Tujina

Prisluškovalna afera: Od premierjev do policistov in detektivov

London, 13. 09. 2011 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kako so povezani trije predsedniki vlade, dva policista na vrhu, medijski mogotec, skupina novinarjev in zasebni detektiv? BBC je razkril mrežo povezav med akterji škandala News of the World.

Zgodba se začne, ko se avstralsko-ameriški medijski mogotec Rupert Murdoch leta 1969 prebije na britanski trg. Kupi The Sun, The Times in Sunday Times. Zvrsti se vrsta urednikov, maja 2000 pa Murdoch zaposli Rebekah Brooks, ki kasneje postane prva ženska urednica The Suna.

Prva senca dvoma o nelegalnih aktivnostih na News of the World pade leta 2005, ko Clive Goodman napiše zgodbo o tem, da si je princ William poškodoval koleno. Buckinghamska palača posumi, da je nekdo vdrl v prinčevo glasovno pošto in obvesti Scotland Yard. Policijsko preiskavo vodi Andy Hayman, nekdanji pomočnik komandirja metropolitanske policije. Goodman in zasebni detektiv Glenn Mulcaire, ki po naročilu dela tudi za časnik, sta leta 2007 obsojena zaradi prestrezanja glasovne pošte.

Rupert in James Murdoch na zaslišanju
Rupert in James Murdoch na zaslišanju FOTO: Reuters

Zaradi teh obtožb z mesta glavnega urednika News of the World odstopi Andy Coulson, nadomesti pa ga Colin Myler. Marca 2007 višji Murdochov pomočnik, kasneje pa predsednik News International in mož, ki je nadrejen Rebekah Brooks, pove spodnjemu domu parlamenta, da strog interni nadzor ni pokazal nobenih nelegalnih prisluškovanj novinarjev časopisa. Kasneje odstopi.

Coulson kasneje postane svetovalec za odnose z javnostmi opozicijskega vodje Davida Camerona, kasnejšega predsednika vlade. Ko Cameron postane premier, Coulson prevzame komuniciranje z mediji za celoten Downing street. Cameron je povezan tudi z Brooksovo, ki je poročena z njegovim nekdanjim sošolcem Charliejem Brooksom. Cameron in Brooks sta tudi soseda v kraju Cotswolds. Murdocha in njegovega sina je srečal že večkrat, povabil ju je tudi v podeželsko rezidenco britanskih premierjev Chequers.

V naslednjih dveh letih se spet pojavijo obtožbe o telefonskih prisluškovanjih. Aprila 2008 James Murdoch pristane na plačilo 700.000 funtov Gordonu Taylorju, tedanjemu direktorju britanske nogometne zveze, ki razkrinka njihovo nelegalno delovanje. Kljub temu, da se zadeva razve, se tedanji pomočnik komandirja metropolitanske policije John Yates odloči, da ne odpre znova primera. Tako Yates kot Coulson kasneje podata svoje odstope.

Leta 2010 nekdanji novinar News of the World Sean Hoare, ki je delal pod Coulsonom, za New York Times pove, da so pri tabloidu spodbujali telefonsko prisluškovanje. Prestrezanje glasovne pošte je bilo po njegovih besedah endemično in Coulson je to zahteval tudi od njega. Hoarea kasneje najdejo mrtvega.

Spomnimo ...

Škandal je izbruhnil julija letos, ko je v javnosti odjeknila novica, da so novinarji prisluškovali telefonu umorjene šolarke Milly Dowler. Dvomi so padli tudi na druge časnike. Sunday Times naj bi nelegalno pridobil zasebne finančne podrobnosti Gordona Browna, The Sun pa naj bi se dokopal do zdravstvenih kartotek njegovega sina Fraserja. Resnica je bila boleča, ker Murdochova družina prijateljuje z Brownovimi, Gordon in njegova žena sta se udeležila tudi poroke Rebekah Brooks. Kot je znano, je tudi Brooksova odstopila s položaja izvršne direktorice.

Že v prvih mesecih letošnjega leta je policija aretirala večje število nekdanjih in tedanjih novinarjev časnika News of the World. Med njimi so bili Ian Edmondson, nekdanji pomočnik urednika, nekdanji glavni reporter Neville Thurlbeck in James Weatherup, nekdanji urednik. Pridržali so tudi Terenio Taras, partnerico Grega Miskiwa, prav tako nekdanjega urednika in neimenovanega 63-letnega moškega.

Zaradi domnevnih povezav z nekdanjim namestnikom urednika News of the World Neilom Wallisom sta julija odstopila dva policista z vrha metropolitanske policije, sir Paul Stephenson in njegov namestnik Andy Yates. Wallis naj bi bil namreč tudi eden od svetovalcev pri metropolitanski policiji.

Urednik Colin Myler z zadnjo številko tabloida News of the World, ki je po 168 letih zadnjič izšla 10. julija.
Urednik Colin Myler z zadnjo številko tabloida News of the World, ki je po 168 letih zadnjič izšla 10. julija. FOTO: Reuters

Ko se je zgodba začela razpletati, so se tudi povezave začele širiti. Izkazalo se je, da so se z Murduchom tako poslovno kot zasebno sestajali tudi številni politiki. Ne samo Cameron, tudi vodja laburistične stranke Ed Miliband, namestnik premierja Nick Clegg in svetovalec za finančne zadeve George Osborne. Nekdanji premier Tony Blair je bil celo krstni boter enemu od Murdochovih otrok.

Avgusta je policija aretirala še več nekdanjih zaposlenih pri časniku News of the World – Stuarta Kuttnerja, Grega Miskiwa, Jamesa Desborougha, Dana Evansa in Raoula Simonsa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Civil
14. 09. 2011 08.38
To so morali biti neki čudni novinarji, prisluškovali so šolarkam in gledali, kako trpijo in umirajo. Marsikdo si misli ali ve, da mu prisluškujejo, vendar če ni očitnih znakov in se nič ne zgodi, na to pozabijo in živijo naprej, kot da so sami. Tako živeti je naporno, ampak drugače ne gre, ker če nimajo denarja, jim nihče ne bo pomagal. Sploh pri nas ne, nimajo se kam obrniti, razen na psihiatrijo, kar organi dobro vejo. Če prisluškuje posameznik, še gre, pred sistemom lahko pa edino pobegneš v drugo državo, tudi če nisi nič kriv. Morda v Anglijo, zdaj ko so tam počistili s to gola.znijo, ker ljudje taki zagotovo niso.
tekavcminka56
14. 09. 2011 08.18
skrajni čas da novinarji odkrivajo delo elite, zato more kaksen zal tud umret...
Tonček Balonček
14. 09. 2011 08.06
Pri nas to ni možno, je na SOVI že pred leti čistilna naveza Šturm-Zver napravila generalko.
Raztezje
14. 09. 2011 01.19
Ne verjamem, da je šlo le za masovno zalezovanje in prisluškovanje iz osebne koristi, ampak gre za obsežen humanistični eksperiment, zato so vpletene razne državne službe in posamezniki iz vrha države. Angleži preprosto ne morejo razumeti, zkaj si ljudje ne želijo več biti svobodni in so se zato začeli zatekati k raznim oblikam ekstremizma. Prave posledice te nacionalne študije šele pridejo, veliki imperij bo zopet spremenil svet, obetajo se radikalne spremembe v kolonijah. Bil je že skrajni čas!
proofreader
14. 09. 2011 00.06
Pri nas vse tajnosti pridejo v medije brez prisluškovanja.
Raztezje
14. 09. 2011 00.05
Pri nas je vsako prisluškovanje in zalezovanje legalno, ker vse nadzirajo policija in sodišča. Družbena samozaščita pač. Imamo ogromno problemov z različnimi oblikami kriminala in korupcije, moramo postati podobni ostalim državam, vendar ne najdejo dovolj in pravih ljudi.
Zrkizz
13. 09. 2011 21.29
Zanima me kdaj bodo nasi mediji prisli tako dalec, da bodo objavili, kdo prisluskuje brez pooblastil v Sloveniji.