Tujina

Program za pomoč Cipru potrjen, prvi obrok bo izplačan maja

Dublin, 12. 04. 2013 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evroskupina je potrdila program s pogoji za pomoč Cipru. Program predvideva deset milijard evrov pomoči. Prvi obrok posojila Cipru naj bi bil izplačan do sredine maja. Evroskupina meni, da bo odločno ukrepanje ciprskemu gospodarstvu omogočilo vrnitev na vzdržno pot.

Finančni ministri držav v evroobmočju so v Dublinu potrdili krovni dokument programa pomoči za Ciper, v katerem so opredeljeni podrobni pogoji za pomoč. Program predvideva deset milijard evrov pomoči. Prvi obrok posojila Cipru naj bi bil izplačan do sredine maja.

Ciprska banka
Ciprska banka FOTO: Reuters

Evroskupina je prepričana, da bo odločno ukrepanje, opredeljeno v krovnem dokumentu, imenovanem memorandum o soglasju, ciprskemu gospodarstvu omogočilo vrnitev na vzdržno pot.

Potrditev krovnega dokumenta za program utira pot za zagon nacionalnih postopkov, ki so potrebni za dokončno potrditev pomoči Cipru.

Če bo pri pomoči Cipru z milijardo evrov sodeloval tudi Mednarodni denarni sklad, kot je predvideno, se bo pomoč iz evropskega reševalnega mehanizma ESM znižala na devet milijard evrov.

Dosežen dogovor o pravni podlagi za enoten bančni nadzor

Finančni ministri EU so dosegli političen dogovor o pravni podlagi za enoten bančni nadzor, ki bo začel delovati v prihodnjem letu. V Evropski komisiji in v Evropski centralni banki so pozvali k pospešitvi gradnje bančne unije, tako da bi ta stala na vseh treh stebrih v letu 2015. Ti trije stebri bančne unije so enoten bančni nadzor, skupen okvir za sheme za jamstva vlog ter skupen okvir za reševanje in sanacijo bank.

Rehn: Nekateri so primerjali jabolka s hruškami in dobili pomaranče

Pred današnjim zasedanjem v Dublinu so prišle s Cipra ocene, da so stroški reševanja države, ki so bili novembra lani ocenjeni na 17,5 milijarde evrov, narasli na 23 milijard evrov. Danes pa so prišle iz Nikozije novice, da bo otok zaprosil za dodatno pomoč.

Te navedbe so sicer ciprski diplomati zavrnili. Tudi ciprski finančni minister Charis Georgiades je ob prihodu na zasedanje v Dublinu na vprašanje, ali želi njegov otok dodaten denar, odgovoril: "Imamo dogovor in poskrbeli bomo za to, da bo deloval."

Komisar Olli Rehn pa je pojasnil, da "zmeda" glede vsote, ki jo bo moral k reševanju prispevati Ciper sam, izvira iz dejstva, da se primerjata dva popolnoma različna nabora številk – neto in bruto številke ter ocene izpred mesecev z novimi ocenami.

"Nekateri so primerjali jabolka s hruškami in dobili pomaranče. Vzdržal se bom komentarja, da se to pač zgodi, če novinarji pišejo zgodbe na podlagi dokumentov, ki pricurljajo v javnost," je menil komisar.

Preostale potrebe naj bi Ciper kril iz prispevka velikih varčevalcev, delničarjev ali imetnikov obveznic v bankah, s privatizacijami in drugimi elementi, na primer s prodajo zlata, o čemer pa odloča ciprska centralna banka.

V odzivu na navedbe, da naj bi Ciper zaprosil za "dodatno pomoč", pa je Rehn pojasnil, da se je s ciprskim predsednikom Nikosom Anastasiadesom v četrtek pogovarjal o tehnični pomoči v okviru strukturnih skladov, ki je ne gre zamenjevati s programom pomoči.

Kovanci
Kovanci FOTO: Thinkstock

Pot do programa pomoči za Ciper je bila "dolga in težka", je še spomnil komisar ter ciprske oblasti pozval, naj program učinkovito izvajajo. Ciper se je s trojko mednarodnih posojilodajalcev o programu pomoči pogajal rekordno dolgo.

Z reševalno akcijo Cipra so igralci v evroobmočju poskrbeli tudi za precejšnje vznemirjenje Evropejcev, saj je prvi dogovor, ki je bil nato spremenjen, predvideval obdavčitev bančnih vlog do 100.000 evrov, ki so sicer z evropsko zakonodajo zavarovane.

V končnem dogovoru so vloge do 100.000 evrov zaščitene, je pa moral Ciper pristati na vrsto drugih bolečih ukrepov, na primer na razgraditev druge največje banke ter na izgube velikih varčevalcev, delničarjev in imetnikov obveznic.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.