Tujina

'Prodaja ustekleničene vode je fantastična prevara'

Bundanoon, 09. 07. 2009 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralsko mesto Bundanoon je postalo prvo na svetu, ki se je odločilo za drzno potezo: prenehali bodo prodajati ustekleničeno vodo.

plastenka z vodo
plastenka z vodo FOTO:

Mesto v zvezni državi New South Wales z 2500 prebivalci bo prenehalo prodajati ustekleničeno vodo, obiskovalce pa bodo založili s steklenicami, ki jih bodo lahko polnili z vodo iz pipe.

S potezo se kljub očitnemu izpadu prihodkov strinjajo tudi trgovine, ki pravijo, da prepoved prodaje podpirajo. Razlog je preprost – zmanjšati želijo svoj prispevek k onesnaževanju okolja. Lastnik nekega lokala Huw Kingston je kljub temu priznal, da to ni lahko, ko posluješ v tako malem mestu. "Tisoč dolarjev je še vedno tisoč dolarjev.“ A prav Kingston je začel omenjeno kampanjo. "Gre za moralno stvar. Prodaja navadne ustekleničene vode je fantastična prevara živilske industrije. Prepričevanje ljudi, naj zapravljajo denar za vodo, kakršna pride tudi iz pipe, je bil tudi čudovit marketinški posel.“

Prodaja ustekleničene vode je sicer lani v Avstraliji narasla za 10 odstotkov, kar je v nasprotju s trendi na severni hemisferi, piše The Times. Prebivalci celine tam spodaj so porabili več kot 500 milijonov dolarjev za navadno vodo in vodo, obogateno z mehurčki.

'Zakaj sploh prodajamo to?'

Akcija avstralskega mesteca se je tako začela že pred dvema letoma, ko se je družba Norlex Holdings odločila, da bo tam načrpala vodo, jo ustekleničila v Sydneyju in pripeljala prodat nazaj v Bundanoon. Prebivalci so seveda protestirali. Začeli so razmišljati, zakaj v mestu sploh prodajajo ustekleničeno vodo. Tudi zaradi onesnaževanja nima nikakršnega smisla, pravijo.

Predlagana prepoved bo sicer popolnoma prostovoljna, saj bi bilo nemogoče izvajati nadzor. Na glavno ulico nameravajo namestiti vodnjake, kjer si bodo mimoidoči lahko napolnili svoje steklenice oziroma plastenke, nikogar pa v to ne bodo silili.

Pravo presenečenje za prebivalce tega naprednega mesteca pa se je zgodilo včeraj, ko je premier zvezne države New South Wales Nathan Rees vsem državnim uradom ukazal, naj prenehajo kupovati ustekleničeno vodo. Ob tem je napovedal načrte za kampanjo, ki bi med prebivalci po vsej državi dvignila zavest glede opuščanja kupovanja takšne vode.

Večina ljudi vodo iz plastenk pije prav zato, ker želi v svoje telo vnašati čim bolj čisto vodo, zadnje raziskave pa kažejo, da ta voda ni zdrava, saj se vanjo iz plastike embalaže izloča snov bisfenol A (BPA). Poleg tega je pitje iz plastenk neekološko.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ranunculus
09. 07. 2009 19.20
Jaz jo že leta hodim iskat na izvir. Sicer za to, da jo domov pripeljem prevozim 20 km (enkrat mesečno), vendar pa to vožnjo izkoristim še za obisk pri kolegu, ki živi blizu studenca.
NoriKonj
09. 07. 2009 17.02
Takih prevar, in ne samo živilske industrije, je ogromno. Ljudje so vedno bolj neuki in verjamejo slepo v vse kar reče TV, novinarji so pa ravno tako povprečni. Kjer voda ni dovolj čista, se lahko priklopi filter. Jaz jo pijem iz pipe doma, v restavraciji pa ne. Tam je bolj varna tista s plinom, ker vse več restavracij polni v kuhinji prazne plastinke z vodo iz pipe, v zadovoljstvo lastnika in neumnega gosta. Borimo se, da bo voda iz pipe, tudi drugod po sveti, čista in 100 % pitna. Imamo pravico na to.
Ramzess
09. 07. 2009 13.55
"Prodaja navadne ustekleničene vode je fantastična prevara živilske industrije. Prepričevanje ljudi, naj zapravljajo denar za vodo, kakršna pride tudi iz pipe, je bil tudi čudovit marketinški posel." "da ta voda ni zdrava, saj se vanjo iz plastike embalaže izloča snov bisfenol A (BPA)." Dejstva, ki so znana že ... dolgo. Sicer nam gostilničarji ne bi mogli zaračunati vode. Sam je še nikoli nisem kupil, prav iz teh razlogov. Ne le voda v plastenkah ni dobra, še dodatke za razne okuse ji dajejo, kajpak kemične narave. Kar pa se mehurčkov tiče, pa obstaja tudi naravna voda z mehurčki, ni potrebna še umetna. Dolbo="Voda,ki se kupuje v plastenkah ni niti najmna toliko bolj čista, kakor voda iz vodovodne pipe. Popolno nesmiselno je prepričanje splošnega ljudstva, da - če kupijo vodo v plastenkah - da pa imajo neoporečno čisto vodo." Drži, kar se lepo pozna tudi pri straših, ki za svoje dojenčke in zelo majhne otroke uporabljajo izključno vodo iz plastenk. To ni ravno pravilno, naši starši tega niso poznali, pa nam je kaj manjkalo ob tekoči vodi, ne. "Vsi smo se odločili (družina, prijatelji) da nabavimo vodne filtre za pitno vodo in: razlika je že na prvi pogled." Gotovo, da je razlika, pa kak ionizator je dobro montirati na dovodno cev, za vodno uro običajno. GSG-9="Roxy, če je voda iz steklenice enaka vodi iz pipe, kako torej ne dobiš iz ustekleničene vode vseh hranilnih snovi? :)h hranilnih snoveh govoriš zaboga?" To se tudi jaz sprašujem, kajti kolikor vem, nobena voda, ne vsebuje hranilnih snovi, morda minerale, kot mineralna voda. Sploh poznate vlogo vode v našem telesu, in sicernjše lastnosti in sposobnosti vode. Nekateri dlje od uradne OŠ aploh niso prišli. Gorencdask="V življenju še nisem kupil ustekleničene vode... To je tako, kot bi Štajerc z vinogradom kupoval vino ..." Dobra primerjava. Nekateri navajate izjeme, res je, v tem svetu žal brez izjem ne gre, in prav te, če nočemo tvega zdravja, nas silijo, da kupimo in/ali pijemo stekleničeno vodo. Vseeno bolje to kot tvegati zdravje.
zelvica_si
09. 07. 2009 13.45
dovolj za razmilek je že to, da ima ustekleničena voda noro dolgi rok trajanja....sigurno ni potem samo voda v plastenkah /steklenicah. ne glede na vakuumsko zapiranje le teh.
125abc
09. 07. 2009 12.44
teka_teka_jezek zarad mene če jo iz kanalizacije črpaš. XĐ NAJBOLJ ZDRAVA JE ZA ENKRAT ŠE VODA IZ PIPE,VERJEMI DA DEŽEVNICA NI ZDRAVA!
125abc
09. 07. 2009 12.42
voda iz pipe je najbolj zdrava. Kaj pa veste kaj vse je dodano ustekleničenim vodam in vodam v plastenkah..najbolj zdrava in pitna voda je tista iz pipe sicer vprašanje kolko časa bo še tako zdrava k se pa tako onesnažuje okolje.. drugač pa pametna poteza.;)
ietsspesiaals
09. 07. 2009 12.41
majo prov ni kj
fmarty@email.si
09. 07. 2009 12.38
končno ena pametna poteza, to vodo bi res mogl ukint al pa jo močno zreducirat....kaj manjka vodiiz pipe?? nič! še celo bolj zdrava je od ustekleničene.......
Glodalec
09. 07. 2009 12.30
a vod z okusi tud ne bodo več prodajal? Zihr se bo kdo spomnu in začel prodajal vodo okusom po ustekleničeni vodi.
JezusKrishna
09. 07. 2009 12.29
jezek, ti si bolan od deževnice.
eureka
09. 07. 2009 12.27
Zatarra
09. 07. 2009 12.17
Lahko napišem le - bravo in plosk, plosk!
hansola
09. 07. 2009 12.12
zelvak, se pač prefiltrira pa je, kolk pa te stane kilo peska za doma narejen filter?
teka_teka_jezek
09. 07. 2009 12.04
ježki za to prevaro že dolgo vemo in raje pijemo deževnico...
Gr@bnv@ler
09. 07. 2009 12.00
kdor vidi ta ve kdor sliši ta ne ve kdor ve o čem govorim pa najbolj ve. zgnil bomo tlele zarad sistema ki smrdi povohite mal
impala
09. 07. 2009 11.59
Najboljša je Slovenska voda ... iz pipe :-)
Mazagazaaa
09. 07. 2009 11.58
edin prov.. navadne ustekleničene vode so itak zanič
GlasRazuma
09. 07. 2009 11.56
Ponekod ne morejo piti vode iz pipe
vzhod
09. 07. 2009 11.48
to je ze dolgo fopancija ja.usteklenicena voda.a zalo al kaj je ze polnijo sredi ljubljane in tisto je kao cista izvirska voda hehe
koshamonca
09. 07. 2009 11.48
bravo! vsaj eni so pametni, da so pogruntali "prevaro"! meni je to že dolgo jasno, tako da kupim jo le, če res v bližini ni pipe. kar se pa tiče vode z okusom- to je šele nateg! 5 let nazaj smo lahko vsi živeli mirno brez vseh ustekleničenih vod, plus harmony, simphony in podobne jajce. in najhuje od vsega; to reklamirajo kot zdravo!