Tujina

Priznal posilstva

Haag, 17. 01. 2007 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Haaški obtoženec je priznal krivdo za mučenja in posiljevanja muslimank v Foči. Priznal naj bi zaradi slabega zdravja.

Zelenović je priznal krivdo za zločine v Foči.
Zelenović je priznal krivdo za zločine v Foči. FOTO: Reuters

Bosanski Srb Dragan Zelenović se je pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije izrekel za krivega mučenja in posiljevanja muslimanskih žensk v Foči v času vojne v BiH, potem ko je lani krivdo zanikal. Zelenovića so v zameno za priznanje krivde v sedmih od 14 točk obtožnice oprostili krivde v preostalih sedmih, njegov odvetnik pa je povedal, da je do dogovora med njegovim varovancem in sodiščem prišlo zaradi Zelenovićevega slabega zdravstvenega stanja.

Sodišče še ni določilo dolžine zaporne kazni. Tožilstvo je zahtevalo od 15 do 20 let, Zelenovićeva obramba pa bi pristala na sedem do največ deset let zapora. Zelenovićev odvetnik je sicer poudaril, da je Zelenović izredno slabega zdravja in ga bodo morali premestiti v bolnišnico.

Aretacija v Rusiji

Zelenovića, ki je bil na begu skoraj deset let, so avgusta 2006 aretirali v Rusiji, vendar ga ruske oblasti niso izročile haaškemu sodišču, saj Rusija sodišča v Haagu ne priznava in z njim ne sodeluje neposredno. Moskva je Zelenovića zato junija lani predala oblastem v BiH, tamkajšnje sodišče pa je nato razsodilo, da ga bodo izročili Haagu.

Haaško sodišče ga je obtožilo vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v Foči v času vojne v BiH od aprila 1992 do februarja 1993. Po obtožnici je bil Zelenović, ki je bil namestnik poveljnika vojaške policije in vodja paravojaških enot v Foči, z Gojkom Jankovićem in Radovanom Stankovićem na podlagi individualne odgovornosti obtožen mučenja in posilstva nesrbskega prebivalstva v Foči.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.