Tujina

Prisluškovali tudi svojcem žrtev terorističnega napada na ZDA?

New York, 05. 01. 2012 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kmalu po terorističnem napadu 11. septembra 2001 so nekateri svojci žrtev posumili, da prisluškujejo njihovim telefonskim pogovorom. Po desetih letih so sumi še močnejši, ker je medtem vzplamtela prisluškovalna afera britanskih tabloidov.

Minilo je že deset let od napada na ZDA.
Minilo je že deset let od napada na ZDA. FOTO: Reuters

Nekateri svojci umrlih v terorističnem napadu v ZDA 11. septembra 2001 so slišali nenavadno klikanje, medtem ko so govorili ali prek mobilnega ali stacionarnega telefona. Zato so posumili, da jim prisluškujejo. Zaročenka enega izmed umrlih v zrušenem Svetovnem trgovinskem centru se spominja delčkov pogovorov, ki jih je lahko zaznala v svojem telefonskem pogovoru. Spet drugi pa so bili presenečeni, kako so se v britanskih tabloidih le nekaj dni po napadih znašle podrobnosti o njihovih svojcih. Patricia Bingley, Britanka, ki je v napadu izgubila sina, se je tako čudila podatkom, zapisanim v britanskem tabloidu The Sun. V objavljeni zgodbi o njenem 43-letnem sinu, ki je delal v enem izmed stolpov, so bili namreč osebni podatki, ki jih nihče od sorodnikov novinarjem britanskega tabloida ni povedal.

Na te sume je olje dolil škandal, ko se je v Veliki Britaniji razkrilo, da so novinarji nekaterih tabloidov svoje informacije pridobivali tudi z nezakonitim prisluškovanjem politikom, znanim in žrtvam kriminalnih dejanj, je poročal New York Times.

Po desetih letih so se svojci nekaterih žrtev napada na newyorška dvojčka z vprašanjem, ali jim je bila kršena pravica do zasebnosti, obrnili na ameriško pravosodno ministrstvo. Zahtevali so, naj ameriške oblasti pri britanskih preverijo, ali so njihova imena na prisluškovalnem seznamu. Od poletja jim ministrstvo še ni odgovorilo. Bingleyjeva se ob tem sprašuje: ''Ali je res tako težko preveriti sezname? Znanim tega ni bilo težko ugotoviti. Res bi želela, da nam vlada pove, ali so tudi nam prisluškovali.''
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
05. 01. 2012 14.50
+6
Zanimivo, da so na BBC-ju vedeli 20 minut prej, da se bo blok 7 porušil in o kolapsu poročali prej. To je tisti blok v katerega zagotovo ni trčil nobeno letalo, le gorelo naj bi v 22 in 23 nadstropju.
European22
05. 01. 2012 16.59
-2
Zanimivo je da je vsak drugi stavek ki ga napiše izmišljen oz. laž!
Odpri.oci
05. 01. 2012 17.32
+4
European22.... je potrebno kdaj tudi "čez planke" pogledat.... ne pa samo pop-tv !!!! Poskusi, da ne boš celo življenje zaplankan !!!!
janez6bb
05. 01. 2012 18.26
+2
Nimivseeno
05. 01. 2012 21.30
-2
dobro european22, katere trditve podpirajo tvojo tezo, da si izmišljujem? Kje najdem vire, da si jih lahko pogledam? Hvala za odgovor.
T_one
05. 01. 2012 23.46
+3
Sprenavednje, sprenavedanje! V ZDA prisluškujejo VSEM! Centrale so priključene na zmogljive računalnike, ki prestrežejo vsak telefonski pogovor, e-mail in SMS, ki vključuje kakšno izmed ključnih besed, ki so označene kot "nevarne". Nato vladni uslužbenci te sumljive pogovore oz. sporočila podrobno preberejo in, če pa je vsebina "nevarna" (nevarna za Status Quo), izdajo nalog za podrobno "opazovanje" te osebe. Pa da ne boste mislili, da se to dogaja samo v ZDA; takšen sistem imajo tudi že v Angliji. V zadnjih časih pa poskušajo podobne sisteme vpeljati še druge države, predvsem Kanada in države EU-ja. Tudi pri nas smo z našim novim "FBI-jem", ki so ga vpeljali pred leti (gre se za vladno organizacijo, zaradi škandala zaradi najemnine stavbe je mora odstopiti Kresalka), dobili podobno "opazovalno službo državljanov"; tako da telefonskim pogovorom, vsebine SMS-om in e-mailom prisluškujejo oz. preverjajo že tudi pri nas (in tudi na Hrvaškem). Telefonske centrale pa so pri nas dolžne hraniti vse pogovore n SMS-se za pol leta. Tisti, ki pa še ne veste; ko so lani vpeljali digitalne sprejemnike; od takrat dalje ne samo, da lahko vi bolje slišite in gledate televizijo, ampak lahko tudi "televizija sliši in gleda vas", tudi če je na standbyju, lahko prenaša glas. Le če je digitalni sprejemnik popolnoma izključen, ne more prenašati ničesar. Podobno pa velja tudi za računalnike. ""Big Brother" prihaja oz. je že tu!" Naslednji korak je mikročip. To je ta Fašistični Suženjski Nov Svetovni Sed, ki ga "elita" tako pridno gradi, kjer ne bo niti svobode, niti pravice, niti nobene privatne sfere več .
Nimivseeno
06. 01. 2012 13.50
In ljudje smo na poti hrabrega novega sveta, kot se je izrazila TV novinarka, ki je predstavila RFID čip in družino, ki se je prostovoljno vstavila čip v roko zato, ker se bo sedaj počutila mnogo bolj varno. Elita dobro ve, da prostovoljno noben ne bo pristal, zato pa je potrebno prestrašit nevedno ljudstvo in bojo sami zahtevali ukinitev pravic in čipiranje.
T_one
07. 01. 2012 15.30
+1
Ja, moraš biti res "hraber", da si daš vgraditi mikročip kot pes, potem pa biti zombi-hlapec do smrti ... To ti je moderna "hrabrost" ... Hrabrost bi res bila, če bi se bili ljudje pripravljeni malo žrtvovati za boljšo prihodnost planeta in življenja na njem! Tako pa večina ljudi ni pripravljena niti malo spremeniti svojih življenj, predvsem "elita", tako da ni kakšnega govora o "hrabrem novem svetu", ampak le o strahopetnem usranem demonskem suženjskem Fašističnem Novem Svetovnem Redu, ko bo šlo vse k hudiču. O, kako bi lahko bilo vse drugače .... pa nam ne bi bilo potrebno iti skozi naslednjih 500 let pekla na Zemlji...
Nimivseeno
05. 01. 2012 13.59
+11
V Shansville, kjer naj bi domnevno padel avijon, le tega niso našli. So pa našli osebne dokumente napadalcev. V Pentagonu, kjer naj bi domnevno padel avijon, le tega niso našli. Stotine CCTV kamer nadzorujejo najbolj varovan prostor na Zemlji, pa do danes nismo še videli posnetka, ki bi to potrjevalo. Vsi trakovi so bili zaseženi, le posnetek bližnje bencinske črpalke ni bil in je ušel na net. Ali je težko doumet, da tudi v dvojčka verjetno nista padla letala, ampak je produkt televizije hotel, da to vidimo in verjamemo. Poglejte si September Clues.
Nimivseeno
05. 01. 2012 13.52
+6
Zakaj so jim prisluškovali? So se bali, da so tudi oni teroristi? Verjetno so zato tedaj sprejeli patriot act in sedaj NDAA.
suckers
05. 01. 2012 14.58
+0
ne bali so se, da bi kdo drugacno sliko videl in se zacel javno buniti.
Elias47
05. 01. 2012 16.32
+2
Sprenavednje! V ZDA prisluškujejo VSEM. Centrale so priključene na zmogljive računalnike, ki prestrežejo vsak telefonski pogovor in SMS, ki vključuje kakšno izmed ključnih besed, ki so označene kot "nevarne". Nato vladni uslužbenci te pogovore oz. sporočila podrobno preberejo in, če je vsebina sumljiva, izdajo nalog za podrobno opazovanje te osebe. Pa da ne boste mislili, da se to dogaja samo v ZDA; takšen sistem imajo tudi že v Angliji. V zadnjih časih pa poskušajo podobne sisteme vpeljati še druge države, predvsem Kanada in države EU-ja. Tudi pri nas, smo z našim novim "FBI-jem", ki so ga vpeljali pred leti (gre se za vladno organizacijo, zaradi škandala za katero najemnine stavbe je mora odstopiti Kresalka), dobili podobno "opazovalno službo državljanov"; tako da telefonskim pogovorom, vsebine SMS-om in e-mailom prisluškujejo oz. preverjajo že tudi pri nas (in tudi na Hrvaškem). Telefonske centrale pa so pri nas dolžne hraniti vse pogovore n SMS-se za pol leta. Tisti, ki pa še ne veste; ko so lani vpeljali digitalne sprejemnike; od takrat dalje ne samo, da lahko vi gledate
European22
05. 01. 2012 17.02
-1
Točno tako, da pa ljudje pravijo da v digitalni dobi slišijo šumenje, presketanje, bla bla bla, je p plod domišljije, to se je slišalo z analognimi telefoni, če je bil kdo s kablom na centralo prpet, danes se to vse vodi računalniško, brez šumanja, brez zaznavanja, vse avtomatsko! In tudi v sloveniji se poslužujemo ta kega avtomatskega sistema! Če nisi nič kriv te itak nima kaj skrbeti če ti prisluškujejo, pa naj majo svoje urice telefonskega sexa, vem pa kakšnim ljudem gre to v nos, tistim ki vsak teden kupijo novo kartco za mobi!
kim llsung
05. 01. 2012 13.45
+4
ZA SEVERNO KOREJO MAJO TOK POVEDAT SAMI SO PA SE HUJSI TO VELJA SE MARSKIKATERO DRZAVO
European22
05. 01. 2012 17.03
-3
kva ti iz zapora pišeš da primerjaš svoje življenje s S.korejskim?!? Zgleda že tako!
Ramzess
05. 01. 2012 13.27
+1
Vlada bo lih kaj povedala in naredili, ...je v istem loncu, ...raja pričakuje preveč.
borisl1
05. 01. 2012 11.08
+4
če so prisluškovali, itak nikoli ne bodo priznali... drugače pa sramota da še jih po takem trpljenju ne pustijo pri miru!!!
janez6bb
05. 01. 2012 13.10
+9
LETA 2008 je kongres sprejel zakon po katerem lahko telekomunikacijska podjetja prisluškujejo komurkoli brez razloga, UTOPIJa je pričakovat da tega ne počnejo:)
indal
05. 01. 2012 10.54
+8
80% Ameriškega gospodarstva predstavlja vojaška industrija...potem veste zakaj,kako pa kaj!?!
janez6bb
05. 01. 2012 14.36
+4
dejstvo, ampak trije ne vedo kaj pomeni dejstvo, več kot očitno:)
European22
05. 01. 2012 10.36
-5
In prav te teorije zarote so jim zmešale glave. Sliši se klikanje, govorjeje, danes so digitalne linije, kjer se za prisluškovanje ne priključiš s kablom na centralo in v tišini poslušaš da na drugi strani nebi noben slišal, ampak vse poteka prek računalnikov brez bilokakšnih motenj! Ja janez6bb to bo to nov meterial za teorijo zarote! Folk v ameriki je pa itak čist zmeden, tako da bo nasedel vsaki vaši zgodbici!
janez6bb
05. 01. 2012 10.05
+4
amerigosi bodo spet upili da so to le TEORIJE ZAROTE.) nikakor ne more biti res:)
European22
05. 01. 2012 11.37
-2
matjaža Lenarčiča! Dokazi, ne blodne, z dokazi se dokaže, sz blodnjam se blodi, kot mesečniki ob polni luni!
European22
05. 01. 2012 11.42
-5
Ampak si se gdaj vprašal kdo najbolj služi s teporijam zarote, amerosi, da amerosi, si se kdaj vprašal zakaj teorije zarote vedno govorijo samo o ameriki, kje so pa ostale svetovne države?!? ups, Holivud ti je dal milt a! Si gledal Cowboys and Aliens, skrij se vesoljci napadajo!
janez6bb
05. 01. 2012 12.27
+4
ZA NEKATERI BI BILO DOBRO DA SI POGLEDAJO DEFINICIJO TEORIJE ZAROTE, DA BODO SPLOH VEDELI O ČEM PIŠEJO, VSAJ ENKRAT:) DRUGAČE PA NE ZAMERIT CRUSADERJU, ON VIDI IN BERE STVARI, KI JIH NI OZ JIH NE VIDI NIHČE DRUG, PO DOMAČE POVEDANO, DA BO ŠE ON SAM RAZUMEL, PA POLAGA SVOJE BESEDE DRUGIM V USTA, OZ LAŽE KAJ SO DRUGI IZJAVILI.
European22
05. 01. 2012 16.56
+0
Kaj pa je definicija teorije zarote, je čito popolnoma ista kot definicija vsake teorije, kot npr. 500 let nazaj je bila teorija o okrogli zemlji, danes imamo zato dokaz zato ni več teorija! Teorija pa nikoli in nikoli ebo izražala dejankega stanja, resnice dokler ne bo dokazana do takrat je teorija in samo to! Potem imamo pa vrste teorij, so teorije zarote, znanstvene teorije, zdravstvene, ... skratka veliko teorij je, ki pa nobena še ni dokazana, in veliko jih je spodbitih z dokazi predvsem prei teorijah zarote!
janez6bb
05. 01. 2012 18.21
+1
european bogi si res, poglej si definicijo teorije zarote, da jo boš poznal, sej jo najdeš v slovenščini:)
janez6bb
05. 01. 2012 18.23
+1
Teorija zarote je vrsta teorije, ki se močno ali popolnoma razlikuje od uradno priznane teorije. Ta vrsta teorije podaja alternativno razlago stvari ali dogodkov, uradno razlago pa obravnava kot manipulacijo in prikrivanje skrivnega delovanja ene ali več skrivnih oseb ali združb.[1] Take teorije so se v zgodovini pojavile v povezavi z marsikaterim dogodkom ali stvarjo. Pri tem je šlo po navadi za dogodke, ki so bili zaviti v skrivnost ali so bile uradne razlage zelo suhoparne oz. celo v nasprotju z logiko, zaradi česar so ljudje začeli razvijati svoje razlage, ki naj bi pojasnile pravo ozadje takih dogodkov. Pojem »teorija zarote« se včasih uporablja za poskus diskreditacije alternativnih razlag kot absurdnih oz. neresničnih. Zato so zagovorniki alternativnih teorij s strani okolice večinoma obravnavani negativno. Najbolj so na udaru tisti, ki za svoje trditve nimajo dovolj dobrih dokazov. Kljub temu nekatere take teorije z dovolj dokazi delujejo bolj logično od uradnih razlag. Zagovorniki so tudi mnenja, da jih odgovorni z negativnim odnosom do teh teorij poskušajo diskreditirati in na tak način poskušajo prikriti resnico. Med zagovorniki in raziskovalci alternativnih teorij se kljub negativnemu odnosu okolice najdejo tudi znanstveniki, čeprav imajo nekateri zaradi tega raziskovanja tudi težave. Nekatere teorije, ki so bile nekoč označene za teorije zarote, so se kasneje izkazale kot resnične. Med slednje sodijo npr: Požig Reichstaga (1933) Uprizorjen nemški napad na nemško radijsko postajo v Gleiwitzu na Poljskem (1939) Operacija Gladio Projekt MKULTRA (razvoj metod za nadzor misli) zdej mi pa pokaži, tvojo razlago v tej zgoraj, da je teorija zarote vedno nesersnična, imaš zraven še dokaz katere so se že izkazale za ZAROTE.,za vse je kriva elita, in ti verjameš da se danes poslužujejo drugih orodji za dosego ciljev, in kakšen je svet, zate očitno ni z njim nil narobe trenutno:) res živiš v sanjah:)
European22
07. 01. 2012 11.34
-1
In kaj sem ti jst napisal, da je samo teroija, ki je neresnična dokler se tako ne dokaže! In tiste ki so dokazali niso več teorije zarote ampak dejstva! Sem napisal kako drugače, dvomim da splohznaš brati slovensko in da uporabljaš google translate! Pojem teorija zarote izhaja iz pojma teorija, in sta po definiciji popolnoma enake! Dokler se jih ne dokaže bodo vedno samo teorije, tako kot poznamo danes teorijo o velikem poku, vendar nemoremo trditi da se je res zgodilo, se pravi da to ni resnica, ampak samo dvom!
Nimivseeno
07. 01. 2012 12.37
Imamo relativnostno teorijo, ki je zelo preizkušena, dokazana in celo uporabljena v vsakdanjem življenju (GPS). V znanstvenih terminih pa uporabljamo besedo hipoteza.