Tujina

'Prišli smo zaradi svobode, a tukaj smo zaprti'

Lampedusa, 04. 04. 2011 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ni.J./M.R.
Komentarji
25

Z Lampeduse evakuirajo nezakonite priseljence iz Severne Afrike, predvsem Tunizijce. Ker vsi ne morejo z otoka takoj in čakajo na prostor na ladji, je stanje napeto. Med tem pa rešitev zanje Berlusconi išče kar v Tuniziji.

V Neaplju so se že izkrcali begunci, ki jih je vojaška ladja San Marco pripeljala z Lampeduse. Gre za 471 odraslih in mladih moških. 196 jih bodo namestili v začasnem zatočišču v bližini mesta Santa Maria Capua Vetere, ostalih 275 beguncev pa bodo najverjetneje odpeljali proti Livornu.

Begunce so sprejeli predstavniki Rdečega križa in policisti, ki jih bodo identificirali, nato bodo na podlagi njihovega državljanstva določili njihov status.

Begunci čakajo, da se bodo lahko vkrcali na ladjo.
Begunci čakajo, da se bodo lahko vkrcali na ladjo. FOTO: Reuters

Na Lampedusi se evakuacija še nadaljuje. Severnoafriški begunci se vkrcavajo na trajekte in druge ladje, ki jih bodo prepeljale še v druga začasna zatočišča. Lampeduso je že zapustilo okoli 3600 beguncev. Na otoku je ostalo še nekaj več kot 1400 beguncev.

Težave so imeli v organizaciji Karitas, pri kateri je bilo nastanjenih 36 mladeničev. Ko so jih 20 vkrcali na enega od trajektov, so ostali začeli protestirati. Več prostovoljcev je poskušalo pomiriti razburjene mladeniče, a ti so pred poslopje znosili več vzmetnic in jih sežgali. "Sem smo prišli, da bi pridobili svojo svobodo. A tukaj smo zaprti, poleg tega pa nas še zavajajo z informacijami o tem, kdaj bomo lahko odšli," je dejal eden od mladih upornikov.

Na Lampedusi so si številni begunci morali sami postaviti šotore.
Na Lampedusi so si številni begunci morali sami postaviti šotore. FOTO: Reuters

Okoli 70 trupel, najverjetneje beguncev, ki so pluli proti Italiji, pa so našli ob libijski obali. Po predvidevanjih naj bi šlo za skupino 68 beguncev, za katerimi so, potem ko so zapustili Libijo, izginile vse sledi. Že dva tedna pa pogrešajo ladjo, na kateri je bilo 335 oseb.

Brelusconi prepričuje Tunizijo, da sprejme begunce

Ialijanski premier Silvio Berlusconi pa se je danes v tunizijski o vračanju beguncev v Tunizijo pogovarjal s tunizijskim premierjem Bejijem Kaidom Esebsijem. Berlusconi je povedal, da je tunizijska vlada pripravljena rešiti ta problem, morda tudi z vračanjem prebežnikov nazaj v domovino. Pri tem je dodal, da je italijanska vlada pripravljena Tuniziji ponuditi na razpolagao 150 milijonov evrov. Od januarja je na Lampeduso prispelo 23.000 nezakonitih priseljencev, predvsem mladih Tunizijcev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Helix Nebula
17. 04. 2011 15.30
''Na Lampedusi so si številni begunci morali sami postaviti šotore.'' MISLIM BOGI KO PRIDEJO V EVROPO ZDEJ PA MREJO GARAT
Frane Šajn
11. 04. 2011 22.07
SAMO TISTE KI SO ZA BUNGA BUNGA GREDO LAHKO NAPREJ!
f3tus
05. 04. 2011 12.39
Akratist, anarhist.. Ista stvar. In o kakšnem redu ti govoriš? Misliš nered? Ne, niso "države" pomorile ljudi; politični sistemi so pobili ljudi. Predvsem komunizem in "demokracija" z njenim kapitalizmom. Nauči se delati distinkcijo. Države kot same ne škodujejo nikomur, temveč jih varujejo. S spontanim mešanjem kultur ne prihaja do sprov, dokler so te kulture praktično iste. Avstrijska in slovenska sta skoraj identični. Moraš pa biti neumen, če enačiš neko primitivno afriško kulturo kjer si v obraz vstavljajo 30 centimeterske palice in krožnike ali neko islamistično kulturo s šarijskim pravom ter trdiš, da ne vidiš razlik in da bi lahko živeli na istem prostoru, brez državnih meja. Ravno to ti in tebi podobni delate. Lažete samemu sebi. Do sporov med različnimi kulturami je prihajalo že od zore človeštva, ko še ni bilo nobenih namišljenih mej, zato pa so jih kasneje naredili, da do tega ne bi več prihajalo toliko. Ko vstopi pleme Y na območje plemena X delajo to na lastno odgovornost, se zavedajo, da morajo spoštovati pleme X in njihova pravila. S tem so rešili morebitne žrtve na obeh straneh. Preden teh namišljenih mej ni bilo bi se dve plemeni enostavno pobili, ali pa v najboljšem primeru sprli. Moraš biti res intelektualno ignoranten, da ti to ni jasno. In to, da tako različne kulture izoliramo od naše ni nobeno nazadovanje. Nazadovanje je, ko pustimo takšnim primitivnim kulturam, da se pomešajo z našo ter ovirajo naš napredek in našo kulturo. To, da preprečimo mešanje različnih kultur ohranja raznolikost sveta. Vi anarhisti bi pa to raznolikost uničili, ker niste nič boljši od fašistov. Še slabši ste.
lolipoly
05. 04. 2011 05.32
a vi ljudje nimate res nic drugega za delat, kot pisat bedaste komentarje po blogih?
carpathian
04. 04. 2011 21.55
-1
f3tus, samo v 20. stoletju so države pomorile preko 100 milijonov ljudi, naj bo v vojnah, koncentracijskih taboriščih, ali s terorjem, zatiranjem in stradanjem svojega prebivalstva. države so vedno zatirale manjšine in oporečnike, ter vseskozi ovirale prizadevanja za intelektualni, moralni, kulturni in ekonomski napredek človeštva. globalne migracije in mešanje povsem različnih kultur povzroča ravno ureditev na države, iz revnih v daljne, kjer se cedita mleko in med. s spontanim mešanjem kultur praktično ne prihaja do sporov, dokler se ne vmeša država, poglej npr. zamejske slovence. če pravil kulture x ne spoštuješ se tudi vklopiti ne moreš (če predpostaviš da ljudje postanejo pametni in s tem nenasilni), za tak red ne potrebujemo države. pestrost današnjih kultur se je pojavila ravno z mešanjem, če sedaj vsako posebaj izoliramo od druge je to nazadovanje. to, da sta dva človeka, npr. vsak na svojem bregu kolpe tako različna, da potrebujeta fizično mejo in nadzor me ne boš prepričal v miljon letih. moja zastava pa bolj kot anarhistično ureditev predstavlja odpravo vsake oblike družbene moči, prisile in avtoritete. kot akratist se zavzemam za to, da vsak človek živi na tak način, kakor njemu paše, dokler seveda ne škoduje drugemu. brez neke višje sile, ki mu daje zapovedi, razen če si to sam prostovoljno izbere. če hočeš živeti v tvorbi kot je država, z demokracijo ali čim drugim, nimam nič proti, to je tvoja osebna izbira. če ti ne dovoliš, da si jaz s somišljeniki ustvarim svoj dom nekje pod soncem, kjer bi veljal naš red, si pa navaden omejen fašist. bolj kot nas boste omejevali in vklapljali v VAŠ sistem, bolj se bomo mi borili za svojega.
Misija1
04. 04. 2011 18.36
@upornik007: :) sej bi se kje drugje nasla skupno tocko :)
f3tus
04. 04. 2011 17.51
Ima veze s tvojo anarhistično zastavo in tvojo neumno izjavo, da so državne meje nepomembne. Državne meje so zato, da se ohrani koncept nacije, katero sestavlja skupina ljudi, ki so si med seboj podobni. Bodisi imajo isti materni jezik, kulturo, zgodovino ali etnični izvor. Državne meje dajo vedeti, da je od tu dalje država X in da je ob vstopu treba spoštovati pravila države X in govoriti jezik države X. To prepreči, da ne bi neki tujci s popolnoma drugačno kulturo in jezikom prišli v državo X in izpodrinili avtohtono prebivalstvo in avtohtono kulturo z nekim prebivalstvom Y in kulturo Y. Zdaj pa zamenjaj državne meje z mejo, ki jo obsega tvoje posestvo (hiša, vrt...). Zakaj bi nekega brezdomca omejevala tvoja hiša, ki je postavljena na tako idealnem mestu? Se bo pač vselil tja, če mu tako paše. Kdo pa si ti, da ga boš izgnal? Sem napisal dovolj enostavno, da boš sedaj mogoče razumel? Ne pravim, da so vse države ali državne meje legitimne; vsekakor niso, ampak so v končni fazi definitivno potrebne. Problem ni država, problem je politični model, ki ga ta država uporablja. Glede na tvoje anarhistično mišljenje si proti samoprezervaciji raznih etničnosti in kultur, kar je osnovna naloga države kot same (brez raznoraznih političnih modelov naloženih čez njo); se pravi, da daje ljudem smisel pripadnosti, možnost, da ohranijo svoj jezik in kulturo, svoje navade, interese... Brez teh namišljenih mej bi sedaj vsi na svetu imeli rjavo kožo, govorili isti jezik in molili Alahu, ali kaj podobnega. Si res tak sovražnik raznolikosti ter vseh ras in kultur? In vi anarhisti se imate za neke podpornike raznolikosti, podpirate imigracije... Kakšne neumnosti. S tem, ko podpirate, da se neki ljudje s popolnoma drugačno kulturo mešajo z našo kulturo, uničujete našo kulturo. Dve popolnoma različni kulturi ne moreta soobstajati - to bi vam do zdaj lahko že bilo jasno - še posebej, ko je ena kultura tako trdno osnovana na religiji (Islam). Prav tako se ni enostavno spreobrniti iz ene kulture v drugo, ko so si te tako različne kot na primer somalijska in švedska. Večina imigrantov nima nikakršnega namena zamenjati svoje kulture; pridejo in služijo na račun države kot pijavke, širijo SVOJO in zaničujejo kulturo države gostiteljice. Postopoma zamenjajo avtohtono populacijo. Večina se jih zateče kriminalu. Vi uničujete raznolikost na našem svetu, ne raznorazni nacionalistični politiki in ekstremisti. Za razliko od vas so oni ZA raznolikost. Da vas ni sram. Malo se zamislite.
carpathian
04. 04. 2011 16.22
f3tus 04.04.2011, 15:22 Carpathian, najbolje da te nacionalne meje kar izbrišemo, a ne? Ko smo že pri tem, dajmo še vse ostale namišljene meje izbrisat. Ne se potem pritoževat, ko se bo nekdo odločil opraviti drugo potrebo na tvoj prag, ali ko se bo nek brezdomec odločil, da bo tvoja dnevna soba sedaj njegova spalnica. ------ ne vem kaj ima naselitev klošarjev v mojem domu in kakanjem pred vrati s tem kar sem povedal, prosim da malo poargumentiraš, ne le izpeljuješ mojih besed v neke nesmisle ki niti tebi niso jasni. zakaj so državne meje dobre me tudi še nisi prepričal. a zato da me nadzorujejo in omejujejo? zato da me lahko kjerkoli po svetu legitimirajo, izženejo, ali prepovejo vstop? da ne morem z družino na varno, če se zaradi oblasti in denarja željnih ljudi začne vojna? nočem živeti na delu zemlje, ki je institucionalno urejen kot država, nisem mogel izbrati v kateri državi bom živel, niti se ne mislim zanjo boriti, država pa me je takoj ob rojstvu prisilila da ji plačujem davke, da živim v njenih okvirjih, da delam njej v prid. država je sama po sebi fašistična tvorba, če še niste opazili, niti cerkveni izvirni greh in podobne oslarije niso tako krute. kaj dobim pa v zameno? svetlikove reforme? volilno pravico? hahaha...
Slo.pogreb
04. 04. 2011 16.14
Le pridite , le pridite , Eu je odprta demokraticna in clovekoljubna organizacija , in potrebuje se malo temno rjave barve da bo bolj pisano in veselo . Wellcom , Benvenuti , Wilkomen , Dobro nam dosli , Drum bun .... Haha to rabi Evropa se par miljonov Africanov to ja , samo navalite :)
upornik007
04. 04. 2011 15.58
Misija1 04.04.2011, 15:06 oo madonca prvi komentar k se strinjam s tabo haha
janez6b
04. 04. 2011 15.28
Bežijo pred Iraškim modelom Demokracije?
janez6b
04. 04. 2011 15.27
Ti si ne želijo demokracije širjene z bombami.
janez6b
04. 04. 2011 15.26
K jim zahod tako obljublja demokracijo, spustimo jih sedaj v Eu- v SLAVNO DEMOKRACIJO, ali se ne gre za ljudi, pri posredovajnu v Libiji so videli samo ljudi, teh ne vidijo več, ali ti niso ljudje:)?
f3tus
04. 04. 2011 15.22
Carpathian, najbolje da te nacionalne meje kar izbrišemo, a ne? Ko smo že pri tem, dajmo še vse ostale namišljene meje izbrisat. Ne se potem pritoževat, ko se bo nekdo odločil opraviti drugo potrebo na tvoj prag, ali ko se bo nek brezdomec odločil, da bo tvoja dnevna soba sedaj njegova spalnica.
Mr.Somebody
04. 04. 2011 15.16
Sej jih bo naša vlada ene par 1000 sprejela ker bodo itak potreboval glasove na naslednjih volitvah
f3tus
04. 04. 2011 15.16
Carpathian, najbolje da te nacionalne meje kar izbrišemo, a ne? Ko smo že pri tem, dajmo še vse ostale namišljene meje izbrisat. Ne se potem pritoževat, ko se bo nekdo odločil opraviti drugo potrebo na tvoj prag, ali ko se bo nek klošar odločil, da bo tvoja dnevna soba sedaj njegova spalnica.
Misija1
04. 04. 2011 15.06
Po hitrem postopku nazaj. Imamo tukaj dovolj svojih tezav in lacnih ust.
upornik007
04. 04. 2011 14.55
kaj so pa mislili da evropa raj hahahahah jej jej evropa je tempirana bomba
carpathian
04. 04. 2011 14.54
nor je tisti, ki misli da je svoboden, medtem ko nam država kot institucija omejuje gibanje
Tinito Castro
04. 04. 2011 14.46
-1
To so našo bodoči sodržavljani...Afričani bodo preplavili evropo, tu ni pomoči..