Tujina

Proces se je začel brez Chiraca, saj ima ta težave s spominom

Pariz, 05. 09. 2011 17.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Proces proti nekdanjemu francoskemu predsedniku Jacquesu Chiracu se je začel brez obtoženca. Chirac namreč ni mogel priti zaradi zdravstvenih razlogov. Obtoženca sicer ne moti, da se proces nadaljuje v njegovi odsotnosti.

Jacques Chirac
Jacques Chirac FOTO: Reuters

V Parizu se je začel sodni proces proti nekdanjemu francoskemu predsedniku Jacquesu Chiracu.

Chiraca, ki se mora pred sodiščem zagovarjati zaradi vpletenosti v korupcijo, so na današnjem zaslišanju zastopali odvetniki, saj se ga sam iz zdravstvenih razlogov ni bil sposoben udeležiti. Chirac – prvi nekdanji francoski predsednik po drugi svetovni vojni, proti kateremu poteka sodni proces – po besedah zdravnikov trpi za izgubo spomina in njegovo zdravstveno stanje ne dovoljuje, da bi bil navzoč na sojenju.

Sodišče je moralo po besedah sodnika Dominiquea Pauthea odločiti, ali bo primer opustilo, preložilo ali zaprosilo za dodatno zdravniško mnenje. Proti večeru so iz sodišča sporočili, da se bo sojenje nadaljevalo v Chiracovi odsotnosti. Sicer je Chirac že pred tem vztrajal, da se sojenje nadaljuje brez njega.

Sodni proces proti Chiracu se sicer nanaša na dva primera navideznih zaposlitev, ki naj bi jih odprli, da bi na ta način pridobili sredstva za Chiracovo stranko v času, ko je bil župan Pariza med letoma 1977 in 1995. Če bo spoznan za krivega, mu grozi do deset let zapora in kazen do 150 tisoč evrov.

Sojenje Chiracu se je začelo že 7. marca, a so ga na zahtevo njegovih odvetnikov prekinili, da bi ugotovili, če primer ni morda zastaral. Spet so proces lahko odprli, potem ko je francosko prizivno sodišče maja zavrnilo zahtevo odvetnikov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Purgatory
05. 09. 2011 19.29
Po neodvisnosti Alžirije je Francija 193 jedrskih poskusov izvedla blizu otokov Mururoa in Fagataufa, ki spadata v Francosko Polinezijo. Poskuse je Francija izvajala vse do leta 1996 (predsednik Jacques Chirac) -- sodelovalo je 150.000 civilistov in vojakov, ki so se kasneje soočili z resnimi zdravstvenimi težavami on pa sedaj izgublja spomin, kot tretje razredni filmski igralec_ameriški predsednik Regan ki na koncu ni poznal svoje žene!
TtheG
05. 09. 2011 19.28
haha to je njihova vrlina. Zmeraj ko kaj naredijo narobe se nihče več ne spomni ničesar. Kakšna naključnost :)
Igor Hari 1
05. 09. 2011 19.01
Njemu spomin verjetno peša zaradi starosti , našim politikom pa za vsako malenkost pri zdravi pameti in letih brez omejitve starosi ...Sedaj se že PETRLE PEHA ZA SVOJE CILJE ...............