Tujina

Problematičnega učenca premestili, ravnatelj meni, da to ni rešitev

Zagreb, 07. 09. 2012 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Primer problematičnega devetletnika, ki naj bi v osnovni šoli v zagrebškem naselju Špansko ustrahoval sošolce, je dobil epilog. Starši so otroka prepisali na drugo šolo, ravnatelj pa z razpletom ni zadovoljen. Kot pravi, gre v tem primeru za neuspeh celotnega šolskega sistema.

Šola
Šola FOTO: Thinkstock

Problematičnega učenca OŠ Ante Kovačića v zagrebškem naselju Špansko so premestili v drugo šolo, piše današnji spletni Jutranji list. Kot smo že poročali, je več kot polovica četrtošolcev prvi šolski dan ostala doma, saj je starše skrbelo za njihovo varnost.

Devetletnik, sicer odličen učenec, namreč postane nasilen brez razloga in začne fizično obračunavati s sošolci. Starši otrok so se uprli in od šole zahtevali, da ga premestijo. In to se je tudi zgodilo, starši so ga vpisali na drugo šolo, ki pa je že tretja šola, ki jo je devetletnik zamenjal.

"To ni rešitev. Gre za neuspeh celotnega šolskega sistema. Govorimo od devetletnem fantu, z resno težavo, ki ne bo odpravljena z odhodom na novo šolo," je dejal ravnatelj osnovne šole Jozo Hrga. Meni, da se bo stanje na drugi šoli samo še poslabšalo. Dodaja, da se v tem primeru šola ni izkazala, in upa, da se bodo iz tega primera vsi nekaj naučili.

Devetletnik že v prejšnji šoli problematičen

Devetletnik se je na OŠ Ante Kovačića vpisal dve leti nazaj. Prišel pa je iz druge zagrebške šole, kjer naj bi prav tako imel težave. Njegov oče pa naj bi celo fizično napadel učiteljico.

Sprva se je deček na novi šolo dobro počutil, a kmalu po prihodu so se že začele prve težave. Sicer odličnjak je postajal samovoljen, ni sodeloval pri pouku, začel je žaliti tako sošolce kot učiteljice. S sošolci je celo fizično obračunal. Tako naj bi nekega sošolca med drugim pretepel z dežnikom, deklico pa pritisnil ob zid in jo z rokami in nogami udarjal po vsem telesu. Deklico, ki je stekla po pomoč, ko je pretepal sošolca, pa naj bi močno zgrabil za vrat.

Starši otrok so od šole zahtevali, da zaščiti njihove otroke. Kot so dejali, ima vsak otrok pravico, da je varen v šoli, šola pa mu mora to varnost zagotoviti.

Ravnatelj šole je razočaran nad razpletom zgodbe.
Ravnatelj šole je razočaran nad razpletom zgodbe. FOTO: Thinkstock

Starši v bran otroku

Šola je sprva kontaktirala dečkove starše, ki pa so stopili v bran otroku. Dejali so, da nima težav ter da ga sošolci sovražijo brez razloga. V primer sta se vključila tako policija kot tudi center za socialno delo. Oblikovali so celo posebno ekipo strokovnjakov, v kateri so bili defektolog, pedagog, ravnatelj, šolski zdravnik ter predstavnik centra za socialno delo, za Jutranji list pojasnjuje sogovornik Jutranjega lista. Skupaj so prišli do ugotovitve, da šola potrebuje zunanjo pomoč. Na šoli pravijo, da so se celo obrnili na državno tožilstvo, šolsko ministrstvo in mestni urad za izobraževanje. Našli so združenje, ki nudi psihološko pomoč, a seveda so za storitve zahtevali plačilo, in sicer kar 10.000 kun. Ker šola tega denarja ni imela, se je obrnila na mestni urad za izobraževanje, kjer so jim dejali, da njihov proračun ne pokriva teh storitev.

Ko se je center za socialno delo le odločil, da bo posredoval, pa starši niso želeli sodelovati. Starši so tisti, ki se morajo odločiti za pomoč, a so skozi celo šolsko leto zavračali, da ima njihov otrok težave, še pravi sogovornik.

Šolska psihologinja pa pravi, da je ta zgodba šolski primer, kako določene stvari preprosto ne delujejo. Meni, da bi strokovne službe morale reagirati hitro in učinkovito.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
07. 09. 2012 13.20
+0
"Devetletnik, sicer odličen učenec, namreč postane nasilen brez razloga in začne fizično obračunavati s sošolci." To pa sploh ne bo držalo, vzrok vedno obstaja, čeprav morda ni očiten. "Oblikovali so celo posebno ekipo strokovnjakov, v kateri so bili defektolog, pedagog, ravnatelj, šolski zdravnik ter predstavnik centra za socialno delo" Res ne vem kaj pri tej ekipi tako posebnega, obči strokovnjaki in predstavnik šole, ni pa osebe ki bi vse to povezovala in ocenjevala. Tile so kot po navadi preveč subjektivni, delajo za sistem.
Ramzess
07. 09. 2012 13.28
+2
Kaj pomagajo strokovnjaki, ki na zadevo gledajo iz strokovne plati in tako tudi delujejo, če otrok nima osebnega zaupnika, ki bi mu se zaupal in se z njim pogovoril na osebni ravni, in obratno. Stroka po zadevo rešila po svoje, kar pa ne bo nujno prav. Zgodovina stroke je jasno priča, kako dela.
asdasdasd123123
07. 09. 2012 12.30
+6
jooj nebi smeli taki omejeni ljudje imeti otrok...
Kunar
07. 09. 2012 12.20
+7
Po mojem mnenju bi bilo treba vse takšne otroke prepisat na šole za otroke z posebnimi potrebami.
Ramzess
07. 09. 2012 13.23
-2
Ni tak problem, in niso vsi otroci za tja, čeprav jih nekdo tako označi.
przelmuding
07. 09. 2012 12.07
+11
Tukaj so definitivno starši krivi, če bi moja žena bila učiteljica pa bi oče tega otroka napadel njo bi imel opravka z mano. Bi se za njega slabo končalo.
Viper_XxL
07. 09. 2012 11.43
+7
skupaj s starši bi jih moral dobiti za uhe....... to je reakcija. Vsi bi se samo nekaj pogovarjali, včasih to preprosto ne gre.
pa dobr no
07. 09. 2012 11.26
+6
hmm, 10 jurjev za svetovanje enemu otroku.
iChi
07. 09. 2012 11.22
+6
Starši so krivi, najbržga mlatijo vsak dan, mali pa le posnema vzorec iz domačega okolja!
NightWishFan
07. 09. 2012 11.04
+26
Po moje so pa prav starši krivi, da je takšen. Napačna vzgoja in mulcu pa še dajejo potuho, tako, da misli da je vse to prav. To, da ga pa selijo iz ene šole v druge, pa res ni rešitev...
ni_mi_vse_eno
08. 09. 2012 01.14
Njegov oče pa naj bi celo fizično napadel učiteljico.
keramicar2
07. 09. 2012 11.00
+15
pri nas je isto, ga prestavijo na drugo šolo in potem tam dela probleme isto kot prej, in včem je potem smisel.
Ramzess
07. 09. 2012 13.16
+2
Prva šola se znebi težave, v tem je smisel, pa saj to počne večina šol, ...kjerkoli.