Tujina

Prodaje ni bilo

Ljubljana, 10. 01. 2007 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška je pojsnila, da prodaje zemljišč na levem bregu Dragonje ni bilo, prav tako tam ne izvajajo nobenih aktivnosti.

Hrvaška pravi, da prodaje zemljišč na levem bregu Dragonje ni bilo
Hrvaška pravi, da prodaje zemljišč na levem bregu Dragonje ni bilo FOTO: POP TV

Slovensko zunanje ministrstvo je prejelo pojasnilo Hrvaške glede navedb slovenskega sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, da je hrvaška stran objavila razpise za prodajo slovenskih kmetijskih zemljišč na levem bregu reke Dragonje. V odgovoru je Hrvaška pojasnila, da do teh dejanj ni prišlo in da pristojni hrvaški organi niso nameravali izvajati oziroma ne izvajajo nobenih aktivnosti v zvezi z omenjenimi zemljišči na levem bregu Dragonje.

Zunanje ministrstvo je Hrvaško za pojasnila v zvezi s tem zaprosilo z diplomatsko noto 13. decembra lani. V noti je hrvaško stran opozorilo na obvestilo Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije kot lastnika zemljišč v katastrskih občinah Sečovlje in Raven na levem bregu Dragonje, dela slovenskega državnega ozemlja, da prihaja do poskusov razpolaganja in posegov v pravice lastnika zemljišč.

Joško Joras je Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS opozoril na razpis za prodajo kmetijskih zemljišč v lasti Slovenije, ki ga je objavila hrvaška stran
Joško Joras je Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS opozoril na razpis za prodajo kmetijskih zemljišč v lasti Slovenije, ki ga je objavila hrvaška stran FOTO: POP TV

Kot je istega dne, ko je ministrstvo poslalo noto v Zagreb, sporočil Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS, so bili že oktobra seznanjeni z informacijo, da je hrvaška stran objavila razpise za prodajo kmetijskih zemljišč v lasti Slovenije na levem bregu Dragonje. Na to jih je opozoril Joško Joras, sicer skladov zakupnik nekaterih kmetijskih zemljišč, ki naj bi jih prodajali.

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov je takrat pojasnil, da je v katastrski občini Sečovlje lastnik 24,6 hektara zemljišč, ki so že iz časa nekdanje SFRJ v pristojno zemljiško knjigo v Piranu vpisana kot "družbena lastnina v uporabi Občine Piran, Tartinijev trg 2, Piran". Kot takšna so ta zemljišča v skladu z določili zakona o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov ob ustanovitvi sklada 11. marca 1993 prešla v njegovo upravljanje.

Hrvaška pa naj bi leta 1993 v Bujah uredila novo zemljiško knjigo, parcele pa na novo oštevilčila. Nekaj jih je po Jorasovih besedah prodala, nekaj pa jih je vknjiženih kot družbena lastnina v uporabi občine Buje. Tako naj bi po Jorasovih navedbah Hrvaška prodala 24.000 kvadratnih metrov zemljišč, ki so sicer v lasti slovenskega sklada.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.