Tujina

FOTO: Ukrajina pripravlja umik vojakov s Krima

Moskva/Bruselj, 19. 03. 2014 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Proruski aktivisti so zasedli prostore poveljstva ukrajinske mornarice v Sevastopolu in pridržali poveljnika ukrajinske mornarice. Turčinov jim je postavil rok za izpustitev, sicer lahko računajo na "primeren odziv". Ukrajina pa zdaj pripravlja načrt za umik svojih vojakov s Krima.

Proruski aktivisti so danes zasedli poveljstvo ukrajinske mornarice v Sevastopolu na Krimu, ki si ga je v torek priključila Rusija. Kot je povedal tiskovni predstavnik ukrajinske mornarice Sergij Bogdanov, je bilo aktivistov okoli 200 in niso bili oboroženi. Dejal je še, da so se ukrajinski častniki zabarikadirali v stavbo in da vojska ni streljala na aktiviste. Po navedbah medijev s stavbe visijo ruske zastave.

Tuje agencije so pozneje poročale, da so se ukrajinski vojaki po zasedbi poveljstva umaknili iz zgradbe. Poveljstvo naj bi najprej zapustilo več deset vojakov, nato pa še poveljniki. Umik naj bi potekal mirno.

Da bi umirila razmere oz. preprečila stopnjevanje konflikta na Krimu, je ukrajinska vlada napovedala, da bosta območje obiskala začasni ukrajinski obrambni minister Igor Tenjuk in namestnik premiera Vitalij Jarema. Krimski premier Sergej Aksjonov je že sporočil, da jima ne bo dovolil vstopa na območje.

Aktivisti, ki so zasedli poveljstvo, pa so sporočili, da so po odhodu iz zgradbe zajeli poveljnika ukrajinske mornarice Sergija Gajduka. "Blokirali smo ga in ni mogel nikamor. Prisilili smo ga k odhodu in ga odpeljali," je dejal predstavnik ruskih sil Igor Jeskin. Iz urada lokalnega tožilca so sporočili, da so ga pridržali zaradi suma, da je ukrajinskim vojaškim enotam zaukazal streljanje na miroljubne civiliste. Ukrajinski začasni predsednik Oleksandr Turčinov je zato sklical nujni varnostni sestanek in krimskim oblastem postavil rok, da naj danes do 20. ure po srednjeevropskem času izpustijo Gajduka in druge "talce"."Če poveljnik Gajduk in ostali talci, tako vojaški kot civilni, ne bodo izpuščeni, se bodo oblasti primerno odzvale," je sporočil.

Kot poroča ruska tiskovna agencija Interfax, so med enotami, ki so vdrle v poveljstvo, tudi vojaki ruske mornarice, ki je zasidrana v Sevastopolu. Pogajanja o predaji je vodil Aleksander Vitko, poveljnik ruske vojaške flote v Črnem morju. Kot je dejal Viktor Melnikov, ki vodi proruske aktiviste, so bila pogajanja naporna, po pogovorih pa so se ukrajinske enote odločile, da bodo objekt mirno zapustile. Ko so mornarji zapuščali poveljstvo, so jim ljudje ploskali, je dejal Melnikov. Vse poveljnike naj bi nato odpeljali agentje ruske varnostne agencije FSB.

Ukrajinski vojaki razoroženi zapuščajo prostore mornarice v Sevastopolu.
Ukrajinski vojaki razoroženi zapuščajo prostore mornarice v Sevastopolu. FOTO: Reuters

Proruske sile vdrle tudi v druga oporišča

Večji del objektov je sedaj pod nadzorom proruskih sil, po mnenju mnogih pa je to prvi znak, da so ruske sile začele prevzemati nadzore nad ukrajinskimi vojaškimi bazami.

Proruske sile so pozneje prevzele tudi nadzor nad ukrajinskim mornariškim oporiščem Novoozerne na zahodu Krima, ki si ga je v torek priključila Rusija. Poslopje je ob nadzoru proruskih sil zapustilo kakih 50 ukrajinskih vojakov, aktivisti pa so medtem v oporišču izobesili rusko zastavo. Ukrajinski vojaki so bili sicer oboroženi, a se po navedbah virov v oporišču niso upirali.

Po ukrajinskih navedbah, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, so proruski aktivisti s traktorjem skušali zavzeti tudi ukrajinsko oporišče pri kraju Jevpatorija.

Ruski vojaki so prevzeli nadzor nad poslopjem ukrajinske mornarice v zelo pomembnem črnomorskem pristanišču Sevastopol, ki že od nekdaj velja za pomembno rusko pomorsko oporišče.
Ruski vojaki so prevzeli nadzor nad poslopjem ukrajinske mornarice v zelo pomembnem črnomorskem pristanišču Sevastopol, ki že od nekdaj velja za pomembno rusko pomorsko oporišče. FOTO: Reuters

Ubita ukrajinski in proruski vojak

Kot je znano, so ruski predsednik Vladimir Putin in krimski voditelji v torek po referendumski odločitvi prebivalcev Krima v Kremlju podpisali akt o priključitvi Krima in Sevastopola Rusiji. Po tem so se razmere na Krimu še zaostrile. Ukrajinska vojska je potrdila, da je bil v Simferopolu ubit njihov vojak. Pripadniki krimskih sil, ki skupaj z rusko vojsko izvajajo nadzor na Krimskem polotoku, so prav tako sporočili, da je bil v torek ubit njihov vojak.

Rusko ustavno sodišče je danes soglasno odločilo, da je ruski predsednik Vladimir Putin ravnal v skladu z rusko ustavo, ko je v torek podpisal akt o priključitvi Krima Rusiji. Potrditev sodišča Putinu omogoča, da dokument preda v ratifikacijo obema domovoma ruskega parlamenta.

Ukrajinska vlada je v torek sporočila, da imajo ukrajinski vojaki dovoljenje, da lahko streljajo v samoobrambi. Premier Arsenij Jacenjuk je na izrednem sestanku vlade dejal, da je konflikt že prešel v vojaško fazo. "Ruski vojaki so začeli obstreljevati ukrajinske vojake in to je vojni zločin," je bil na sestanku oster premier. Kot poroča novinar BBC-ja, ki je na območju Simferopola, kjer se je zgodil incident, so razmere zelo napete. Prebivalce je strah, da bo prišlo do novih spopadov.

Incident, v katerem so zaenkrat še neznani moški v vrat ustrelili ukrajinskega vojaka, enega pa ranili, je sledil podpisu akta o priključitvi Krima in Sevastopola Rusiji. Russia Today poroča, da so ukrajinskega vojaka in pripadnika proruskih enot v Simferopolu ubili ostrostrelci, ki so nanju streljali z bližnje stavbe. Enega ostrostrelca naj bi že pridržali, eden pa je na begu.

Ukrajinski vojak na notranji strani ograje, na zunanji strani ograje pa proruski vojak.
Ukrajinski vojak na notranji strani ograje, na zunanji strani ograje pa proruski vojak. FOTO: Reuters

Ukrajina pripravlja umik vojakov s Krima

Prvi mož ukrajinskega nacionalnega sveta za obrambo Andrij Parubij je danes sporočil, da Ukrajina pripravlja načrt za umik svojih vojakov s Krima. "Pripravljamo načrt, v okviru katerega s Krima ne bi umaknili le vojakov, ampak tudi člane njihovih družin," je povedal. Kot je poudaril, bi vojake umaknili "z okupiranih ozemelj" in jih namestili na kontinentalni del Ukrajine.
Ukrajinski vladi je svet za obrambo naložil tudi pripravo načrta za umik vseh Ukrajincev, ki ne bi želeli ostati na Krimu. Ukrajinske varnostne sile so medtem v polni bojni pripravljenosti.

Na drugi strani je krimski premier Sergej Aksjonov ukrajinske vojake danes pozval, naj se vzdržijo provokacij, odložijo orožje in prisežejo zvestobo krimskemu ljudstvu. S tem bi se izognili prelivanju krvi in stopnjevanju napetosti, je poudaril. Kot je dejal, bodo morali tisti vojaki, ki bi želeli ostati v ukrajinski vojski, prostovoljno predati orožje in zapustiti vojaške enote, nameščene na krimskem ozemlju. "Vam in vašim družinam bomo zagotovili pravico, da svobodno zapustite Krim," je poudaril. Vojakom, ki ne bodo izpolnili ukazov, je na drugi strani zagrozil s sodnimi postopki.

Britanski premier zagrozil Rusiji

Združeni narodi si prizadevajo za mirno rešitev krize. Generalni sekretar OZN Ban Ki Mun je sporočil, da odhaja v Moskvo in Kiev, kjer se bo pogovarjal z ruskimi in ukrajinskimi voditelji. Jutri se bo najprej sestal s Putinom, Lavrovom in drugimi ruskimi politiki, v petek pa bo odpotoval v Kijev, kjer se bo pogovarjal s predstavniki začasne ukrajinske vlade.

Britanija je zagrozila Rusiji, da lahko zaradi Ukrajine ostane brez članstva v skupini osmih najmočnejših svetovnih gospodarstev G8. Britanski premier David Cameron je v britanskemu parlamentu danes dejal: "Mislim, da je čas, da začnemo razpravljati o tem, ali izključimo Rusijo za stalno iz skupine G8, če bo nadaljevala s sedanjimi potezami."

Z novimi sankcijami Rusiji so že včeraj zagrozile tudi ZDA. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je na grožnje odzval in ameriškemu kolegu Johnu Kerryju po telefonu zagrozil s povračilnimi ukrepi.

Bruselj predlaga novo finančno pomoč

Evropska komisija predlaga novo finančno pomoč Ukrajini v višini do milijarde evrov v obliki srednjeročnih posojil. Dopolnila naj bi 610 milijonov evrov iz obstoječega programa, ki je na voljo od 2010. Kot je v Bruslju poudaril evropski komisar za denarne zadeve Olli Rehn, naj bi bile pogoj za novo pomoč reforme, ki jih bo izvedla vlada v Kijevu.

Iz Bruslja so sporočili, da je nov program pomoči, ki naj bi ga ministri držav članic potrdili v prihodnjih tednih, del svežnja pomoči Ukrajini, ki ga je Evropska komisija napovedala 5. marca, voditelji držav članic pa potrdili dan zatem.

Ukrajini naj bi pomoč zagotavljala gospodarsko in finančno podporo pri premagovanju trenutnih izzivov, zlasti šibke in čedalje slabše plačilne bilance in proračunskega stanja, ki sta posledici trenutne krize. Prav tako naj bi pomoč prispevala k izboljšanju splošnega makroekonomskega upravljanja, krepitvi gospodarskega vodenja in preglednosti ter izboljšanju pogojev za trajnostno rast.

Makrofinančna pomoč je izreden instrument pomoči EU za odziv na krize v sosednjih partnerskih državah, ki se soočajo z resnimi težavami s plačilnimi bilancami. Sredstva instrumenta dopolnjujejo pomoč Mednarodnega denarnega sklada. "Ohranitev miru, politične in finančne stabilnosti je v interesu Ukrajine in EU. Ta finančna pomoč bo prispevala k umiritvi vse slabših finančnih razmer v Ukrajini in bo igrala pomembno vlogo pri reševanju krize," je poudaril komisar.

K nujnim reformam spada tudi zvišanje doslej zelo nizkih cen energije v Ukrajini. Ker bo to imelo socialne in politične posledice, komisija predlaga pomoč posebej ogroženim osebam. "Treba je upoštevati socialno pravičnost," je še dejal Rehn.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (304)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
21. 03. 2014 22.15
+1
Rusi so junaski narod! Med WWII so oni porazili naciste, sedaj pa so se uprli tudi Americanom in Zionistom!
Hamsun
20. 03. 2014 09.14
+3
JA LJUBLJU ROSSIJU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ezekiell
20. 03. 2014 09.55
+2
Ezekiell
20. 03. 2014 08.47
+2
Krim ni bil nikoli Ruski temveč od Tatarov. In situaucija, ki jo imamo danes je bila že v 19. stoletju med takratno Krimsko vojno, ko so Rusi popušili. Nastpil bo čas, ko ga bodo spet vlekli!
Silvester Ali62
20. 03. 2014 07.48
+3
to gled članstva v g-8.rusija bo raj šla v članstvo g-20
Silvester Ali62
20. 03. 2014 07.46
+1
prisežejo naj rusiji pa bodo lahko ostali na krimu.
Kosmatinc
20. 03. 2014 06.17
+12
Rusija ,Rusija edina država ki se uprla Američanom ne pa Europa ki kleči pred njimi in capljamo kot ovčke.
cemkcku4
20. 03. 2014 07.14
+4
Natačno tako.Tudi zadnji ukrepi kažejo, da je Evropa popolnoma podložena rusiji. Nikakršnih obljubljenih ukrepov ne bo. Gre namreč za ekstremno močno nasprotovanje nemčije, kar ne preseneča. Hinavsko dejanje nemčije se je pokazalo tudi pri finančni pomoči grčiji, ki je bila praktično servisiranje svojih bank, Nekaj malega so tudi dobili francozi.Torej tisti, ki so nesposredno krivi za finančno krizo so se rešili z pomočjo revnejših tudi nas. Ne pozabimo pa, da se češka ni sklonila, pod pritiski za finančno pomoč grčiji.Tako , da je še en dokaz da smo pohlevne ovčke.
dreko123
20. 03. 2014 08.21
-2
nemci nimajo svojih bank ampak ima zahod oz židje - gospodarji zahoda - nemške banke! tolk o tem... nemčija je prodana dežela po 2sv. vojni s strani zionistov!
unclub
20. 03. 2014 05.03
-9
Zagovorniki Putina pozabljajo, da Putin v imenu demokracije zapira in tudi umori nasprotnike. Nekateri so nad početjem Rusije tako navdušeni, da bi še Slovenijo priključil Rusiji. Za Krim pa še vedel niso
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
20. 03. 2014 05.52
+10
v rusiji moras vlaati s trdo roko drgače ne bi obdržali tako velike države, američani pobijajo zapornike pa kaj potem na to rečeš!!! za kenedya je sedel človek ki ni bil nič kriv ubiti so bili ljudje ki niso nič krivi, avganistan irak vietnam koliko nedovžnih žrtev amerike koliko...!!!???? ti pa blebetaš o putinu k je pospravil enga novinarja mislim bogi revček si!
cirenij
20. 03. 2014 07.04
+0
Mi bi potrebovali enega a la Putin. In bi bili v dveh mesecih iz d... Tatovi tovarn, bančniki, kradljivi politiki, .............bi bili za zapahi, brez vsega pokradenega premoženja. Hitra sodiša "v imenu ljudstva." Pri taki zapadni " demokraciji" pa se nikoli ne izvlečemo.
cemkcku4
20. 03. 2014 07.15
-1
Dnipro
20. 03. 2014 07.20
-2
Donetsk, rabis naslov???? Ni problema, povej se ti svojega, se najdemo in dorecemo kaksno po mosko!
Dnipro
20. 03. 2014 07.21
-5
vsak čes locirali gospoda DNIPRO!:-))))))))))))))))))))))))
Dnipro
20. 03. 2014 07.23
-2
IQ007
20. 03. 2014 08.30
-3
kozmonavt
20. 03. 2014 08.57
-1
Dnipro, v tvojih komentarjih se lahko zazna nestrpnost do drugacno mislecih, pa sem mislil da ti zahod ni vsec ravno zaradi teh lastnosti.
LLLEPI
20. 03. 2014 09.08
+1
Zato pa smo v EU,da se ne pojavi kaksen putin EU skrbi za svoje tlacane,da se ne uprejo.Kam pa pridemo,ce bi vsak mislil z svojo glavo.
iGURT
20. 03. 2014 00.31
+8
Ali bodo veliki mediji v EU in ZDA poročali o tem? Poslanec nacionalističnega gibanja je pretepel šefa televizije, ker je dopustil predvajanje Putinovega svečanega podpisovanja priključitve Krima Rusiji. Mimogrede, v vsaki državi, ki spoštuje vladavino prava, pod grožnjo fizičnega nasilja podpisana izjava ni veljavna... (al se bo našel kak slovenski pravnik, ki bo našel drugačno razlago?)
iGURT
20. 03. 2014 00.32
+1
Torej glede na 3.a člen Ustave RS Slovenija nikakor ne bo mogla biti članica iste vojaške zveze kot Ukrajina.
iGURT
20. 03. 2014 00.33
-2
appollyon
20. 03. 2014 03.01
-1
Tako kot niso poročal da so pro-ruski aktivisti zagrozili z napadi na ukraince in tatare!
totalka
19. 03. 2014 23.23
+5
Po nekaterih ocenah je več kot 20 odstotkov ukrajinskega državnega dolga pred kratkim kupil en sam ameriški investicijski sklad Franklin Templeton Investments.
totalka
19. 03. 2014 23.25
+7
Zgleda da ameri kupujejo ukrajinski dolg z sveže natiskanimi dolarji.....toliko o dobrosrčnosti amerov.....
dreko123
20. 03. 2014 02.02
+8
ovčke kot so privrženci zahoda bi lahko vedeli kaj je v ozadju.. centralna židovska banka ki vodi ameriko in eu oz. si nas je kupila oz. podredila in vsi piskamo kot oni želijo - Rusija je bila isto prodana zapufana posovjetska država ki si so jo lastili židovski bankirji in oligahri.. dokler ni na oblast prišel Putin in kot bivši kgb steral vse iz rusije odplačal dolgove in naredil rusijo zopet supersilo.. zato si jo hoče zahod pod vodstvom istih bankirjev ki vodijo cel show podrediti... pa jim ne uspeva!
bozicki
19. 03. 2014 22.46
+17
Glede na to, da ste nekajkrat posodobili članek, nasilja nad novinarji, ropanja in ubijanja nedolžnih civilistov pa ne omenjate, je edino kar lahko sklepamo to, da VAŠA NALOGA NI VEREDOSTOJNO INFORMIRANJE, TEMVEČ INFORMACIJSKA VOJNA - PLASIRANJE DEZINFORMACIJ. Ste se očitno zapleztli v vojno. Vaše početje pa je še bolj sprideno, kot pa početje teh primitivcev!!!!
Gavrane20
20. 03. 2014 00.47
+2
Se pred casom sem jim tam postavil vprasanje glede dezinformacij pa so trdili da oni pa to ja ne pocnejo da vse preverjo predn objavlajo .. sevedeeee
Kamionar1
19. 03. 2014 21.51
+7
Ukrajini bodo dali 1.6 miljarde evrov to je dandanes pljunek za tako vlko pa propadlo drzavo , bodo vsaj 35 miljard da bodo zadihali me zanima keri bedak bo to dal
BorcPrimorc
19. 03. 2014 21.35
+8
uuu rusija bo začela trgovat drugje če bodo EU pa ZDA uvedle kake nove sankcije .... bomo vidli kako bo zahod zdej reagiral !
dreko123
20. 03. 2014 02.10
+8
če rusija preneha trgovsat z dolarjem - pomeni to konec za dolar!! Dobro je to Putin spimnil zahodne lutke... ker dolar bazira samo še na trgovanju z energenti... zadji voditelj ki je hotel prekinit trgovanje z dolarjem - še prej najboljši prijatelj zahoda - Gadafi... jih je skupil oz. cela država na nepozaben način... Rusiji pa pač tega ne morejo naredit oz. jih prisilit s trgovanjem z dolarjem ker jih rusija s svojo tehnologijo in vojaško močjo poje če hoče... tukaj pa nastane problem ljudi v ozadju ki hočejo vspostaviti nov svetovni red in centralno vlado ki nas bo zasužnila!
Dnipro
19. 03. 2014 21.13
+18
V Voljinski oblasti razbojniki zavzeli tovarno Vodke Neniroff, pokradli vecje kolicine denarja in alkoholnih napitkov. 24 ur pa nic o tem??????
Dnipro
19. 03. 2014 21.07
+28
24 ur ne poroca o incidentu vceraj, ko so v studio nacinalne TV prisli clani partije svoboda brutalno pretepli direktorja TV in ga odpeljali neznano kam. Klickov se je ze odzval na incident in izjavil, da njim ni mesta v parlamentu. Banderovci so dejanje opravicili tako, ker je nacinalna televizija predvajala govor Putina. Eto vam vasa demokracija.
kozlarija2
19. 03. 2014 21.03
+10
A je EU poleg denarne pomoci ukrajini obljubila tudi varcevalne ukrepe? Bo nova vlada hitro padla
korintos1
19. 03. 2014 21.01
+16
Eu je-bo dala Ukrajini veliko pomoč, kredit! Hihihihihi
Dnipro
19. 03. 2014 20.44
+32
24ur ne porocajo o clanih partije Svoboda, kako so grozili zdravnici otroske bolnicev Voljinski oblasti, da napusti delovno mesto in napise odstopno izjavo, ker ni na njihovi strani, drugace po kaznovana po hitrem revolucinarnem postopku postopku, saj vejo kje je doma in kdo so njeni otroci. To vi podpirate, bravo EU.
dreko123
20. 03. 2014 02.18
+3
tega na 24 kur oz. ameriškem propagandnem trobilu ne boš zasledil!
Dnipro
19. 03. 2014 20.33
+30
Jancenjuk pozval drzavljane Ukrajine na donacijo za obrambo drzave. Denar lahko nakazejo preko SMS-sporocila. Velika je ta Ukrajinska Armija in Jancenjuk Veliki predsednik:-))))))))))))
IQ007
19. 03. 2014 20.15
+22
cameron pa še vedno živi v nekem svetu,ki so si ga ustvarili z huseinom,merkelco,jacenjukom......res ima kratko lajtngo-tipično za angleže in usa,ki ne dojemajo,da se stvari ne obračajo tako kot pred nekaj leti in da Rusija stopa na sceno.Putin se jim je že zahvalil ,ker so jih izključili iz g 8.saj tudi kitajc in indijc nista v tej tako pomembni športni panogi-tek na najkrajši progi
dreko123
20. 03. 2014 02.21
+6
itak je prihodnost v BRICS-u mimo židovsko podrejenih držav ki se imajo za boga... prihodnost je v braziliji, rusiji, indiji, kitajski in južni afriki... tako da se lahko židovski imperjalizem in njihova centralna banka ali vlada kar oblizne po nosom!
bozicki
19. 03. 2014 19.15
+29
SEKRETAR SVETA ZA NACIONALNO VARNOST UKRAJINE - Andreja Parubija. Osebno ODGOVOREN za POBOJE s snajperji na MAIDANU! In tak zločinec konča v SVETU ZA NACIONALNO VARNOST... Haloooo?????
Dnipro
19. 03. 2014 21.19
+12
Tukaj ni samo on, vsi izpusceni zaporniki so dobili cin Generala.