držav in Rusije – G8 potekal tudi protest proti gradnji plinskih terminalov. Protesta se je udeležilo malo ljudi.

Protesti-9
Protesti-9 FOTO: Dare Čekeliš

V Trstu danes poteka sestanek zunanjih ministrov skupine sedmih najrazvitejših držav sveta in Rusije (G8). Osrednja tema sestanka pa so razmere v Afganistanu. Trst je  zaradi srečanja preplavljen s policisti in vozili.

Protesti-4
Protesti-4 FOTO: Dare Čekeliš

Danes pa je potekal tudi protest proti gradnji terminalov na tem območju. Protesta pa se je udeležilo zelo malo ljudi. Morda je majhno udeležbo iskati v napačnem obveščanju,  saj naj bi poslali napačna vabila za protest. Ena izmed možnosti pa je tudi, da se je protesta udeležilo malo ljudi prav zaradi srečanja G8.

Frattini izpostavil pomen terminalov

Italijanski zunanji minister Franco Frattini je danes poudaril, da je italijanski parlament pred kratkim sprejel smernice EU glede ustanovitve Evropskih skupin za ozemeljsko sodelovanje, ki omogočajo oblikovanje t. i. evroregij. Zamisel evroregije na obmejnem prostoru med Italijo, Avstrijo, Slovenijo in Hrvaško podpira tudi Frattini, ki meni, da projekt zdaj končno lahko steče, pri čemer bo imel Trst osrednjo vlogo v tej novi strukturi.

Prva ocena o vplivu terminala na okolje je že premostila potrebna preverjanja, italijanski zunanji minister pa pričakuje zgladitev spora s Slovenijo, ki gradnji terminala ni naklonjena.
Prva ocena o vplivu terminala na okolje je že premostila potrebna preverjanja, italijanski zunanji minister pa pričakuje zgladitev spora s Slovenijo, ki gradnji terminala ni naklonjena. FOTO: Reuters

Na seji tržaškega občinskega sveta je Frattini poleg tega izpostavil pomen gradnje plinskega terminala pri Trstu za mesto samo, za Furlanijo - Julijsko krajino (FJK) in za vso Italijo. Prva ocena o vplivu terminala na okolje je že premostila potrebna preverjanja, italijanski zunanji minister pa pričakuje zgladitev spora s Slovenijo, ki gradnji terminala ni naklonjena.

To vprašanje bo sicer v ospredju na prihodnjem vrhu med Italijo in Slovenijo, ki bo septembra ali oktobra letos v Ljubljani. "Vemo, da Ljubljana ni naklonjena obratu, in prav zato bomo vprašanje dali na mizo na dvostranskem vrhu, ki bo potekal v začetku jeseni," je dejal Frattini, ki je tudi napovedal letna medvladna slovensko-italijanska srečanja, na katerih bo govora tudi o drugih odprtih vprašanjih med državama.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Etwa
27. 06. 2009 17.20
sedmih najrazvitejših držav in Rusije ... Jst res ankol nebom razumel iz kje rusija vlece tako vojasko moc ce je nerazvita ?
Buena Vita
25. 06. 2009 19.43
NO,NEVEM S KJE SO TE SLIKE??? BILA SEM V TRSTU IN JE BIL NAVAL KOT ŽE DOLGO NE,,NE POZABIT KOLIKO JE BILO SAMO SLOVENCEV,, RAVNO TAKO MUGIA,,DANS SO SI TRGOVCI TRGOVALI,KER NAVADNI ČETRTKI NISO KAJ VREDI
goso
25. 06. 2009 18.45
Slovenski Pahor v Italiji, ne slovenski Pahor iz Slovenije. Bil bi prvovrsten dogodek, če bi predsednik vlade prišel tja. Kam se je skril?
rossi-46
25. 06. 2009 18.17
kr naj nardijo te terminale sami sebe uničujejo!!!
matekolovrate
25. 06. 2009 17.54
spet bodo nekateri na račun terminalov služili
Roxy79
25. 06. 2009 17.40
Verjetno bilo slabo ureme. Vsaj s tem politiki opravičujejo slabo udeležbo na volitvah.
marko30
25. 06. 2009 17.35
eiffel: kaj se čudiš?!?! nesposobni "novinarji" pač. Znajo samo prepisovati z drugih portalov.
eiffel
25. 06. 2009 17.19
Poročate o vsaki pasji procesiji, o včerajšnjem protestu 300 Zasavčanov pred Ministrstvom za okolje pa niti besede. Več zvem o iranskih kot o slovenskih problemih.
proofreader
25. 06. 2009 17.15
Kaj pa je pisalo na vabilu? Je množica protestnikov čakala organizatorje na drugi lokaciji?