Tujina

Sodišče: Chavez lahko priseže, ko si bo opomogel

Caracas, 09. 01. 2013 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prisega venezuelskega predsednika Huga Chaveza za četrti mandat bo preložena. Chavez še vedno okreva po operaciji na Kubi. Da se prisega lahko opravi kasneje, pa je potrdilo tudi venezuelsko vrhovno sodišče.

Hugo Chavez
Hugo Chavez FOTO: Reuters

Prisega venezuelskega predsednika Huga Chaveza za četrti mandat, ki je bila predvidena za ta četrtek, bo preložena. Tako je odločila venezuelska vlada. Odločili so se, da Chavezu dajo čas, in sicer toliko časa, kolikor ga potrebuje za okrevanje.

Glede na venezuelsko ustavo bi moral Chavez, ki je bil oktobra izvoljen za nov šestletni mandat na položaju predsednika države, v Caracasu priseči najpozneje do 10. januarja. A to je zaradi njegovega zdravstvenega stanja po četrti operaciji zaradi raka malo verjetno.

Predsednik narodne skupščine Diosdado Cabello je povedal, da bo Chavez v skladu z ustavo prisegel pozneje pred ustavnim sodiščem. "Če kdor koli dvomi, pojdite na vrhovno sodišče, kar pojdite na vrhovno sodišče, pojasnite, kakšni so vaši dvomi," je po napovedi preložitve, ki ji je sledila razgreta razprava v skupščini, dejal Cabello.

In opozicija je na vrhovno sodišče res šla. Senat sedmih sodnikov, ki se ukvarjajo z ustavnimi vprašanji, pa je odločil, da Chavez lahko priseže kasneje.

Opozicija je z odločitvijo nezadovoljna, po njihovi interpretaciji bi namreč morali, če Chavezu ne bo uspelo priseči v roku, v Venezueli v naslednjih 30 dneh vnovič na volišča, saj naj bi ustava predvidevala, da so potrebne nove volitve, če novoizvoljeni predsednik umre ali je trajno nesposoben še pred prevzemom položaja oz. v prvih štirih letih njegovega sicer šestletnega mandata.

Za pomoč zdaj prosijo tujino. Organizacijo ameriških držav (OAS) so opozori na "spreminjanje ustavne ureditve" v državi.

Poleg tega je Capriles še pozval voditelje preostalih latinskoameriških držav, naj ne sodelujejo v prireditvah, ki jih Chavezova administracija napoveduje namesto inavguracije. Doslej so udeležbo napovedali urugvajski predsednik Jose Mugica, bolivijski predsednik Evo Morales in ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino.

Stanje Chaveza je medtem še vedno "nespremenjeno", je zatrdil minister za informiranje Ernesto Villegas. Pred štirimi dnevi so znova poročali o zapletih, odtlej pa se njegovo stanje ni spreminjalo, je pojasnil. Po četrti operaciji zaradi raka se mu je razvila huda pljučnica, zaradi česar težko diha, so še pojasnili v Caracasu.

So se pa medtem oglasili v Washingtonu in Chavezu kljub ostremu nasprotovanju, ki so ga deležni z njegove strani, zaželeli čimprejšnje okrevanje. V State Departmentu pa so ob tem še izrazili upanje, da bodo v Venezueli politično krizo razrešili na miren in pošten način.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.