Tujina

Pristojni vedeli za nevarnost: FBI teden dni pred napadom o bratih El Bakraoui obvestil Nizozemsko, ta pa Belgijo

Bruselj, 29. 03. 2016 21.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

FBI je skoraj teden dni pred napadi v Bruslju o bratih El Bakraoui poročal Nizozemcem. Nizozemska policija je o tem dan kasneje obvestila Belgijo, je razkril nizozemski minister za pravosodje Ard van der Steuer. A napada niso uspeli preprečiti.

Iz dneva v dan se v javnosti pojavljajo nove informacije o tem, da so imeli belgijski varnostni organi informacije o napadalcih, ob čimer se številni sprašujejo, ali bi lahko napade v Bruslju preprečili. Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI je po poročanju tujih medijev skoraj teden dni pred napadom nizozemskim organom poročal o bratih Ibrahimu in Khalidu El Bakraouiju.

Ibrahim El Bakraoui
Ibrahim El Bakraoui FOTO: AP

FBI je poročal, da že od septembra lani zbirajo informacije o bratih, prav tako so Nizozemce obvestili o kriminalni zgodovini Khalida in o njegovih povezavah s teroristi. Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes pojasnil Ard van der Steuer pred poslanci v nizozemskem parlamentu, je nizozemska policija od ameriškega zveznega preiskovalnega urada poročilo prejela 16. Marca. Dan po prejemu poročila je bilo omenjeno predmet pogovora med nizozemsko in belgijsko policijo.

Minister je tudi potrdil navedbe ameriških medijev, da je bil Ibrahim od 25. septembra 2015 na ameriškem terorističnem seznamu.

Spomnimo, da je bil Ibrahim El Bakraoui eden od dveh samomorilskih napadalcev, ki se je pred tednom dni razstrelil na bruseljskem letališču, njegov brat Khalid pa se je razstrelil na postaji bruseljske podzemne železnice Maalbeek.

Bruseljsko letališče ostaja zaprto tudi v sredo

Bruseljsko letališče ostaja zaprto tudi v sredo, so danes sporočili z letališča. Z današnjim sporočilom so zamrli upi, da bi po samomorilskih terorističnih napadih minuli teden letališče odprli vsaj delno. Letalska družba Adria Airways je sporočila, da bodo lete za Bruselj preusmerili v Maastricht.

Na bruseljskem letališču so sicer danes preverjali naprave za prijavo potnikov in nove varnostne ukrepe.

Khalid El Bakraoui
Khalid El Bakraoui FOTO: AP

Kot je pojasnila tiskovna predstavnica letališča Anke Fransen, odločitev, da letališče ostaja zaprto, ni povezana z rezultati testov, ki so jih končali pozno popoldan. Po njenih besedah bodo rezultati znani v sredo zjutraj. Takrat bi lahko sprejeli morebitno odločitev o delnem odprtju bruseljskega letališča.

Belgijske oblasti so medtem danes znižale število smrtnih žrtev v terorističnih napadih s 35 na 32. Ministrica za zdravje Maggie de Block je tako na Twitterju objavila, da so napadi na bruseljskem letališču in postaji podzemne železnice Maalbeek zahtevali 32 smrtnih žrtev, še 94 ljudi je v bolnišnici.

Predstavnik ministrstva za zdravje Geert Gijs je pojasnil, da je prišlo do zmede zaradi dveh seznamov ljudi, ki so umrli na kraju napadov ali kasneje v bolnišnici. "Izkazalo se je, da so bili trije ljudje na obeh seznamih," je pojasnil.

Adria Airways je sporočila, da bodo lete za Bruselj v sredo preusmerili v Maastricht. Odhodni časi ostajajo nespremenjeni. Prevoz med letališčema Bruselj in Maastricht ne bo organiziran, bo pa Adria Airways povrnila ceno vozovnice z javnim prevozom med letališčema.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majorb
30. 03. 2016 16.17
fbi laže, vse skupaj je izmišljeno pametovanje. So pa morda res hoteli pridobiti program za nadzor telefonov znamke aplle
aaaaaa122121
30. 03. 2016 13.15
+0
Z vecih koncev so dobili obvestila, da se pripravlja napad, storili pa niso nicesar, SMRDI, SMRDI, SMRDI
aaaaaa122121
30. 03. 2016 12.45
-2
V začeku 80-ih let je mladi italijanski sodnik Felice Casson začel preiskavo o bombnem napadu v Peteanu leta 1972. Preizkava je pokazala, da je bombo podstavil Vincenzo Vinciguerra v tesnem sodelovanju z vojaško obveščevalno službo SID. Preiskoval je še naprej in leta 1990 dobil dovoljenje za ogled arhivov SISMI. Tam je našel dokumente, ki so dokazovali, da je v Italiji obstajala skrivna vojska z imenom Gladio (meč), ki je bila del vojaške tajne službe. Našel pa je tudi dokumente, ki so Gladio ter desničarski terorizem v Italiji in zahodni Evropi povezovali z ZDA. Na osnovi odkritih dokumentov se je povezal s parlamentarno preiskovalno komisijo za terorizem. To je zavrtelo klopčič odkritij po celi evropi.
thc_4u
30. 03. 2016 12.29
+3
Napada niso uspeli prepreciti,ali ga niso hoteli prepreciti,mislm da tega nebodo nikoli raziskali!
razocarani
30. 03. 2016 12.14
+2
iz tega sledi da se politiki in njihovim pomagacem dobesedno hebe ,za narod ,,glavno da so tudi iz te tragedije zasluzili ,,vec sestankov vec zasluzka ,,tudi varnostne sluzbice so lepo pokasirale ,,ja pokvarjenci so tudi veljaki ne samo teroristi ,,ti se samo enkrat vrzejo v luft ,,ti politicni teroristi pa nas unicujejo dokler so na oblasti ,,in nato pridejo novi se hujsi ,,tudi pri nas je vsaka vlada in riti v parlamenti vedno bolj pokvarjena ,,no veliko jih je kar stalnih in ti so najhujsi ,,kako lepo bi bilo da to zlocinsko gnezdo leti v zrak po zaslugi kakega isisovca ,,ta bi postal junak tudi pri vecini zatiranega naroda ,,
g12345@email.si
30. 03. 2016 11.53
+3
očitno imajo podobno zakonodajo kot pri nas. dokler nič ne stori, ni prekrška (iz primera, ko je nekdo grozil da bo vse pobil - policija pravi da to po naši zakonodaji ni nič). in varuhinja človekovih pravic je neznansko srečna, da imamo tako dobro zaščito človekovih pravic posameznikov. bravo mi.
glava1985
30. 03. 2016 13.53
+2
ni glih tako ,ko sem jaz napisal email sluzbi za javni prevoz ,da jih bom vse ..... sem dobil takoj obisk s policije in se kazen 300eur za kao "JRM" :D
Uporabnik113189
30. 03. 2016 10.08
+8
Nima smisla, generali po bitki..Stara zgodba, ki se stalno ponavlja. Krivcev seveda ne bodo našli, čeprav so vsi "vedeli".
forti5
30. 03. 2016 10.46
+9
razocarani
30. 03. 2016 12.20
+1
in najlepse da tudi iz take tragedije naredijo dober posel zase ,,mislis da niso gospodje politiki pri tem kaj pokasirali ,,ce nic drugega so si placali bebavo gobcanje v medijih ,,ja tudi za to so lepo mplacani ,,briga jih za domorodce ,,saj si je merklca zrihtala cel harem junaskih mladcev ,,ocitno ji zeloooooo pase malo spremembe ,,sedj ima res pestro izbiro ,,
trdovrat
30. 03. 2016 09.43
-1
Mogoče so pa ti, ki so opozarajali celo peljali stvar, seveda s pomočjo kake kemije, proti želenemu cilju? Komu taki napadi koristijo? Samo zatiralcem svobode! Prestrašeni ljudje so mnogo lažje vodljivi! Počasi bodo ovčke same zahtevale,- v imenu varnosti- čipiranje kot živino!
Mr.Somebody
30. 03. 2016 09.21
+9
To pa je nesposobnost.
aaaaaa122121
30. 03. 2016 12.45
hehe uboge ofce kr tolazite se, vedno je nesposobnost, je bla 1q.9, je bla v madridu, londonu, parizu:) vedno, ne vem zakaj imamo obvescevalne sluzbe, no ja ne veste ofce, ceprav je zgodovina polna primerov ko so ravne obvescevalne sluzbe podstavljale bombe;)
Roxy79
30. 03. 2016 08.09
-9
hja.pristojni so vedeli........................ to mi je bosa.... kajti... lahko biti general po bitki.. kajti, če boš ti vsAK dan bombandiral državne oblasti da se pripravlja teroristični napada.... pa ni vraga da v 365 dneh ne bo enega napada.. A pa teroristični napad v Pakistanu so tudi vedeli? Čm reč... od danes naprej naj vsak dan pošljejo en gmail na VOS da se v Lj pripravlja teroristični napad.... in čež leto in pol bo počilo. Potem pa.... "saj smo vas opozarjali". Hja sevede.... jaz tudi mojo ženo opozarjam da naj merka pri vožnji skozi gozd da ne bo priletela v srno... in glej ga zlomka... en dan srna skoči pred avto. In sedaj jaz pameten.... se naj derem na ženo...al kako?? SEM Te OPOzaRJAL DA SO SrNE NA CESTI:
Sam Il
29. 03. 2016 21.50
+35
To pa niso več indici, ampak kar konkretne informacije. Če je tole res, bi moral nekdo odgovarjati.
trdovrat
30. 03. 2016 09.44
-4
Konkretne informacije lahko dajo samo sostorilci!