Tujina

Sanaderju v bran najboljša odvetnica za kazensko pravo

Zagreb, 20. 07. 2011 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obramba bo verjetno kot priče povabila tudi člane hrvaške vlade. Po prihodu znane odvetnice ga bodo branili kar trije odvetniki. Sanaderja bo družina obiskala šele naslednji teden.

Sanader je zaprt na moškem oddelku v zaporu Remetinec.
Sanader je zaprt na moškem oddelku v zaporu Remetinec. FOTO: Reuters

Odvetnik bivšega hrvaškega premierja Iva Sanaderja, Čedo Prodanović, je dejal, da bodo preiskovalci v četrtek Sanaderja najprej zaslišali glede afere Fimi-media, "s katero se je vse začelo". Kot je napovedal, bo obramba kot priče, če bo treba, povabila tudi člane hrvaške vlade, vključno s premierko Jadranko Kosor.

Prodanović je tudi napovedal pritožbo na odločitev preiskovalnega sodnika o 30-dnevnem priporu za Sanaderja. Obramba namreč trdi, da Sanader 9. decembra lani ni zbežal iz Hrvaške, temveč so ga naslednji dan prijeli v Avstriji, ko se je prostovoljno vračal na Hrvaško.  Pritožbo bo verjetno vložil v četrtek.

Sanaderjev drugi odvetnik Goran Suić pa je sporočil, da bo Sanaderja družina obiskala šele v naslednjem tednu. Sanader namreč želi, da se najprej umiri medijsko dogajanje, je za Dnevnik hr. povedal Suić.

Ne bo napadal HDZ in bivših sodelavcev

Prodanović, ki vodi Sanaderjevo odvetniško ekipo, je v pogovoru za Novo TV dejal, da Sanader ne bo napadal HDZ in bivših sodelavcev, jih pa bo omenjal, ker "ni živel ne v vakuumu niti na zapuščenem otoku".

"Treba je obravnavati kontekst delovanja vlade in HDZ, odgovorne institucije in osebe, vendar pa to še vedno ne pomeni, da bodo ti kriminalizirani," je pojasnil Prodanović, ki velja za enega izmed najboljših odvetnikov na Hrvaškem.

Spomnil je, da je tudi državno tožilstvo nekatere od članov vlade predlagalo za priče, ter napovedal, da bo tudi obramba predlagala vladne uradnike za priče, če bo potrebno, da kaj potrdijo ali zanikajo, saj gre za ljudi, ki imajo najboljše informacije o delovanju vlade in bi o tem morali pričati.

Potrdilno je odgovoril, da bi lahko povabili tudi premierko Jadranko Kosor, ki je bila kot podpredsednica vlade ena najtesnejših Sanaderjevih sodelavk.

Prodanović je potrdil tudi, da se bivši premier zaveda, da je v javnosti že nastal vtis, da bo obsojen, čeprav doslej proti njemu niso vložili še nobene obtožnice. Povedal je, da je tožilstvo doslej zgolj sistematično pošiljalo v javnost ene in iste teze.

"Mi se bomo branili z dejstvi in ne z besedami. Najboljše je, ko dejstva demantirajo besede, potem ste v veliko boljšem položaju," je še izjavil Prodanović. Pojasnil je, da so postopki v preteklosti šli mimo Sanaderja, ter da je skrajni čas, da prevzame bolj dejavno vlogo.

Poglejte si Sanaderjev prihod v zapor Remetinec

Branili ga bodo trije odvetniki?

Sanaderjevema zagovornikoma Prodanovići in Suiću naj bi se pridružila priznana odvetnica Jadranka Sloković. Slokovićeva velja za eno najboljših odvetnic za kazensko pravo na Hrvaškem. Kot je dejala za Dnevnik.hr, te informacije še ne more uradno potrditi. “Kar koli bi povedala v tem trenutku, bi bilo popolnoma neprofesionalno,” je dejala. Na vprašanje, ali bi sprejela ponudbo, pa je odgovorila pritrdilno.

Sanaderja so po sedmih mesecih pripora v Avstriji v ponedeljek izročili Hrvaški. Tam ga je pričakala celica v zaporu Remetinec, v katerem sta po poročanju hrvaških medijev vidno shujšanega nekdanjega premierja pregledala zdravnik in psihiater. Pregled psihiatra je bil nujen, ker psihično labilnih zapornikov ni dovoljeno nastaniti v samici.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ylldiar
21. 07. 2011 07.04
Po mojem je SAnader srbin,... ajde ivica pokazi sta te je naucila cela osnovna i srednja TTTTRRRRRRRRRRRRRIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!!!!!!!!
Tonček Balonček
20. 07. 2011 23.48
Marjan Cufer, pa kako bo Janša zarezal v barabe, a bo revolucija in bo kot leta 45, ko je bilo tožilstvo in sodstvo el marioneta komunističnega režima? Se vračajo taki časi? Ljudska sodišča? A Janša bo postal Ivan Maček Matija 21. stoletja? Ali Boris Kidrič celo? Bo zarezal v barabe, ha, ha? A v maniri "Primite tatu!"?
Tonček Balonček
20. 07. 2011 23.45
Kako vsemogočna je božja previdnost! Slišal je klic in se zapisal za duhovnika, vendar ga božja roka vseeno ni vzela, da bi oznanjal Kristusov nauk! Aleluja! Je pa že kot maturant imel zveze, sicer teologije ne bi odšel študirati v Rim! Ali pa to ožnost odslužil med poletnimi počitnicami v kakšnem samostanu!?
Tonček Balonček
20. 07. 2011 23.42
Pri naz je za takšne primere najboljši Matoz, brani Janšo in Popovića!
titovka
20. 07. 2011 18.27
pa saj verjet nemorem...kaj ni študiral za farja...kako so ga pa tam učuli...aja, kot so delali na betajnovi...kradli in ponarejali dokumentacijo...kje bil bog????
korintos1
20. 07. 2011 16.07
saintjozef Saj prinas tudi obtoženci tožijo tožilce.
saintjozef
20. 07. 2011 15.22
Ne bo napadal HDZ in bivših sodelavcev --Revček, a je že pozabil, da je on obtožen? Si točke nabira?
saintjozef
20. 07. 2011 15.21
Jožajoža --LE KATERI ODVETNIK ALI ODVETNICA BOSTA BRANILA JANŠO????? --no, no, Janša že ima najboljšo!
Jožajoža
20. 07. 2011 14.42
LE KATERI ODVETNIK ALI ODVETNICA BOSTA BRANILA JANŠO?????
Miki Mišek
20. 07. 2011 14.22
Vsaka čast Hrvatom...upali so si aretirati bivšega predsednika vlade....pri nas pa niti enega tajkuna ne moremo sprocesirati ...aja Šuštarja so zašil kot žrtveno jagnje..češ da je sodstvo na pravi porti in da dobro dela..pa še nikogar drugega
Miki Mišek
20. 07. 2011 14.13
Ronček Balonček (komunistični kibic)... Janšo ne bo nihče zaprl...ampak pripravite se ti in tebi podobni na naslednje leto ko bo Janša spet na oblasti....upad, da bo to pot res zarezal....v barabe..doslej namreč ni še nihče in se kar množijo
AA11
20. 07. 2011 14.13
Če bi bil jaz sodnik bi ga najprej vprašal, od kje mu denar za drage odvetnike....
Tonček Balonček
20. 07. 2011 13.06
Dobro bi bilo vedeti, kdo bo zamenjal Janšo, ko ga bodo aretirali, akjti on ne bo odstopil kot je Sanader. Kdo je pravzaprav njegov namestnik, če mu kaj podtaknejo in ga zaprejo? Zver, Grims, Rupar, Marinič?
saintjozef
20. 07. 2011 11.48
prehlad A NIMATE NIČ KAJ BOLJ PAMETNEGA PISAT ,DA SE STALNO OBRAČATE PROTI HRVAŠKI STE PA RES ŽE DOSADNI S TEM SANADERJEM. POVEJTE RAJŠI KAJ JE NOVEGA PRI NAS BOLJŠEGA ZA DRŽAVLJANE NE PA SAME PODRAŽITVE . --aja? Tat je tam tat, kot pri nas. In pisanje proti Sanaderju ni proti Hrvaški. Te čevelj žuli?
major1
20. 07. 2011 11.43
Kosorjevo je postavil, mora mu biti večno hvaležna.
krivulja
20. 07. 2011 11.25
Kaj ima Sanader pametnega odvetnika.Mi se bomo branili z dejstvi ne besedami. Obravnava bo potekala v ozračju gluhonemih,ki so izgubili ves spomin.To ni hrvaška pogruntavščina v Slovenij vse afere potekajo v takšnem ozračju.
krivulja
20. 07. 2011 11.22
Ima pametnega odvetnika Sanader:mi se bomo borili z dejstvi,ne z besedami.A bo obravna potekala v ozračju gluhonemih ki so izgubili spomin.Tako se dogaja že v Sloveniji.To ni njihov izum.
byteME
20. 07. 2011 10.56
komaj čakam da bodo naši imeli takšno "spremstvo" kot ga ima Sanader
beri66
20. 07. 2011 10.43
POL SLOVENCEV JE NA HRVAŠKEM TA HIP KAJ NEBI PISALI O HRVAŠKI?MENE ZANIMA A BODO SANADERJA POBARALI TUDI O DOGOVARJANJU INCIDENTOV Z JANŠO? SANADER VIDIMO JE LOPOV IN Z JANEZOM STA SE LEPO RAZUMELA....ISTI PTIČI SKUP LETIJO.KAR PIŠITE O SANADERJU,NEKATERIM GATE VLEČE V * OD STRAHU.
prehlad
20. 07. 2011 10.31
A NIMATE NIČ KAJ BOLJ PAMETNEGA PISAT ,DA SE STALNO OBRAČATE PROTI HRVAŠKI STE PA RES ŽE DOSADNI S TEM SANADERJEM. POVEJTE RAJŠI KAJ JE NOVEGA PRI NAS BOLJŠEGA ZA DRŽAVLJANE NE PA SAME PODRAŽITVE .