Tujina

Princ spet doma

London, 01. 03. 2008 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po desetih tednih v Afganistanu se je princ Harry vrnil v Anglijo. Življenje na domačem gradu mu ne diši najbolj.

Mediji v dogovoru z britanskim obrambnim ministrstvom niso poročali, kje v Afganistanu je Harry nameščen, saj so tako želeli zaščititi njegovo varnost in varnost njegovih soborcev. Vest o tem je nato le pricurljala v javnost.

Britanski princ Harry se je iz Afganistana vrnil v domovino. "Ne želim posedati v gradu Windsor. V splošnem ne maram Anglije tako zelo. Lepo je biti daleč stran od medijev in časopisov," je dejal. Prav mediji so krivi, da je moral po desetih tednih služenja vojske v Afganistanu to državo zapustiti. Razkrili so namreč, kje se nahaja, s tem pa nevarnosti izpostavili tako princa kot njegove sovojake.

Letalo z vojaki je v oporišču vojaškega letalstva v Brize Nortonu zahodno od Londona pristalo opoldne. Harryja sta ob prihodu pričakala oče, britanski prestolonaslednik Charles, in brat William.
Letalo z vojaki je v oporišču vojaškega letalstva v Brize Nortonu zahodno od Londona pristalo opoldne. Harryja sta ob prihodu pričakala oče, britanski prestolonaslednik Charles, in brat William. FOTO: Reuters
Tudi mnogo Harryjevih kraljevih prednikov je sodelovalo v vojski. Harryjev stric, princ Andrew je med vojno za Falklandske otoke leta 1982 pilotiral helikopterje kraljeve mornarice, ded, princ Philip, pa je med drugo svetovno vojno služil v kraljevi mornarici.

Harry je želel biti "eden izmed fantov", navaden vojak, ki z njimi deli tveganje in stisko. Poveljnik Andrew Mackey pa je dejal, da je 23-letni princ, ki upa na dolgoročno vojaško kariero, "svoje dolžnosti opravil z odliko". Služil je v afganistanski provinci Helmand. Njegovo delo je vključevalo podporo zračnim napadom na položaje talibanov, kot tudi patruljiranje s pehoto. Nekaj časa je bil nameščen tudi v bazi, ki je od položajev talibanov oddaljena slabega pol kilometra. Pogoji za bivanje so bili primitivni in nevarni, vendar je Harry dejal, da je imel dovolj svobode.

"Bizarno je," je dejal pred časom. "Sedaj sem tu, že štiri dni se nisem tuširal, teden dni nisem umil oblek, vendar je vse videti popolnoma normalno. Lepo je biti z vsemi fanti in biti del ekipe," je še dodal. V Afganistanu se je sicer šalil, da je "magnet za krogle" in tarča za upornike. Lani bi moral oditi v Irak, vendar so načrt odpovedali, ker je britanska obveščevalna služba ugotovila, da skrajneži načrtujejo njegov umor. Kljub temu da se je v domovino vrnil predčasno, mu bo služenje v vojski po mnenju vojaških analitikov pomagalo pri njegovi vojaški karieri.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

E-OL
02. 03. 2008 13.26
rešuje ga samo modra kri pa čist nč druzga. pogumen ja...za tiste srajce na dvoru že.
motorist@gmail.com
02. 03. 2008 10.51
Fant je kar pogumen.
luka.6000000@gmail.com
01. 03. 2008 16.10
no, pa bosta z babico skup en žbe skadila