Tujina

Pripor za osem osumljencev za vojne zločine v Srebrenici

Beograd, 21. 03. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskovalni sodnik v Beogradu je za osem ljudi, ki so osumljeni sodelovanja v poboju več kot tisoč Bošnjakov med genocidom v Srebrenici julija 1995, odredil 30-dnevni pripor. Ocenil je, da so begosumni in bi na prostosti lahko vplivali na priče.

Preiskovalni sodnik v Beogradu je za osem osumljencev za vojne zločine v Srebrenici, ki jih je policija aretirala v sredo, odredil 30-dnevni pripor. Tako se je odločil, ker je ocenil, da so begosumni, in da bi na prostosti lahko ovirali postopek z vplivanjem na priče.

Kot je znano, je tožilstvo izdalo nalog za preiskavo proti nekdanjim pripadnikom centra za urjenje Jahorina v sestavi posebne brigade notranjega ministrstva Republike srbske zaradi sumov, da so v Srebrenici, na območju vasi Kravice, zagrešili vojne zločine nad civilnim prebivalstvom. Osumljeni so sodelovanja pri poboju več kot tisoč Bošnjakov v skladišču v Kravici, katerih posmrtne ostanke so našli v množičnih grobiščih na več lokacijah.

Srbsko tožilstvo in notranje ministrstvo zaradi teh zločinov iščeta še nekaj posameznikov, za katere domnevajo, da so v sosednjih državah, je povedal srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević.

Gre za veliko prelomnico po najhujšem pokolu po drugi svetovni vojni, ki ga je mednarodna skupnost označila za genocid, saj so to prve aretacije, usmerjene direktno na ljudi, ki so si pred 20 leti roke dejansko umazali s krvjo. Najpomembnejša je zagotovo aretacija bivšega poveljnika ene od enot omenjene posebne brigade Nedeljka Milidragovića, ki so ga klicali 'Neđo Mesar', in je v Srbiji postal uspešen poslovnež.

Vukčević je povedal, da so se srbski tožilci s primerom ukvarjali že dolgo, prizadevanja pa so okrepili po sklenitvi sporazuma o sodelovanju s tožilstvom BiH, ki jim je omogočil dostop do nekaterih prič. Njegov namestnik Bruno Vekarić pa je dejal, da aretacije kažejo na to, da žrtve iz Srebrenice in vojni zločinci ne bodo pozabljeni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3