Tujina

'Prosimo, pomagajte! Smo brezdomci, nezaščiteni'

Darwin, 01. 09. 2010 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kakih sto Afganistancev je pobegnilo iz azilnega centra v Darwinu na severu Avstralije v znak protesta zaradi dolgotrajnih postopkov pri reševanju njihovih prošenj za ureditev statusa.

V centru je bilo več kot 500 oseb, od katerih je večina prispela na ribiških čolnih iz Indonezije.

Minister za priseljevanje Chris Evans je pojasnil, da je 92 moških preplezalo ograjo, pobegnilo iz centra in se zbralo na mirnem protestu ob avtocesti v bližini centra. Nosili so napise "Prosimo, pomagajte nam", "Pokažite usmiljenje" in "Smo brezdomci, nezaščiteni". Po navedbah policije so se nato protestniki po več kot sedmih urah mirno predali.

Protestirali so z napisi: "Smo brez doma, nemočni in nedolžni. Prosimo zaščito" in "Prosimo, pomagajte nam. Bodite usmiljeni."
Protestirali so z napisi: "Smo brez doma, nemočni in nedolžni. Prosimo zaščito" in "Prosimo, pomagajte nam. Bodite usmiljeni." FOTO: Reuters
Po protestu so se predali.
Po protestu so se predali. FOTO: Reuters
Avstralija je po parlamentarnih volitvah 21. avgusta še vedno brez nove vlade, saj nobeni strani ni uspelo dobiti absolutne večine v 150-članskem parlamentu. Zato se državi prvič po letu 1940 obeta parlament, v katerem nobena od strank ne bo imela absolutne večine.

Nekateri čakajo na izgon, potem ko so oblasti zavrnile njihovo prošnjo za status begunca. Drugi so prispeli v Avstralijo in čakajo na rešitev, potem ko je avstralska vlada uvedla začasno prepoved reševanja prošenj Afganistancev zaradi izboljšanja položaja v njihovi državi. Prepoved se izteče oktobra.

Današnji pobeg prosilcev za azil ali status begunca je zadnji tovrstni dogodek v nizu podobnih problemov v centru. Konec minulega tedna so v centru izbruhnili neredi, ki so jih povzročili indonezijski državljani, čakajoč na sojenje zaradi tihotapljenja ljudi. V Avstralijo je letos večinoma s čolni prišlo že več kot 4000 prosilcev za azil, večinoma iz Afganistana, Iraka in Šrilanke.

Azilna politika je vroča tema v Avstraliji, kjer opozicijska Liberalna stranka kritizira odprto imigracijsko politiko vladajoče Laburistične stranke premierke Julie Gillard kot razlog za povečan prihod priseljencev na čolnih v zadnjih dveh letih. Liberalna stranka je obljubila, da bo, če bo oblikovala prihodnjo vlado, obudila tako imenovano Tihomorsko rešitev, v skladu s katero je Avstralija plačala sosednjemu revnemu otoku Nauru za sprejem prosilcev za azil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Osvald
01. 09. 2010 15.47
pridite v sloveniji imamo pare ,đamio itd...za vse.
zahod.west
01. 09. 2010 14.31
kununurra, po novem v slovenistanu morajo politično filtrirati novice.......
Kimberley-Echo
01. 09. 2010 13.46
Ne vem od kje dobivate podatke, vendar pri nas pravijo takole: pobegnilo je 81 oseb, ki so se po 7 urah predale oblastem, od tega so jih 5 poslali v bolnišnico zaradi izčrpanosti, saj so stali ob cesti (ne avtocesti, ker je Darwin in NT nima) pri 30 st. C. In otok Nauru ni sosednji, saj je oddaljen 2500 km SV od Cairnsa QLD, ki je najbližje mednarodno letališče. Pa Nauru ni reven, je največji izvoznik fosfatov in oblast skrbi za državljane, saj denar iz prodaje fosfatov nalagajo na račun v Avstraliji za čase, ko jih ne bo več. Prebivalci ne plačujejo davkov, elektrike, TV, itd...