Tujina

Primer O. J. Simpson: je obramba priredila ključen dokaz – rokavico?

New York, 08. 09. 2012 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji tožilec v primeru O. J. Simpson je Simpsonovega zdaj že pokojnega odvetnika Johnnieja Cochrana obtožil manipuliranja s ključnim dokazom – slavno rokavico. "Po največji pravni zmoti 20. stoletja, za katero je kriv sam, zdaj krivi mrtveca," odgovarjajo drugi člani takratne odvetniške ekipe.

Skoraj 17 let po tem, ko je obrambi O. J. Simpsona uspelo nepredstavljivo in je nekdaj slavni nogometaš, obtožen umora nekdanje žene Nicole Brown in njenega prijatelja Ronalda Goldmana, po 'sojenju stoletja' zapustil sodišče kot svoboden mož, je nekdanji tožilec v primeru Christopher Darden javnosti vrgel novo kost. Izrazil je namreč prepričanje, da je obramba priredila ključen dokaz, ki je po mnenju marsikoga dokončno izoblikoval mnenje porotnikov.

Vprašanja o strgani podlogi rokavice so se pojavljala že na sojenju leta 1995, niso pa vsebovala namigovanj, da naj bi bila vpletena obramba.

Darden je v diskusiji na pravni fakulteti Pace Law School v New Yorku, kjer razpravljajo o najbolj kontroverznih sodnih procesih, Simpsonovega tedanjega odvetnika (zdaj že pokojnega) Johnnieja Cochrana obtožil manipuliranja s ključnim dokazom – slavno rokavico, ki O.J. Simpsonu v sodni dvorani tako prikladno ni šla na roko. Cochran je ob tem zmagoslavno vzkliknil: "If it doesn't fit, you must acquit." ("Če mu ni prav, ga morate oprostiti"). Mislim, da je Johnnie raztrgal podlogo. V podlogi so bile namreč dodatne luknje, zaradi katerih njegovi prsti niso mogli iti povsem v rokavico," je dejal Darden.

Rokavica, ki se O. J. Simpsonu ni prilegala, je bila eden ključnih dokazov, zaradi katerih so ga porotniki oprostili.
Rokavica, ki se O. J. Simpsonu ni prilegala, je bila eden ključnih dokazov, zaradi katerih so ga porotniki oprostili. FOTO: Reuters

Kot je pojasnil v nekem intervjuju naslednji dan, je opazil, da je bila rokavica, ko jo je pomerjal O.J. Simpson, malce drugačna kot takrat, ko je bila v zbirki dokazov. Med premorom za kosilo je imela rokavico obramba. Darden je dejal, da že dlje časa sumi, da je rokavico nekdo priredil.

Njegova izjava je presenetila marsikoga. Profesor prava na Harvardu Alan Dershowitz, ki je bil član Simpsonove obrambe, in Paul Callan, ki je zastopal imetje Nicole Brown v uspešni civilni tožbi zoper Simpsona, sta dejala, da za tovrstne obtožbe prvič slišita.

Dershowitz je dejal, da gre za popolno izmišljotino in da obramba nima dostopa do dokazov, razen v okoliščinah, ki so nadzorovane. "Po največji pravni zmoti 20. stoletja, za katero je kriv sam, zdaj krivi mrtveca," je dejal. Prav Darden je bil namreč tisti, ki je zahteval, da O. J. pomeri rokavico. To dejanje je Dershowitz označil za "najbolj neumno stvar, ki jo tožilec lahko stori".

Poleg tega je Dershowitz dejal, da bi moral Darden, če sumi, da je nekdo spreminjal dokaze, o tem obvestiti pristojne. Vprašal ga je tudi, zakaj ni zadeve prijavil državni odvetniški zbornici. Darden mu je odgovoril, da tega ni storil, ker ne bi ničesar spremenilo.

Derek Sells, ki zdaj upravlja Cochranovo odvetniško pisarno, se na trditve ni odzval. Zadeve ne komentirata niti člana obrambe Robert Shapiro in Barry Scheck, Robert Kardashian in F. Lee Bailey, ki sta ga prav tako zastopala, pa sta že pokojna.

Robert Kardashian je eden od treh Simpsonovih odvetnikov, ki so že pokojni.
Robert Kardashian je eden od treh Simpsonovih odvetnikov, ki so že pokojni. FOTO: Reuters

Kot je znano, je bil O. J. leta 1995 na ogorčenje javnosti oproščen vseh obtožb dvojnega umora, kljub temu da je imela obramba goro dokazov, ki pa jih ni znala uporabiti sebi v prid. Eden od teh je bila rokavica, prepojena s krvjo, ki so jo preiskovalci našli na kraju zločina in se je ujemala z rokavico, najdeno na Simpsonovem posestvu.

Ker mu po zakonu ne morejo dvakrat soditi za isti zločin, so ga 13 let pozneje ujeli pri oboroženem ropu dveh trgovcev s športnimi spominki v lasvegaški hotelski sobi. Simpsonovi odvetniki so trdili, da ni šlo za rop, temveč za poskus pridobitve spominkov, ki so mu jih ukradli, a sodnica, ki je vmes večkrat dejala, da zadeva 'nima nobene zveze s prejšnjimi obtožbami na njegov račun', mu je prisodila precejšnjo kazen. Po 12 točkah obtožnice je dobil skupno 33 let zapora, s prvo možnostjo pogojne izpustitve po devetih letih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kaj pa pol
09. 09. 2012 08.45
+0
kk bi rekli pravici je bilo nekao zadošćeno. ćeprav bi dobil usmrtitev po dvojnem umoru je to samo obliž na rano.
Balki30
08. 09. 2012 21.39
+4
Cochran je bil 2. najboljši odvetnik v usa, prvi je pa un tip iz seinfelda))
Die einemaister
08. 09. 2012 12.16
+4
demokratično pravo "eno zelo učinkovitih"