Tujina

Primer zoper Kučmo zaradi umora novinarja opustili

Kijev, 14. 12. 2011 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Okrajno sodišče v ukrajinski prestolnici Kijev je opustilo kazensko zadevo proti nekdanjemu predsedniku Leonidu Kučmi zaradi obtožb, da naj bi leta 2000 naročil umor do oblasti kritičnega novinarja Georgija Gongadzeja.

Nekdanji ukrajinski predsednik Leonid Kučma
Nekdanji ukrajinski predsednik Leonid Kučma FOTO: Reuters

Sodišče v Kijevu je kazensko preiskavo proti nekdanjemu ukrajinskemu predsedniku Leonidu Kučmi, ki je državo vodil v letih 1994-2005, opustilo po pritožbi Kučmovih odvetnikov. Nekdanji predsednik je bil obtožen vpletenosti v brutalen umor do oblasti kritičnega novinarja Georgija Gongadzeja. Umor velja za najbolj zloglasne zločin v posovjetski zgodovini Ukrajine.

Kučmo so tudi zaslišali kot osumljenca v primeru, poleg tega pa je Gongadzejev domnevni morilec nekdanjega predsednika na sodišču navedel kot glavnega snovalca umora. A kazenski postopek proti Kučmi je nato v minulih mesecih zastal.

Obglavljeno Gongadzejevo truplo so našli oktobra 2000 v plitkem grobu nedaleč od Kijeva. Gongadze je bil takrat urednik ukrajinskega spletnega časopisa Ukrajinska Pravda, ki je bil zelo kritičen do politike Kučme.

Umorjeni novinar Georgij Gongadze
Umorjeni novinar Georgij Gongadze FOTO: Reuters

Leta 2008 so zaradi sodelovanja pri umoru novinarja že obsodili tri nekdanje policiste. Letos se je poleg tega začelo sojenje nekdanjemu visokemu uslužbencu notranjega ministrstva Olekseju Pukaču, ki je po navedbah tožilstva priznal, da je Gongadzeja zadavil v gozdu blizu Kijeva.
Na zaslišanju konec avgusta je Pukač izjavil, da so umor naročili Kučma in še trije drugi vidni ukrajinski politiki, med njimi sedanji predsednik parlamenta Volodimir Litvin in bivši minister za notranje zadeve Juri Kravčenko. Kučma in Litvin tovrstne obtožbe že leta odločno zanikata, Kravčenko pa naj bi pred leti storil samomor. Ker je umrl v sumljivih okoliščinah, so mnogi ugibali, da je bil v resnici ubit.

Kot glavni dokaz proti Kučmi Gongadzejevi podporniki izpostavljajo zvočne posnetke, ki jih je posnel nekdanji telesni stražar Kučme Mikola Melničenko in na katerih je med drugim slišati glas, podoben Kučmovemu, kako naroča umor Gongadzeja. Ko so bili ti posnetki leta 2000 prvič objavljeni, so sprožili množične proteste v Ukrajini.

Sodišče je posnetke sprva sprejelo kot dokaz, sedaj pa jih je sodnica Galina Suprun izločila iz dokaznega materiala, ker so bili pridobljeni na nezakonit način. Ker so kazenski primer proti Kučmi odprli le na osnovi teh posnetkov, to pomeni tudi zaprtje primera. Odločitev Suprunove je v skladu z oktobrsko odločitvijo ukrajinskega ustavnega sodišča.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
15. 12. 2011 22.00
slovenski primer Kramberger?
franceljtancelj
14. 12. 2011 19.32
Zdej pa vem, da sem jasnoviden!!!
Nimivseeno
14. 12. 2011 16.59
+3
Sodnica je bila lahko dobro plačana, da je zavrgla dokazno gradivo in tako oprostila Kučmo. Kljub pričevanju morilcev in kljub posnetkom. Elita si lahko vse privošči.
Milan Hišan
14. 12. 2011 12.05
+1
Tale Kučma me zelo zelo spominja na Kučana. Pa ne po priimku, niti po izgledu, da se razumemo.
izmet fekalij
14. 12. 2011 11.44
+2
spet kar neke besede nametane skupaj v naslovu, ki se potem razume povsem napačno