Tujina

FOTO: Plačali so jim, da zapustijo Francijo

Pariz, 19. 08. 2010 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Francoske oblasti zatrjujejo, da so se Romi za vrnitev v Romunijo in Bolgarijo odločili prostovoljno. V zameno za to so dobili po 300 evrov za odraslo osebo in 100 evrov za otroka.

Da bi Romom preprečili vrnitev v Francijo, nameravajo francoske oblasti od tistih, ki bodo odšli, vzeti biometrične podatke.

V Romunijo se je danes vrnila prva skupina Romov iz Francije, od koder so jih izgnale tamkajšnje oblasti. Sicer naj bi šlo za "prostovoljni izgon". Do konca avgusta bodo francoske oblasti izgnale okoli 700 Romov.

Najprej je z letalom iz Pariza v domovino prispelo prispelo 14 ljudi, nato pa naj bi iz Lyona v Bukarešto dopotovalo še 79. Toda romunske obmejne oblasti pravijo, da je v prestolnico pristalo le 61 in ne 79. Čemu ta razlika, na francoskem ministrstvu za priseljevanje še niso pojasnili.

Francozi so jim plačali, da se vrnejo v Romunijo

Francija - 4
Francija - 4 FOTO: Reuters

Na romunskem notranjem ministrstvu so danes pojasnili, da se bodo Romi v Romunijo vrnili v okviru postopka t. i. prostovoljne vrnitve, specifičnega določila francoskega upravnega prava. Z Romi, ki so danes prispeli v Bukarešto, pa bodo v stik stopile pristojne romunske službe. Romi, ki so se vrnili danes, so se po besedah francoskega ministra za priseljevanje Erica Bessona za to odločili prostovoljno. V zameno za to so dobili po 300 evrov za odraslo osebo in 100 evrov za otroka.

Na zadnje dogajanje, povezano z Romi v Franciji, se je medtem odzval romunski predsednik Traian Basescu. Po njegovih besedah to kaže na potrebo evropskega programa integracije Romov. Kot je spomnil, je Romunija takšno pobudo predstavila že leta 2008.

Romunski zunanji minister Teodor Baconschi pa je za francoske medije dejal, da je zaskrbljen nad tveganjem širitve populizma in ksenofobije v kontekstu ekonomske krize, poroča britanska spletna stran BBC. Njihov dopisnik pa opozarja, da ne smemo pozabiti, da je zgodovina Romov prežeta s pregoni. Spomnimo se le druge svetovne vojne, ko so bili Romi tarča nacistov. 

Vračali jih bodo tudi v Bolgarijo

Francija - 2
Francija - 2 FOTO: Reuters
Evropska komisija je v sredo Francijo opozorila, da mora pri izganjanju tujih Romov "spoštovati pravila" na področju zaščite evropskih državljanov. Bruselj bo po napovedih tudi pozorno spremljal deportacije.

Poleg današnjega in petkovega leta v Romunijo naj bi francoske oblasti 26. avgusta organizirale še let v Bolgarijo, do konca septembra pa naj bi organizirali še en let. Da bi Romom preprečili vrnitev v Francijo, nameravajo francoske oblasti od tistih, ki bodo odšli, vzeti biometrične podatke.

Ostre kritike

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy se je za rušenje nelegalnih romskih naselij in izgon tujih Romov sicer odločil po spopadih med Romi in policijo minuli mesec. S tem je sprožil kritike v vrstah francoske opozicije in tudi v Romuniji ter Bolgariji.

Tovrstnega ukrepanja ni kritizirala le francoska opozicija, negodovanje so izrazili tudi nekateri politiki iz Sarkozyjeve Unije za ljudsko gibanje (UMP). Predsedniku so kritiki med drugim očitali, da stigmatizira tovrstne manjšine, da bi do predsedniških volitev leta 2012 na svojo stran znova pridobil volivce, ki jih je izgubil na račun skrajne desnice.

Rušijo romska naselja

Odločitev za takšen korak je Sarkozy umestil v okvir širše vojne proti kriminalu, francoski volivci pa predsednika glede na javnomnenjske raziskave podpirajo. Francoske oblasti so doslej porušile 51 nelegalnih romskih naselij, do konca oktobra pa naj bi jih enako usodo dočakalo še 250.

Spoštovanje človekovih pravic?

Viviane Reding
Viviane Reding FOTO: Dare Čekeliš

Evropska komisija je že ob napovedi deportacije Romov v sredo Francijo opozorila, da mora "spoštovati pravila" na področju zaščite evropskih državljanov. Francija "mora spoštovati pravila glede svobode gibanja in svobode nastanitve" evropskih državljanov, je izjavila evropska komisarka za pravosodje in temeljne pravice Viviane Reding.

Evropska komisija je vedno zagovarjala nujnost socialne integracije Romov v članicah Unije, kar bo zagovarjala tudi v prihodnje, pa je dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije Amelia Torres.

Britanska spletna stran BBC poroča, da gre za državljane Evropske unije, kljub temu pa francoske oblasti od njih zahtevajo, da morajo imeti delovne vize, če želijo v Franciji bivati več kot tri mesece. Romi so dejali, da je do tega dovoljenja skoraj nemogoče priti, tako da so prisiljeni v državi bivati ilegalno.

AI: Romi v Evropi – izključeni na vsakem koraku

Sicer pa si lahko na spletni strani Amnesty International Slovenija pogledate, kako živijo Romi v Evropi. Že pred časom so člani AI pozvali ljudi, "da na mednarodni Amnestyjevi spletni strani podpišete apel, s katerim boste predsednika Evropske komisije pozvali, naj se uvedejo ustrezne varovalke, da se strukturna sredstva EU ne bodo porabljala za projekte, ki vodijo v kršenje človekovih pravic Romov. Amnesty International je naletela na primere, ko so bila sredstva strukturnih skladov EU porabljena za financiranje šol, ki segregirajo romske otroke, ter za financiranje infrastrukturnih projektov, ki so vodile v prisilne izselitve Romov".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja