Tujina

Kamikaza po 70 letih spregovoril o strahu, veselju in razočaranju: 'Bil sem žalosten, ker sem bil še vedno živ'

Tokio, 12. 08. 2015 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"Ob novici, da bomo napadli, smo si čestitali. Slavili smo, čeprav ni bilo razloga za proslavljanje," se spominja 92-letni nekdanji kamikaza, ki je ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne javnosti zaupal svojo neverjetno zgodbo o preživetju. Trikrat je vzletel, a je letalo trikrat zatajilo. Po strmoglavljenju je plaval na otok in tam pričakal konec vojne.

Japonska je do konca vojne v smrt poslala okoli 3800 pilotov. Med redkimi preživelimi sta zdaj 92-letna Hisao Horijama in Takehiko Ena, ki se še zelo živo spominjata dogajanja pred 70 leti.
Japonska je do konca vojne v smrt poslala okoli 3800 pilotov. Med redkimi preživelimi sta zdaj 92-letna Hisao Horijama in Takehiko Ena, ki se še zelo živo spominjata dogajanja pred 70 leti. FOTO: Reuters

Ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne smo slišali številne zgodbe ljudi, ki so na tak ali drugačen način prestali vojne grozote. Z izstopajočo zgodbo pa sta te dni postregla preživela japonska pilota. Za razliko od večine ostalih, sta želela v vojni umreti, saj sta pripadala kamikazam. Ob obletnici sta opisala, kako sta pristala v vrstah teh pilotov, kako sta sprejela nalogo, ki je pomenila gotovo smrt in kako sta preživela.

Danes 92-letni Hisao Horijama je pri 21 letih z belega papirja razbral svojo usodo. Na listu, ki so ga predenj potisnili nadrejeni, so bile tri možnosti; da se želi prostovoljno pridružiti, da se pridruži po dolžnosti ali da zavrne kamikaze. Sredi vojne, ki jo je tisti trenutek bila Japonska, se ni obotavljal, pač pa sklenil, da bo kot član elitne skupine pilotov v imenu japonskega cesarja končal svoje življenje s strmoglavljenjem na eno od ameriških vojaških ladij.

Japonski pilot: sam cesar nas je prosil za pomoč

Bilo je konec leta 1944, Japonska pa je počasi izgubljala bitko. Po končanem izboru kandidatov za kamikaze jih je obiskal cesar Hirohito. "Prišel je na belem konju, kar je bil znak, da nas prosi za pomoč. Tedaj sta bila cesar in Japonska za nas sveta, bil sem pripravljen umreti zanj," pripoveduje Horijama. Želel se je dokazati svojemu učetu, saj je bil slab učenec v šoli. Enkrat v življenju bi tako naredil nekaj, na kar bi bil lahko njegov oče ponosen, poroča časnik The Guardian.

Grozno sem se počutil. Nisem se mogel več žrtvovati za državo. Vedel sem, da bodo moje kolege, ki so umrli, večno pomnili kot heroje, sam pa sem zamudil svojo priložnost. Počutil sem se, kot da sem vse pustil na cedilu. Hisao Horijama, nekdanji pripadnik samomorilskih japonskih vojaških enot

Do januarja leta 1945 je v samomorilskih akcijah kamikaze sodelovalo več kot 500 letal. Do konca vojne je v njihovih vrstah umrlo 3800 pilotov. "Nismo razmišljali o smrti. Bili smo naučeni zatreti čustva. Četudi smo se zavedali, da bomo umrli, smo vedeli, da bomo tako najbolje izpolnili naše poslanstvo. To je bil naš edini cilj. Vedeli smo tudi, da bodo nadrejeni besni, če se vrnemo živi," pravi.

Kot vsi ostali piloti, ki so bili pri kamikazah, je moral tudi Horijama napisati poslovilno pismo, ki bi ga nato po njegovi smrti vojska posredovala njegovi družini. "V pismu sem napisal očetu, kako žal mi je, da sem bil slab učenec. Da mi je žal, da sem med učenjem letenja razbil tri letala, in da mi je žal, da je Japonska začela izgubljati vojno. Napisal sem mu, da se želim dokazati, zato sem se javil v to enoto," pripoveduje. A mama ni bila zadovoljna. "Preden je umrla, mi je dejala, da ne bi očetu nikdar odpustila, če bi jaz umrl v samomorilskem napadu. Cesarju sem zato hvaležen, da je prekinil vojno," dodaja.

'Zamudil sem svojo priložnost'

Japonska je vse do 15. avgusta leta 1945 izvajala te napade, vse dokler ni tisti dan cesar Hirohito svojemu ljudstvu, ki je bilo v hudem šoku po napadih z atomskimi bombami, sporočil, da se predaja. "Njegovih besed zaradi šumov na radiu nisem dobro razumel, a ko sem videl ljudi okoli mene, ki so zajokali, sem vedel, da smo izgubili vojno," opisuje trenutek, ko se mu je podrl svet. "Grozno sem se počutil. Nisem se mogel več žrtvovati za državo. Vedel sem, da bodo moje kolege, ki so umrli, večno pomnili kot heroje, sam pa sem zamudil svojo priložnost. Počutil sem se, kot da sem vse pustil na cedilu," pravi.

Kamikaze
Kamikaze FOTO: Reuters

Kamikaza Takehiko Eno trikrat vzletel, a je letalo trikrat zatajilo

Na prvi pogled smo to počeli za domovino. Prepričali smo sami sebe, da smo bili izbrani, da se žrtvujemo. V resnici sem želel zaščititi očeta in mater. Vsi smo bili prestrašeni. Takehiko Ena, nekdanji pripadnik japonskih samomorilskih vojaških enot

Takšna je zgodba Horijame. A niso bili vsi pripadniki kamikaze tako navdušeni nad svojim poslanstvom. Da so bili občutki ob novici o sodelovanju v samomorilski akciji mešani, pripoveduje še eden od preživelih Japoncev. Danes 92-letni Takehiko Ena se dobro spominja tistega trenutka. "Čutil sem, kako mi prebledeva obraz. Z ostalimi piloti smo si ob novici, da bomo napadli, čestitali. Slavili smo, čeprav ni bilo razloga za proslavljanje," pripoveduje.

Ena je bil študent ekonomije na prestižni univerzi Waswda v Tokiju, kamikazam pa se je pridružil pri svojih 20 letih. Aprila leta 1945 so ga poslali v enoto na južnem japonskem otoku Kjušu. Bil je pilot letala, na katerem je bila pritrjena 800 kilogramov težka bomba.

V zadnji fazi bojev so Japonci uporabljali zadnja razpoložljiva sredstva, letala so bila v slabem stanju, zaradi česar jih veliko sploh ni doseglo ameriškega ladjevja. Prav mehanske napake na letalih so Eni trikrat rešile življenje.

28. aprila je letalo že pognal po vzletni stezi v Kuširi, a mu zaradi okvare ni uspelo vzleteti. V drugem poskusu je med letom zatajil motor. Zaradi težav so z bombo vred zasilno pristali v eni od vojaških baz. Dva tedna kasneje, 11. maja, je poskusil tretjič. Z njim sta bila 20-letni kopilot in 18-letni vojak, ki je skrbel za komunikacijo. Poleteli so nad Pacifik, imeli so goriva le za v eno smer. "Na prvi pogled smo to počeli za domovino. Prepričali smo sami sebe, da smo bili izbrani, da se žrtvujemo. V resnici sem želel zaščititi očeta in mater. Vsi smo bili prestrašeni," pravi Ena. Tudi pri tretjem poskusu je sredi morja zatajil motor.

Strmoglavili so v morje, a preživeli. Vsi trije so plavali do bližnjega otoka Kurošima, kjer so dva meseca in pol čakali na pomoč. Rešila jih je japonska podmornica.

Kmalu zatem je Japonska priznala poraz. Ena danes priznava, da si je oddahnil. Čeprav so izgubili, je ostal optimističen, prepričan, da to prinaša nov začetek. "Bili smo žalostni zaradi izgube številnih prijateljev, a smo hkrati pričeli razmišljati o obnovi naše prizadete države," je dejal. "Zelo sem hvaležen, da se je vojna tedaj končala. Vsi Japonci bi morali biti. Zdaj že 70 let ob ustavi, ki teži k zagotavljanju miru, živimo v miru. Naj tako ostane," je pogovor zaključil eden od zadnjih še živečih nekdanjih japonskih kamikaz.

Težke izkušnje izpovedale tudi "ženske za spremstvo"

Svoje zgodbe je ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne javnosti zaupalo tudi 47 žensk, ki so v japonskih bordelih pod prisilo nudile spolne usluge. Večinoma gre za Korejke, Kitajke in Indonezijke, ki so jih od doma odpeljali japonski vojaki. Tedaj so bila še dekleta, stara tudi manj kot 13 let.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

0523
13. 08. 2015 16.58
+3
Zakaj so imeli kamikaze čelade na glavi? .... Brez veze!
murate
13. 08. 2015 17.28
+5
to je kot bi vprašal zakaj ima SLO sodišča , a ti jaz povem zakaj zato da se tisti ,ki so na oblasdti iz revežev norce delajo
bingo 1
13. 08. 2015 08.08
+12
Kakšna izjava Kamikaze,da se boril za svojo domovino,kakšni absurd,boril se za njegovega Hirohita, Musolinija in Hitlerja kateri so hoteli ves Svet imeti-------------------------------------------------------------------------------------bingo x Ljubljana-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
yukina
12. 08. 2015 21.36
+11
cesar je bil bog in še danes je za veliko japoncev. Tale kamikaza, ki je 3x zatajil se dejansko opravičuje "nikoli nisem bil preveč pameten, še v šoli mi ni šlo", na koncu pove kako žal mu je ker ni dal svojega življenja za cesarja. Glede tistih spolnih suženj, še pred kratkim je župan osake imel idejo, da s tem ni bilo nič narobe in bi bilo to dobro uvesti tudi za ameriške baze, ki jih je kar nekaj na japonskem, ker bi se s tem precej zmanjšalo nasilje ter posilstva japonk. Japonci nikoli niso priznali, da so izgubili vojno ker dejansko je niti niso, američani so naredili deal, cesar je lahko ostal, sicer je izgubil precej oblasti, vendar to je tako kot bi pustili hitlerja v nemčiji da ostane firer. Japonci so naredili samo kompromis z američani, pa ne zaradi tistih dveh atomskih bomb, temveč ker so rusi trkali na njihova vrata, še danes je nekaj japonskih otokov pod rusijo.
kat-at
12. 08. 2015 20.10
+4
Bravo Misija 1. Japonci so še danes isti narod....na meji človeškega.
Misija1
12. 08. 2015 20.26
+3
Ciymbalta
12. 08. 2015 19.20
-5
ZDA SO LAHKO ZMAGALE Z ATOMSKO BOMBO ČE NEBI VRGLI TE BOMBE BI ZDA IZGUBILE
Misija1
12. 08. 2015 20.24
+7
Saj se salis, kajne? Izgubile vojno? ZDA so lastnorocno unicile Japonske, kaksne so pa bile izgube, pa poglej sam. Americani so za vsakega svojega padlega vojaka ubili med 5 do 10 japonskih, kar se tice vecjih bitk (okinava). Drugje pa se krepko vec. Na Pacifiku so ZDA imele na voljo vec kot 2 milijona vojakov, v Evropo so v manj kot mesecu dni pripeljali vec kot 2,5 milijona vojakov, vec kot 5 tisoc tankov, 12 tisoc artilerij ter za skoraj 5 milijonov ton opreme (orozje, municija itd.). Japonska je padla, ko so zasedli prve otoke. Zgodovina ni tvoja vrlina, ampak kaj ti bomo mi govorili, ce ti ni pomoci. Se poiskat ne znas virov na internetu, kaj sele ostalo!
Apostol1
13. 08. 2015 12.54
-1
Kamikaze so naredile Američanom toliko škode da bi vojna trajala vsaj še leto ali dve in to je rešila atomska bomba ,ki so jo imeli samo Američani , drugače so pa Japonci izjemoma prijetni ljudje , bil sem na Japonskem pa še v našem kraju živi Japonka že dalj časa kot pa je pa prej v svoji domovini .Zločine so pa delali tako Nemci kot Američani in Japonci in Kitajci .žal to naredijo grabežljivi bogataši ki vodijo običajno politiko in ko ena skupina postane močnejša potem običajno nastanejo tudi zločini in nekaj podobnega se dogaja tudi danes.
mutnavoda
13. 08. 2015 13.06
+3
Američani so ocenili, da bi z klasično invazijo na Japonsko utrpeli izgubo v višini vsaj 1,0 mio vojakov. Ta argument je bil uporabljen za opravičilo za uporabo atomskih bomb. V vsakem primeru je bila vojna za Japonce izgubljena - upoštevati je potrebno še verjetno invazijo s strani Sovjetov.
Misija1
12. 08. 2015 18.32
+10
Zivljenje je vredno riskirati samo za lastno prezivetje, za prezivejte svoje druzine in pogojno najozjih prijateljev. Ce bi imel to vsak v glavi, vprasanje koliko vojn bi bilo. Heroj je samo beseda, ne more biti heroj nekdo, ki se je zaletel v letalonosilko, naredil za nekaj 10 tisoc takratnih dolarjev skode in nic druga. Ce bi s tem koga ubil, se toliko slabse. Ko si agresor, pa sploh, kar je Japonska nedvomno bila!
žlikrofi
12. 08. 2015 18.20
-3
se prijavim za desant na vatikan sam letalo mi dajte pa še zapornika sabo peljem haha
Praškovarit
13. 08. 2015 11.33
-1
a se ne bi raj na kakšno drugo ustanovo spravu
METKA102
12. 08. 2015 13.40
+42
Vsaka vojna je zlo. S kakšno pravico eni starci na varnem pošiljajo mladce v smrt? Za domovino? A bejžte no, to je samo izgovor, sami naj bi se šli pobijat med seboj, pa bi hitro mir, ker bi vsak svojo ... spravil na varno.
indal
13. 08. 2015 12.29
+3
Propaganda, tajni agenti (pravokatorji), podkupovanja, napeljevanja, bankirji, orožarski lobij itd. in to lepo laufa kot po kuharskem receptu. Žalostno je pa to, da ljudje leta 2015 tega še vedno ne dojamejo in je to za njih teorija zarote. Nastrada pa narod...žalostno.
lordG
12. 08. 2015 13.34
+6
če se ne boš učil boš šel za kamikaze,..to bi morali naši starši ucepit svojim otrokom v glavo
dreko123
12. 08. 2015 13.46
+7
ribafiš
12. 08. 2015 14.17
+9
Sputnik
12. 08. 2015 16.55
+2
ribafiš
13. 08. 2015 08.36
+5
Torej je izbira velika. No brain no tumor.
devlon
12. 08. 2015 13.14
+7
...svojemu 'učetu'? .. verjetno tudi tale novinar ni bil najboljši učenec
ribafiš
12. 08. 2015 13.19
+14
eiffel
12. 08. 2015 12.57
+14
Če ne bi bilo zadnjega odstavka, bi bil to korekten prispevek o preživeli kamikazi. Ker pa zadnji odstavek je, pa izpade kot da je mnenje posiljenih žensk vredno en odstavek proti celemu članku zanimivi usodi kamikaz. Bolje, da tega odstavka ne bi bilo, če že nočete nič napisati o pravih žrtvah vojne.
Chelsea1991
12. 08. 2015 13.03
-5
to pa za to, ker je članek skopiran od japoncev (saj piše tokio pod naslovom), in opice hočejo na vsak način prikiriti svojo temno zgodovino, in se še 70 let kasneje niso opravičili
pogan
12. 08. 2015 12.38
-2
Chelsea1991
12. 08. 2015 12.41
-13
res so, ne pravijo jim kitajci in korejci zastonj opice...japonci najbolj bolan narod v zgodovini...opravičite se državam za svoje zločine med vojno, šele potem pa jokcajte kako je na njih padla jedrska bomba...
asgard
12. 08. 2015 13.01
+16
V katero živalsko vrsto pa potem spadajo Američani in Rusi, ker kar so oni počeli so Japonci skoraj taborniki. Opravičil se pa ni noben, če bi se kdo moral bi se morali Američani ker so vrgli atomsko bombo, vendar ne iz vojaške potrebe, ampak iz znanstvenega vidika. To pa je kaznivo po mednarodnem pravu da imaš civiliste za testne zajčke !!
Chelsea1991
12. 08. 2015 13.04
+2
Haha ti pa nimaš pojma, japonci so pobili več civilistov kot rusi in nemci skupaj, že pred vojno (1938) so izvedli genocid nad kitajci in korejci, na to pa samo še stopnjevali...še premalo so jih dobili, morala bi še tretja bomba past na tokio.
Misija1
12. 08. 2015 18.26
+11
Asgard sicer sem ti dal plus, ampak si tako vsekal mimo, da niti ves ne, ocitno zgodovina ni tvoja vrlina. To kar so delali Japonci tekom 2 svetovne vojne, pa ze par let pred samo vojno, ni delal NOBEN NAROD NA SVETU! No, z njimi se lahko kosajo samo se ustaska dejanja na obmocju Hrvaske med 2 sv. vojno, obojni so dobesedno masakrirali civiliste. Poglej kaj so Japonci delali Azijcem na celini, ce imas zelodec, poglej samo en del tega in se osredotoci na Nanking masaker, dovolj bodo ze slike iz iskalnika na to temo in bo ti slabo ratalo. Potem pa se malo podrobneje beri pricevanja ljudi iz tega takrat glavnega mesta Kitajske. Pa tu je slo za nekaj 100 tisoc civilistov, ki so ziveli v tem mestu, kje so se vsa ostala mesta v azijskih drzavah, katere so okupirali Japonci ze tik pred 2 sv. vojno. To kar so poceli, ni delala nobena, prav nobena uradno priznana vojska (kar ustaski klavci pac niso bili). Japonci so fasali obe bombi in prav je tako. Sicer se mi smilijo civilisti, po drugi strani pa vecjih nacionalistov kot so pripadniki naroda vzhajajocega sonca, kot si sami radi pravijo, na tem Svetu ni! Se danes se imajo za superiorne. Med 2 sv. vojno so podpirali cesarja, ki je bil zanje bog, Masakrirali so zanj, na veliko delali tudi samomore zanj. Se ko je bilo vsem jasno, da so izgubili, so pobijali vse po spisku, slepo verjeli cesarju, ki je na varnem sedel v palaci! In ko je padla 1 jedrska bomba, cesar ni zelel podpisati brezpogojne kapitulacije, pac pa je postavljal pogoje o zadrzanju nekaterih drzav v Aziji, obdrzanju dolocenih otokov katere so ze zdavnjaz zavzeli americani in na njih imeli svoje baze! Pa so fasali se eno bombo. Pa bi se kaksno, ce bi se dalje slepo verjeli in igrali superiorni narod. Se pa strinjam, ZDA so nacrtno vrgle prvo bombo na poseljeno obmocje, da pokazejo Sovjetski Zvezi kaj imajo. Ampak niti najmanj se mi Japonska ne smili, smilijo se mi civilisti, pa se to tisti, ki so bili proti vojni. Bilo pa jih je bolj malo, vsi so se do zadnjega stali za cesarjem, se do zadnjega bi pobijali. In ce bi ZDA kopensko napadle Japonsko, bi se dalje harali po njih in bi umrlo vsaj nekaj dodatnih milijonov civilistov. To so gola dejstva. Ni ga vecjega nacionalista kot je Japonec, ampak da to izves, moras it tja za malce vec kot pa na 1 tedenski obisk Tokia!
flisko1423
12. 08. 2015 22.47
+5