Tujina

Prisilno sterilizacijo najlažje opravijo med carskim rezom

Taškent, 12. 04. 2012 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Iz Uzbekistana poročajo o skrivnem vladnem programu. Zdravniki namreč opravljajo prisilne sterilizacije žensk. Vlada to odločno zanika, ženske pa so obupane, saj so nekatere šele po daljšem času izvedele, da so jih brez njihove vednosti sterilizirali.

Avtorico prispevka na britanskem BBC so konec letošnjega februarja izgnali iz Uzbekistana, saj so očitno oblasti ugotovile, da pripravlja prispevek o prisilnih sterilizacijah. Številne Uzbekistanke, s katerimi se je pogovarjala, je odkrila tudi v sosednjem Kazahstanu. Nekaj pričevanj je pridobila tudi prek elektronske pošte in tudi zvočnih posnetkov prič, ki jih je prek meje pretihotapil kurir. Če bi jih oblasti ujele pri pogovorih s tujimi novinarji, bi lahko ti Uzbekistanci končali v zaporih.

Novinarji britanske medijske hiše BBC so pripravili prispevek o ženskah v Uzbekistanu in državnem programu prisilne oziroma prikrite sterilizacije žensk. Zdravniki naj bi po njihovem poročanju imeli navodila državnega vrha, da morajo sterilizirati ženske, in sicer brez njihove vednosti oziroma privolitve.

To so jim potrdile tudi nekatere ženske ter tudi zdravniki in ginekologi. Pred kamere niso želeli stopiti, prosili so za anonimnost, saj se bojijo povračilnih ukrepov.

Adolat je ženska, ki se počuti krivo za opravljeno sterilizacijo, čeprav sama ni nikoli privolila nanjo, prav tako ni vedela, kaj ji bodo zdravniki storili. V državi velja, da je velika družina pokazatelj uspeha nekega posameznika. Omenjena ženska zato meni, da je njeno življenje zgrešeno, sama pa da je poraženka. "Kaj sem po tem, kar se mi je zgodilo? Vedno sem sanjala o tem, da bom imela štiri otroke – dve hčeri in dva sina. Toda po rojstvu druge hčere nisem mogla več zanositi," je zaupala novinarjem. Ko je šla h ginekologu in potožila, da že dlje časa ne more zanositi, ji je ta odvrnil, da so jo po zadnjem porodu s pomočjo carskega reza sterilizirali. "Jokala sem in ga spraševala, zakaj, kako so lahko to storili. Odgovoril mi je, da je v Uzbekistanu takšen zakon," je razložila.

A v uzbekistanskih zakonih tega ni mogoče najti. BBC-novinarji so zbrali dokaze, ki kažejo, da oblasti v zadnjih dveh letih izvajajo skrivni program sterilizacije žensk.

Določili so kvote

Uzbekistanska ženska z otrokom
Uzbekistanska ženska z otrokom FOTO: Reuters

Ena izmed ginekologinj je novinarjem dejala, da jim oblasti določijo kvoto žensk, ki jih morajo sterilizirati v določenem obdobju, prav tako, kolikim ženskam lahko podelijo kontracepcijo. Sama mora sterilizirati štiri ženske na mesec.

Še dva zdravnika sta dejala, da oblasti izvajajo posebej močan pritisk na ginekologe na podeželju. Od nekaterih zahtevajo, da sterilizirajo kar osem žensk na teden.

To je potrdila tudi ena izmed žensk, ki ji nekajkrat na mesec na hišna vrata trka medicinska sestra in jo prepričuje v sterilizacijo. Ženska je mater treh otrok, do zdaj pa se je posegu uspešno izogibala. Medicinska sestra ji grozi, da je trenutno poseg brezplačen, čez čas pa ga bo morala plačati iz svojega žepa.

Neka druga ženska je novinarjem dejala, da je imela po rojstvu sina močne bolečine v trebuhu, prav tako je močno krvavela. Ko je šla k zdravniku, ji je dejal, da so ji po porodu odstranili celotno maternico. Takrat ji je dejal, da zakaj le želi še otrok, saj že ima dva.

In tovrstnih grozljivih pričevanj žensk je še nešteto. Pridobili pa so še izjavo vira znotraj uzbekistanskega zdravstvenega ministrstva, ki pravi, da tako želijo oblasti nadzirati število prebivalcev v državi. Nekateri zdravniki pa tudi zatrjujejo, da oblasti tako želijo znižati odstotek umrljivosti med materami in otroki med samim porodom. "Gre za preprosto formulo – manj žensk rodi, manj jih tudi umre," je dejal eden izmed kirurgov. Tako si želijo popraviti status v mednarodnih zdravstvenih študijah, nekateri poznavalci pa pravijo, da je država obsedena s številkami in mednarodnimi ocenami, meni predstavnik organizacije Human Rights Watch Steve Swerdlow.

Koliko je žrtev?

Ena izmed redkih nevladnih organizacij v Uzbekistanu poroča, da so le v letu 2010 našteli 80.000 žensk, ki so bile prisilno sterilizirane. Ker pa oblasti podatke vneto skrivajo, je možno, da je teh žensk še več. Vodja organizacije Sukhrob Ismailov je dejal, da so prve znake skrivnega programa zaznali že leta 2005. Takrat je spregovorila Gulbakhor Turaeva, patologinja, ki je v mrtvašnico začela prejemati odstranjene maternice zdravih in mladih žensk. Ko je bilo teh vse več, je začela zbirati dokaze. Pridobila jih je v 200 primerih, nato pa je te ženske tudi izsledila. S svojimi ugotovitvami je obvestila javnost in zahtevala odgovore svojih nadrejenih. Namesto odgovorov je dobila odpoved delovnega razmerja. Leta 2007 so jo še zaprli, obtožena pa je bila tihotapljenja opozicijske literature v državo. Ko so jo novinarji BBC prosili za izjavo, jih je zavrnila, saj se boji za varnost svojih otrok in tudi za svojo lastno življenje.

Leta 2007 je Odbor Združenih narodov proti mučenju poročal o prisilnih sterilizacijah v Uzbekistanu, prav tako o prisilnih histeroktomijah. Nato naj bi število teh primerov vpadlo, a po podatkih zdravstvenih virov je uzbekistanska vlada leta 2009 in 2010 izdala direktive, s katerim je klinikam naročila, da morajo pridobiti opremo za opravljanje "prostovoljne kirurške kontracepcije". Leta 2009 so številne zdravnike iz mest poslali na podeželje, saj so tako želeli povečati dostop do sterilizacije. Obstajajo dokazi, da so takrat primeri sterilizacije znova začeli naraščati, poroča BBC.

"Z lahkoto manipulirate z žensko, še posebej, če je revna. Lahko ji rečete, da bo njeno zdravje trpelo, če bo še imela otroke. Lahko ji rečete, da je zanjo najboljša sterilizacija. Lahko pa kar opravite operacijo," je dejal eden izmed ginekologov na podeželju. Prav zato je v zadnjih dveh letih tako poraslo število carskih rezov. Ženska je omamljena, dostop do notranjih organov je neomejen, zdravniki lahko počnejo, kar se jim zahoče.

Zdravniki, s katerimi so se pogovarjali novinarji BBC, pravijo, da uradne številke o carskih rezih v državi ne držijo. Uradno naj bi namreč ta poseg opravili le v 6,8 odstotka primerov porodov. "Nekoč so bila pravila, kdaj opraviti carski rez, izredno natančna. Zdaj jih po mojem prepričanju opravijo v 80 odstotkih primerov. Tako lažje opravijo sterilizacijo in zavežejo jajcevode," je dejal eden izmed glavnih kirurgov v bolnišnici v bližini prestolnice.

Kaj na vse poreče uzbekistanska vlada?

Številni zahodni predstavniki so v zadnjem času obiskali Uzbekistan, nihče pa ne odpira vprašanj kršenja človekovih pravic v tej državi, poroča BBC. Novinarji so za komentar prosili tudi uzbekistansko vlado, ta pa je dejala, da gre za izmišljotine. Kirurška kontracepcija po njihovem zatrjevanju ni razširjena na celotno državo, se pa opravlja na prostovoljni bazi, po posvetu s specialistom in po pisnem pristanku obeh zakoncev.

Pravijo, da je njihov program za zaščito mater in otrok izvrsten, lahko pa bi ga obravnavali kot enega izmed možnih modelov za države po celem svetu.

A medtem ko oni menijo, da gre za izvrsten model, je 24-letna Nigora popolnoma uničena. Zdravniki so ji opravili urgentni carski rez, naslednji dan pa so ji dejali, da so jo še sterilizirali. Seveda brez njene privolitve. Isti dan ji je umrl otrok, še poroča BBC.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cyklon
12. 04. 2012 18.41
+11
Nas pa giftajo schemtrail !! Končni učinek bo pa isti!!
odbogaposlan
12. 04. 2012 18.09
+8
V ameriki pa že vgrajujejo čipe ljudem! MATRICA for EVER!
I G N O R A N T
12. 04. 2012 16.41
+10
MihaPiha83
12. 04. 2012 15.51
+13
Je res nova svetovna ureditev oz NWO pritiska z vseh strani za zmanjšanje prebivalstva CELOTNEGA sveta govori se o končni številki 500 miljonov...sužnjev , ki se tega ne zavedajo , do katerega leta se bo to uresničilo ni jasno , moje mnenje je kakšne 4 generacije ... poglejte si malo filme na tvoji tubi od avtorja theendgame984 Lep pozdrav in veliko ljubezni
mysticforest
12. 04. 2012 16.43
+10
NWO res udarja na vsaki fronti. Z gensko spremenjeno hrano nas bodo v roku treh generacij spravli, da bomo neplodni. Obvezna ceplenja so pa samo zlo polno živega srebra in aluminija, za zastruplanje naših teleš in deformacije celic, posledično obolevamo za rakom,...
NightWishFan
12. 04. 2012 18.58
+7
Ko že omenjaš gensko spremenjeno hrano...je ena novica, ki jo le redki objavijo. Koruza, ki je bila gensko spremenjena zaradi, da bi bila bolj odporna proti črvom in žuželk so ustvarile nove "super" žuželke, ki so odporne tudi na naravne herbicide.
janez6bb
12. 04. 2012 15.30
+21
POP KAJ SE JE VAM DANES ZGODILO:) A PROPLUS ZGUBIL LASTNIŠTVO. ŠE NAPIŠITE KDO JE TOLE ORGANIZIRAL; OZN tole steralizacijo.
XYZ007
12. 04. 2012 15.19
+20
Saj je pri nas isto, samo da ne režejo fizično, ampak te okužijo z kemikalijami v pijači, hrani, embalažah, cepivih...me zanima koliko Slovenk bo plodnih če 10 let....
mysticforest
12. 04. 2012 16.50
+11
Točno teko! Zelo malo nas bo zmožnih imet otroke. Poskuse, ki so jih izvajali na miših, ki so jih hranili z gensko spremenjeno hrano so bili katastrofalni. Tretja generacija, ni bila več zmožna reprodukcije, da o drugih problemih, s tem povezanih niti ne govorim. Samo na nas je, da se prebodimo iz globokega spanca, se osvestimo kaj elite in njim podrejena vladojača oblast delata z nami.