Tujina

Profesor na zaslišanju

Neapelj, 24. 12. 2006 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V Neaplju so aretirali enega zadnjih ljudi, ki se je srečal z nekdanjim ruskim vohunom Litvinenkom.

Profesor bo moral odgovoriti na vprašanja preiskovalcev
Profesor bo moral odgovoriti na vprašanja preiskovalcev FOTO: Reuters

Italijanskega profesorja Maria Scaramella so aretirali na letališču v Neaplju, ko se je vrnil iz Londona. Čeprav je bil eden zadnjih, ki se je v Londonu srečal z ruskim vohunom Aleksandrom Litvinenkom, njegovo prijetje ni povezano s primerom.

Tožilstvo v Rimu je proti italijanskemu akademiku Scaramelli, ki naj bi preiskoval povezave med italijanskimi politiki in rusko obveščevalno službo KGB, sprožilo preiskavo zaradi domnevnega izdajanja državnih skrivnosti in nezakonitega trgovanja z orožjem.


Italijanski mediji 36-letnega Scaramello opisujejo kot "moža v senci", ki deluje v somraku tajnih služb, kriminala in politike. Kot svetovalec parlamentarne preiskovalne komisije v času prejšnjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija naj bi raziskoval povezavo med KGB in italijanskimi politiki v času hladne vojne, s čimer naj bi skušal predvsem oblatiti sedanjega italijanskega premiera Romana Prodija.

Scaramella se je z Litvinenkom sestal v londonski suši restavraciji na dan, ko naj bi nekdanji pripadnik ruskih obveščevalnih služb zaužil smrtonosno dozo radioaktivnega polonija 210. Sevanju naj bi bil izpostavljen tudi Scaramella.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.