Tujina

Prisluškovalni škandal končno odnesel tudi Murdocha

London, 29. 02. 2012 18.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

James Murdoch ni več izvršni predsednik podjetja News International, ki na Otoku izdaja časopise. Pod njegovim vodstvom je izbruhnila afera, ki je končala 150-letno zgodovino tabloida News of the World.

Je James Murdoch dokončno izgubil očetovo podporo?
Je James Murdoch dokončno izgubil očetovo podporo? FOTO: Reuters

James Murdoch je odstopil z mesta izvršnega predsednika News International, hčerinskega podjetja News Corp., ki izdaja časopise v Veliki Britaniji. Najmlajši sin medijskega mogotca Ruperta Murdocha je vpleten v prisluškovalno afero, s katero se v Veliki Britaniji ukvarjajo vsi – od medijev do politike in policije. Kljub odstopu ostaja namestnik poslovnega direktorja koncerna News Corporation.

Prisluškovalna afera se je začela julija lani, njena najbolj znana žrtev pa je tabloid News of the World, ki je pod plazom obtožb po 150 letih prenehal izhajati. Številni novinarji so se znašli v priporu, odstopiti je moralo tudi več vodilnih podjetja News International. James Murdoch, ki je imel od začetka še veliko podporo očeta Murdocha, je trdil, da za prisluškovanja ni vedel, a so ga nekdanji sodelavci postavili na laž.

Britansko sodstvo ga je takrat privedlo na zaslišanje, njegovo pričevanje pa so zaradi vedno novih odkritij policijske preiskave že večkrat kritizirali.

Julija je izšla zadnja številka časnika News of the World. Takole jo je predstavil urednik tabloida Colin Myler.
Julija je izšla zadnja številka časnika News of the World. Takole jo je predstavil urednik tabloida Colin Myler. FOTO: Reuters

Po uradnem odstopu se je James v izjavi zahvalil zavzetosti zaposlenih, ki so se po njegovih besedah neizmerno trudili, da bi obveščali javnost. Prav tako je pohvalil najnovejšo publikacijo podjetja News International, časopis The Sun on Sunday, ki je prvič izšel prejšnji konec tedna. Sporočil je še, da se bo zdaj osredotočil na televizijske dejavnosti koncerna News Corp.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
29. 02. 2012 22.39
+2
Ne razumem, zakaj naj bi se tip sploh sekiral, če ni več izvršni predsednik. Mu bo ata zmanjšal plačo?
T_one
01. 03. 2012 11.49
+3
Pesek v oči; v resnici prisluškujejo nam, vsem! Samo s temlim "škandalom" so hoteli prikazati, kao da se take stvari kaznujejo.... in ne dogajajo. Drugače pa državne službe prisluškujejo in prestregajo vsa elektronska sporočila, glede na ključne besede ....
HooplaToopla
01. 03. 2012 18.45
+1
Hašiš, USA-down, kokain, pištola, kill ... A misliš, da so posebno mapo odprli zame? Po mojem imajo vse nas butlje, ki tule bluzimo po forumu na kupu v kaki stranski mapi, ki ji nihče ne posveča resne pozornosti. Če mi bojo pa zaradi tegale zapisa kdaj odklonili vizo za ZDA, bi pa to pomenilo, da je tako ali tako prenevarno tja hodit - v državo z neprištevnimi oblastmi. Ali pa če bi na osnovi prisluhov in vdorov v baze podatkov Slovenske novice objavile, da so mi spet zablokirali Mercator kartico in da me nobena telefonska firma noče več za stranko, ker ne plačujem računov. Hvala bogu! V časopisu bom ... slava ... Pa deklice: "A veš, da je to ta tip iz časopisa ..."