Tujina

Prisegla nova tunizijska vlada

Tunis, 24. 12. 2011 21.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ustavodajna skupščina v Tuniziji, kjer so letos sprožili arabsko pomlad, je z veliko večino potrdila novo vlado premierja Hamadija Jebalija. Novo vlado so Tunizijci dobili dva meseca po prvih svobodnih parlamentarnih volitvah.

Nova tunizijska vlada
Nova tunizijska vlada FOTO: Reuters

Po celodnevni razpravi je za 41-članski kabinet glasovalo 154 poslancev, 38 jih je bilo proti, 11 pa se je glasovanja vzdržalo. S takim rezultatom je Tunizija dobila novo vlado po prvih svobodnih parlamentarnih volitvah po januarski ljudski vstaji. Nova začasna vlada, ki bo državo vodila do prihodnjih parlamentarnih volitev, je tudi že zaprisegla pred začasnim predsednikom Moncefom Marzoukijem. Slednji je na slovesnosti v predsedniški palači v Kartagini ministre na čelu z Hamadijem Jebalijem pozval, naj se čim prej lotijo dela.

Najpomembnejše ministrske položaje v novi vladi, v kateri je 30 ministrov in enajst državnih sekretarjev, zasedajo člani zmerne islamistične stranke Ennahda premierja Jebalija, sicer drugega najpomembnejšega moža v stranki.

Premier Jebali je novo vlado predstavil v četrtek, dva meseca po prvih svobodnih volitvah v Tuniziji, ki so po januarskem strmoglavljenju nekdanjega tunizijskega predsednika Zina el Abidina Ben Alija potekale 23. oktobra. Na volitvah je zmagala Ennahda, ki ji je pripadlo 89 sedežev v 217-članski ustavodajni skupščini. Slednjo sedaj čaka zahtevna naloga pisanja nove ustave.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tajkun Pirc Musar
24. 12. 2011 21.51
+1
naša bo pa februarja :/