Tujina

Priznanje Schettina: Ladja se je nagibala, zato sem jo zapustil

Giglio, 25. 01. 2012 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Ko sem videl, da se ladja nagiba, sem jo zapustil," naj bi v telefonskem pogovoru nekaj ur po brodolomu priznal osovraženi kapitan Schettino. Znova se je oglasila tudi njegova moldavijska prijateljica in ga, tako kot prvič, zagovarjala.

Italijanski mediji so objavili izvlečke telefonskega pogovora, ki ga je kapitan Coste Concordie Francesco Schettino opravil po brodolomu, nekaj ur preden so ga aretirali. Takrat je bil na policijski postaji v Orbetellu, kjer je pojasnjeval dogajanje na nesrečni petek 13.

Reševalec na ladji
Reševalec na ladji FOTO: Reuters
Uradno število žrtev brodoloma je 16, številni potniki pa so še vedno pogrešani. Madžarsko zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da je njihova državljanka, ki je veljala za pogrešano po nesreči Costa Concordie, v resnici umrla že pred tremi leti.
Močno pretresen kapitan je v pogovoru za nesrečo posredno okrivil vodstvo družbe, ki da je vztrajalo, naj se približa otoku Giglio. "Tam so bile čeri, a me navigacijske naprave niso opozorile nanje,“ je med drugim dejal. "Zaupal sem kartam in Palombiju, ki me je klical,“ je še povedal sogovorniku. Ali je govoril o upokojenem kapitanu Palombu, ki živi na toskanskem otočku in zaradi katerega naj bi se tudi tako zelo približal obali, ni povsem jasno.

Še bolj zanimiv pa je del pogovora, v katerem prizna, da je zapustil ladjo. "Ko sem ugotovil, da se ladja nagiba, sem odšel,“ je dejal. "Ponosen pa sem, da smo rešili vse ljudi, razen tistih (žrtev) ...“ Mislil naj bi na manever, s katerim je ladjo močno približal obali. Da je prav to rešilo številna življenja, meni tudi Moldavijka Domnica Cemortan, ki so jo tik pred nesrečo opazili v njegovi družbi. V intervjuju za informativno oddajo televizije Sky Italia ga je znova zagovarjala. “Je najboljši kapitan, kar jih ima ta družba. Obtožbe, da je med prvimi zapustil ladjo, so neresnične. Sama sem odšla z ladje okoli polnoči in on je še vedno bil na krovu. Schettino obvlada svoj posel. Ladjo je uspel približati obali, res moraš biti dober, da ti uspe upravljati ladjo v takšnem stanju,“ je dejala. Schettino sicer trdi, da ladje ni zapustil namerno, ampak mu je spodrsnilo in padel je na rešilni čoln.

Costa Concordia
Costa Concordia FOTO: Reuters

Bogati Rusi plačevali za mesto na rešilnih čolnih?

O kaosu in popolnem neredu na ladji po brodolomu priča tudi podatek, da naj bi bogati ruski potniki plačevali članom posadke za mesto na rešilnem čolnu. Za gotovino naj bi po besedah prič, ki jih navaja britanski The Sun, preskočili vrsto in bili prej rešeni. “Šla sem k rešilnim čolnom v pričakovanju, da bodo na njih ženske, otroci in poškodovani, videla pa sem le zdrave moške in elegantno oblečene ženske, ki so se pogovarjali v ruščini,“ je dejala 52-letna domačinka na Gigliu Franca Anichini.

Neki Avstralec pa si je privoščil neslano šalo. Na eBayu je objavil oglas, da prodaja "rahlo poškodovano ladjo“. Po šestih dneh so ga umaknili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Martian
25. 01. 2012 18.25
+9
"Ko sem videl, da se ladja nagiba, sem jo zapustil," ------ Italijan pač......nočem žaliti ali kaj takega....ampak malo poglejte zgodovino....
fuckislam
25. 01. 2012 17.54
+7
Najtanjsa knjiga na svetu je leksikon italijanskih herojev! Ha ha ha ha ha
Martian
25. 01. 2012 18.25
+10
Tone 12345
25. 01. 2012 17.19
+9
Za rešilni čoln so plačevali 150m od obale!!
bebo3
25. 01. 2012 20.39
+4
Tone 12345
25. 01. 2012 17.18
ma vi ste neprimerni vsi ne besede ki jih pišem!!!
Roxy79
25. 01. 2012 16.36
+4
Takšno barko je oz bo prejel tudi naš JJ. Sam kaj.... ko namesto rešiti ladje... mu bo uspelo jo le dokončno potopiti na dno morja.
jafalical
25. 01. 2012 16.07
+3
Škoda, da se to zgodilo.Res velika, ogromna škoda in prevelika izguba ljudi, ki se ji neda oživeti. Karkoli se je dogajalo, ne more biti kriv samo en človek, kapitan...kaj pa vse te naprave, kaj pa ostali, ki so prav tako prisotni ob kapitanu.In se to, da ni to prvic izveden tak manever, cudno vse skupaj.En sam, kot ga zdaj linčajo pa nikakor ne more biti edini krivec.Kdo bo zdaj odgovarjal, kdo bo...eden sam, kot posameznik za to ne more biti kot edini kriv, eden,edini krivec?
Ramzess
26. 01. 2012 09.51
deadcool
25. 01. 2012 15.32
+15
skale nebi smelo biti tam, eno uro po nesreči naroči večerjo in za nameček še po nesreči pade v rešilni čoln, lol to se lahko samo italjan spomne :)
kleopatra-1
25. 01. 2012 22.50
Ramzess
25. 01. 2012 15.27
+7
Kako je tri leta prej umrla sploh prišla na seznam potnikov, ...ta podatek bi želel vedeti. Ali so spet kaj z računalnikom coprali amaterji. Rusi ha, plačevali, ...pa kaj se je dogajalo na tej ladji, ne spomnim se podobnega primera, ...menim, da je z odškodninami bolje počakati, ker je očitno, da mnogi niso ravno upravičeni do njih, ...to bi bila nevarna potuha.