Tujina

Priprli okoli 2400 skrajnih nacionalistov in priseljencev

Moskva, 19. 12. 2010 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Etnične napetosti v Rusiji se po smrti nogometnega navijača moskovskega Spartaka še naprej zaostrujejo. Zaradi strahu pred novimi uličnimi spopadi je policija posegla po vseh možnih ukrepih.

V Rusiji je vse bolj opazna nestrpnost do priseljencev, predvsem tistih s kavkaškega območja, ki so večinoma muslimani. Tudi priseljenci iz drugih delov nekdanje Sovjetske zveze, med drugim iz osrednje Azije in Azerbajdžana, so pogosto tarča diskriminacije.

Odkar je v Rusiji v pretepu med nogometnimi navijači umrl navijač moskovskega Spartaka, v Rusiji kar ni in ni miru. Že minuli konec tedna se je na shodu v Moskvi zbralo okoli 500 nacionalistov, ki so se spopadli s priseljenci. Desni skrajneži namreč zahtevajo maščevanje zaradi smrti navijača Spartaka, ki naj bi ga v sporu ustrelili moški iz kavkaške regije.

Pred dnevi je tolpa najstnikov do smrti zabodla 37-letnega priseljenca iz Kirgizistana in poškodovala še tri priseljence iz Azerbajdžana. Že pred tem so nacionalisti brutalno pretepli več temnopoltih mimoidočih, dve osebi sta v spopadih umrli.

Policija je tako v soboto iz strahu pred novimi uličnimi spopadi v državi priprla okoli 2400 skrajnih nacionalistov in priseljencev. Pri tem so zasegli tudi številne nože in dve zračni pištoli.

Protesti v Rusiji
Protesti v Rusiji FOTO: Reuters

V bližini televizijskega stolpa v severnem delu Moskve se je sicer v soboto zvečer zbralo okoli 500 nacionalistov. Pri tem so vzklikali rasistična gesla. Ko je nekaj zamaskiranih udeležencev shoda prižgalo pirotehnična sredstva, je posegla policija in množico razgnala.

K novim zborovanjem v ruski prestolnici so sicer na internetu pozvali tako skrajni nacionalisti kot tudi priseljenci s Kavkaza, zaradi česar je policija za danes poostrila nadzor nad skupinami mladih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MERDE-AVE-MERDE
20. 12. 2010 13.30
mjolnir19.12.2010, 23:09 2 Raje še tri svetovne vojne kot izguba individualnih narodov, kultur in države kot pojma! Meni je pa to neumnost in vir težav. Korak naprej bo za človeštvo ko bo to opustilo in stopilo naprej, brez nekih omejitev ki jih povzročajo države in narodi, ampak kot človeška rasa. Zadnji čas da se začne delat dobro za VSE na tem planetu-
mjolnir
19. 12. 2010 23.13
carpathian Kakršnakoli globalizaccija, vse kar škoduje suverenosti države in njenega naroda, avtohtoni kulturi je zame ZKLO, najsi bo to ameroglobalizacija, ali kakršnakoli druga oblika "globalizacije. Samo sodelovanje med kulturami, državami in narodi pob strogi ohranitvi in ločevanju teh entitet na tuje, čeprav ne sovražne, je rešitev. Če pa govorimo o zatiranju žensk, to kolikor vem je samo v prelepem islamskem svetu! Menda me ne boš prepričeval, da nso ženske na zahodu zatirane? No, tako kot vsi mi ki smo "raja", sam nič bolj kot moški!
mjolnir
19. 12. 2010 23.09
carpathian Predobro vem kaj si anarhisti žeilte, vaša utopija je zame distopija! Država je zame najvišji dosežek družbe, imeje so ravno toliko namišljene kot kultura (kolikor jaz vem tud kultura je v bistvu nekaj imaginarnega, to da se ona konkretizira v materialnih dosežkih pa ne pomeni da je resnična v fizičnem ali biološkem pomenu, a ne). Vem kaj ste in za kaj se borite, jaz se pa borim proti temu! Raje še tri svetovne vojne kot izguba individualnih narodov, kultur in države kot pojma! Vem da je država represivna, včasih ker je nujno, včasih zlorablja, ampak neusklajenost med osebno svobodo in družbo ne izhaja iz države.
carpathian
19. 12. 2010 22.09
mjjolnir ko govoriš o skupinah ljudi (v tem primeru anarhistih) kot neumnih kažeš pravzaprav svoje predsodke do drugače mislečih in predvsem lastno neumost. z delitvijo na spol ciljam na stanje kot je v državah, kjer načrtno zatirajo ženske, s tem ko jim ne dajo pravic do izobrazbe in ostalih pomembnih stvari. poleg tega se tudi sam - če ti ni uspelo razbrati - niti najmanj ne strinjam z današnjo "multikulturno evropo", nobene prednosti nima, povzroča pa ogromne konflikte. fajn se zdi samo * s svojim deležem v gospodarstvu. razlika je le v tem, da je rešitev večine stroga izolacija vsake države posebaj, ter poudarjanje nekih namišljenih točno določenih mej med kulturami, nekaj pa nas misli da bi morali te navidezne meje povsem odpraviti. z uničenjem države kot institucije je največji del konfliktnosti odpravljen. smo za lokalizacijo ki prinaša največjo spontanost, brezkonfliktno mešanje in samosvoj razvoj kultur. konec raznolikosti pa prinaša današnja amerikanoglobalizacija.
mjolnir
19. 12. 2010 20.09
carpathian Niso sam neonacisti proti priseljencem, multikulturi in tem tvojim univerzalističnim oslarijam! Jaz ne maram nacizma, nisem antisemit pa se strinjam z njimi v t4em da jEvropa drvi v prepad, spodaj pa nas čakajo razni "ubogi priseljenci" ki si želijo nadaljevati osvajalne pohode, ki so j9ih prvič začeli že v osmem stoletju.
mjolnir
19. 12. 2010 20.06
carpathian Mislil sem da ste vi anarhist malo manj zabiti- delitev na spol je NARAVNA! Je tud pri živalih, ravno tako delitev na rase! To so biloški pojmi. Vera, nacija in identiteta so družbeni ki pa določajo človeka odkar obstaja- spomni se sam da tud primitvni narodi imajo neko pripadnost in identiteto. Hipiji so edini ki si želijo globalni talilni lonec, brez narodov, kultur in držav, normalen folk ve da je to konec raznolikosti.
mjolnir
19. 12. 2010 20.03
Evropa ni ZDA, tu nikoli ne bo talilnega lonca! Štrevilo priseljencev se mora drastično omejiti, tistim ki jih spustijo pa določiti natančna pravila za asimilacijo! Kak multikultura neki, tega ni! Lahko se kulture sam izpodrivajo in prej ko slej bo ena zmagala, v primeru Evrope se ve da bo to tista najbolj agresivna- islam.
corka
13. 10. 2013 23.48
mjolnir
19. 12. 2010 19.59
Duka-san Ne bluzi! Rusi so slovanski narod, Azerbejdžanci in Kirgizi niso Rusi! Morda se najde kak Rus ki je musliman, a število teh je na toliko Rusov zanemarljivo. Šele sedaj vidimo kakšna neumnost je kolonijalizem, v tem primeru ruska ekspanzija v te nekoristne puščave Osrednje Azije....zdaj si oni lastijo Rusijo!
korintos1
19. 12. 2010 16.55
A ti na sliki še nosijo pleničke?
MOSSAD001
19. 12. 2010 16.32
schalabajzer Teli na sliki res niso tisto kar ti misliš da so!! V SLO smo imeli skine ja,sam kakšne glavo obril,bulrje spoliral pol pa akcija,pol pa dam zutri na šiht pa pametovat kako so enge 4,5 frendov veva kaj!! V RUSIJ so Naciji druga pesem oni so 24ur skini,živijo v skupnosti,so sponzonirani imajo kar hočjo okoli se prevažajo v novih kombijih Mercedes VITO ...!! Tam je to drugače,ko je AKCIJA se policija umakne-lahko si misliš zakaj!! Teh modelov se meni,tebi v MOSKVI ni treba bati,midva njih ne motiva!!
hot-shot69
19. 12. 2010 16.18
schalabajzer To je res, samo dodaj še anarhiste, ki so se nekaj razpasli po Sloveniji. Sami najstniki, ki se še iščejo.
ThePikzibner .
19. 12. 2010 16.07
Ko pa pogledam boljše fotografijo, pa vidim da še ima marsikateri mlečni zob. Pa saj so že pred 25 let bli skini pri nas, pa jih sedaj ni nič kaj več. Kajti ko si skin zaradi let in ne s pomočjo klingice, te take norije običajno minejo.
MERDE-AVE-MERDE
19. 12. 2010 16.01
Triglav_19.12.2010, 15:22 7 ... muslimanske tolpe samo prejšnji teden ubile 5 Rusov. Tudi muslimani so Rusi. Tudi Rusi so muslimani, tako kot so tudi kristjani, in budisti, in vse ostalo.
HLAPCI.HLAPCI
19. 12. 2010 15.27
Salmonela8819.12.2010, 14:45 1 ... kmalu vas bomo začeli tudi po ulicah! Dobro si napisal kam vse skupaj vodi ta tako imenovana "desnica", v primitivnost, in nasilje, na ulico. Ne Hvala !
Triglav_
19. 12. 2010 15.22
Uh kako sem presenečan, da pišete samo o nekih napadih "nacionalistov" nič pa ne napiešte o tem, da so muslimanske tolpe samo prejšnji teden ubile 5 Rusov.
carpathian
19. 12. 2010 15.20
Salmonela88, tvoj neonacizem je izredno priljubljen med ljudmi in mislim da boste po celi evropi dosegli 100% glasov na naslednjih volitvah. predvsem v grčiji, angliji, nemčiji, franciji, španiji... vsi neonacisti ste izjemni strokovnjaki na področjih sociologije, politike in gospodarstva. predvsem med mladimi naci-skinheadi je neverjetno število intelektualcev. zgodovinsko gledano ste vzpostavili sistem ki je preživel kar neverjetnih 12 let, kar je svojevrsten rekord. poleg tega ste ljudem všeč ker se strinjate z drugačnimi mnenji, tu imate velik plus. vaše dejavnosti in akcije v družbi so izredno dobro premišljene ter rezultat neutrudnega dela, razmišljanja, odrekanja...lahko ste ponosni da niste omejeni le na ulično nasilje. vsekakor - neonacisti ste svetilnik, ki nam kaže svetlo pot v prihodnost xD
MOSSAD001
19. 12. 2010 15.14
Nasilje rodi nasilj-to je povsod po svetu!! Sem proti nasilju,močno proti !! Ampak RUSI so ponosen narod-in prav je tako. Oni se branijo,in vsk ki je napaden se ima pravico braniti. Ne pustijo nekih čudnih primitivnih tujih navad! Primer: Slovenci smo včasih ob nedeljah glasno navijali,Avsenike,Slake itd!! Danes pa se tega sramujemo,bojimo...!! Naši sosedi pa navijajo razne Danijele,YU turbo folk!! Mi pa doma za štirimi stenami,bentimo pa nevem kaj. Nimamo ponosa,pustili smo se da nas zabavajo tuje kulture in navade. RUSI tega nebojo nikoli dovolili !!
RagingPixel
19. 12. 2010 14.51
lahko obstaja, sam morjo bit kulture podobne, ne pa da mešajo neki iračane z rusi, pa nigerce z britanci, lej kak so bli že problemi s Španci v ZDA al pa Italjani, kaj je zdej z n.ige.rji, kaj bo šele z vsem ostalim!
MOSSAD001
19. 12. 2010 14.47
lolekibolek 19.12.2010, 14:24 -1 Samo za v vednost, da tisti muslimani iz kavkaza niso nedolžne ptičke ampak so v večini primerov kriminalci, ki držijo svoje tržnice, lokale, butike. Sprehajajo se vedno v skupini in distancirani od drugih ljudi, največkrat so oboroženi z travmatsko pištolami in neredko terorizirajo ljudi okoli sebe. --------------------------------------- Kolega oteh ki jih omenjaš,te v MOSKVI ne držijo nič !! Ni MOSKVA kr neki,tam se ve kaj se sme,pa kakšna je cena!!
Salmonela88
19. 12. 2010 14.45
carpathian daj ugrezni se v zemljo! desnica bo kmalu iztrebila vas anarhiste, trenutno vas lovimo samo še na spletu, kmalu vas bomo začeli tudi po ulicah!