Tujina

Primer Politkovska: 'Sojenje je farsa!'

Moskva, 17. 11. 2008 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začelo se je sojenje za umor ruske novinarke Ane Politkovske. Mnogi ga označujejo za farso, saj po končani preiskavi ni znan ne morilec ne naročnik.

Politkovska je bila brezkompromisna novinarka, ki je Kremelj razjezila s svojim poročanjem o vojni v Čečeniji.
Politkovska je bila brezkompromisna novinarka, ki je Kremelj razjezila s svojim poročanjem o vojni v Čečeniji. FOTO: POP TV

Začelo se je sojenje za umor pokojne ruske novinarke Ane Politkovske, ki je bila ustreljena 7. oktobra 2006 pred svojim stanovanjem v Moskvi. Pred vojaško sodišče bodo tako stopili štirje moški, ki so osumljeni vpletenosti v umor, nihče izmed njih pa ni obtožen, da je novinarko dejansko umoril.

Vpletenosti v umor so tako obtožili člana ruske kriminalne policije Sergeja Hadikurbanova in dva Čečena, brata Džabrajla in Ibragima Mahmudova. Četrti osumljenec, nekdanji častnik ruske tajne službe FSB Pavel Rjaguzov, ki naj bi priskrbel naslov novinarke, je obtožen zlorabe pooblastil. Domnevni morilec novinarke, Čečen Rustam Mahmudov, ki naj bi Politkovsko ustrelil, je na begu, za njim pa je razpisana mednarodna tiralica. Javnost je zelo skeptična glede tega, ali bo sojenje dejansko pripeljalo do novih spoznanj ali celo do resnice o umoru. Številni tako trdijo, da bo celoten proces 'farsa'.

Odprto sojenje

Kot je pojasnil sodnik Jevgenij Zubov, je zavrnil zahtevo tožilstva, da naj bi sojenje potekalo za zaprtimi vrati. Ob tem je dodal, da bo proces zaprl za javnost, če bo prišlo do pritiskov na poroto.

Da bi bilo sojenje odprto, sta se zavzela tako odvetnica svojcev Politkovske Karina Moskalenko kot nekdanji urednik Dimitrij Muratov pri tedniku Nova Gazeta, za katerega je delala umorjena novinarka. "Če bo javno, lahko upamo, da bo objektivno," je dejal Muratov, ruski novinar Grigori Pasko pa se sprašuje: "Kako lahko rečejo, da je preiskava končana, če nimajo niti morilca niti osebe, ki je naročila umor?"

Kljub protestu odvetnikov svojcev Politkovske bo sodni proces potekal pred vojaškim sodiščem, in sicer zaradi vpletenosti nekdanjega častnika ruske tajne službe FSB Rjaguzova. Kot so menili, Rjaguzov skorajda ni povezan s tem primerom, medtem ko za preostalo trojico ni vredno, da bi jim sodili na vojaškem sodišču.

13. umorjena

Ana Politkovska je bila sicer ena od najbolj znanih in najbolj aktivnih ruskih novinark, ki je velikokrat potovala v Čečenijo in na severni Kavkaz, od koder je poročala o zlorabah ruskih vojakov ter mnogih civilnih žrtvah. S tem naj bi ujezila Kremelj.

Po podatkih Komiteja za zaščito novinarjev naj bi bila že trinajsta ubita novinarka v času predsedniškega mandata Vladimirja Putina.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shoopack
17. 11. 2008 23.02
Tole je čista ironija in Politkovska se obrača v grobu. V svoji knjigi je venomer poudarjala, da Čečenom pač vse podtaknejo, karkoli se resnega zgodi, bunf enih par ujamejo in jih matrajo da priznajo oz. jim kr vse dokaze proti njim najdejo. In potem naj bi kao oni, ki jih je kot ena redkih zagovarjala, to storili. Nikoli. Preberite Putinova Rusija od Politkovske in boste vidli, kam je prikorakala Rusija.
chemtrail
17. 11. 2008 20.45
Komu pa žuga?
fuksel
17. 11. 2008 17.18
k ni putin naročnik?
Feels_good_man
17. 11. 2008 16.54
Ok če prav razumem je ona iz čečenije poročala v prid čečenov, pol so jo pa za nagrado čečeni ubili? Smiselno.