Tujina

'Nova vlada mora narediti vse, da ostanemo zraven'

Bruselj/Ljubljana, 09. 12. 2011 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Sklepi vrha EU glede reševanja evra gredo v pravo smer, meni ekonomist Dušan Mramor, ki pa kot ključno izpostavlja način izvedbe dogovorjenega. Slovenija je povabljena zraven, na nas pa je, da priložnost zagrabimo, je dejal ekonomist Igor Masten.

Evro
Evro FOTO: Reuters
Kot piše v najnovejšem osnutku izjave vrha območja evra, bo novo fiskalno pravilo vsebovalo pet ključnih gradnikov. Proračuni članic evrskega območja naj bi bili po novem "uravnoteženi ali v presežku".

Načelo uravnoteženega proračuna pomeni, da strukturni primanjkljaj (to je primanjkljaj, ki ne upošteva učinkov gospodarskega cikla – torej močne konjunkture ali recesije) na letni ravni ne sme preseči 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Fiskalno pravilo naj bi članice v pravne sisteme vnesle skozi ustave ali na enakovredni ravni, vsebovalo pa naj bi tudi samodejni mehanizem odprave presežnega primanjkljaja, ki naj bi ga opredelila vsaka članica posebej na podlagi priporočil Evropske komisije.

Fiskalno pravilo predvideva tudi, da bodo države, ki so v uradnem postopku zaradi presežnega primanjkljaja, komisiji in Svetu, ki združuje članice EU, v potrditev predložile poseben program s podrobno navedenimi ukrepi in reformami za učinkovito in trajno odpravo čezmernih primanjkljajev.

Voditelji ob tem "priznavajo pristojnost" Sodišča EU za preverjanje prenosa tega pravila v nacionalne pravne rede.

Fiskalno pravilo predvideva še večjo preglednost nacionalnih načrtov izdaj državnih dolžniških papirjev, o katerih bodo morale članice predhodno poročati.

Fiskalni pakt naj bi poleg tega še dodatno zaostril nedavno sprejeta nova strožja pravila glede postopkov v primeru presežnega primanjkljaja. Ko bo članica presegla primanjkljaj v višini treh odstotkov BDP, naj bi takoj sledile posledice, razen če temu ne bo nasprotovala večina članic območja evra. Enak mehanizem odločanja naj bi veljal tudi za ukrepe in sankcije, ki jih bo predlagala Evropska komisija.

Države se zavezujejo tudi k prizadevanjem v smeri skupne ekonomske politike z večjim usklajevanjem strukturnih reform. V ta namen se bodo vsaj dvakrat letno sestajali voditelji članic območja evra pod vodstvom stalnega predsednika.
Države se zavezujejo tudi k prizadevanjem v smeri skupne ekonomske politike z večjim usklajevanjem strukturnih reform. V ta namen se bodo vsaj dvakrat letno sestajali voditelji članic območja evra pod vodstvom stalnega predsednika. FOTO: Reuters

Osnutek izjave vrha območja evra vsebuje še zavezo po hitri obravnavi najnovejših predlogov Evropske komisije s konca novembra.

Evropska komisija bi lahko v skladu s predlogi od problematičnih držav zahtevala nov osnutek proračuna in podala mnenja, ki bi jih po potrebi predstavila v nacionalnem parlamentu, ter zahtevala bolj redno poročanje in dodatne informacije. Ob resnih primerih nespoštovanja pravil bi lahko terjala tudi spremembe proračunskih predlogov.

Zelo pomemben je predlog, da bi imela Evropska komisija pravico predlagati Svetu, naj določeni članici priporoči, da zaprosi za finančno pomoč.

Pakt dodatno predvideva okrepljeno sodelovanje med članicami na področjih, ki so ključna za normalno delovanje območja evra ob upoštevanju celovitosti notranjega trga EU. Za tem besedilom se skrivajo predlogi nemške kanclerke Angele Merkel in francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja glede sodelovanja na področju finančne regulacije, harmonizacije osnov pri davku na prihodek podjetij in morebiti celo uvedba davka na finančne transakcije. To zelo skrbi Veliko Britanijo in največje evropsko finančno središče – londonski City.

Fiskalni pakt zaradi nesprejemljivih zahtev Velike Britanije ne bo zaživel skozi spremembe pogodbe EU, temveč kot meddržavni sporazum 17 članic območja evra, ki pa bo odprt za vse članice EU. Sporazum naj bi pogodbenice podpisale najpozneje marca prihodnje leto. Postopek njegove priprave pa se bo začel zelo hitro. Ker ne gre za spremembe pogodbe EU, bodo ratifikacijski postopki bistveno hitrejši. Možnost priključitve sporazumu so nakazale Švedska, Danska, Poljska, Češka, Madžarska, Litva, Latvija, Romunija in Bolgarija, vendar pa se bodo morale Danska, Švedska in Madžarska posvetovati z nacionalnimi parlamenti. Osamljena članica, ki zagotovo ostaja zunaj sporazuma, je Velika Britanija. Pakt bo zavezoval območje evra, pravila, ki naj bi veljala v postopku približevanja ostalih članic evrskemu območju, pa še niso znana.

Tajnikar: Tudi v Sloveniji se je treba truditi, da izpolnimo pogoje fiskalnega poenotenja.
Tajnikar: Tudi v Sloveniji se je treba truditi, da izpolnimo pogoje fiskalnega poenotenja. FOTO:

"Velika Britanija si lahko hitro sama izkoplje grob"

Slovenski ekonomist Maks Tajnikar je ob sprejetju fiskalnega pakta za 24ur.com komentiral, da smo že od samega začetka vedeli, da sistem evra ne bo deloval, če ne bo poenotena fiskalna politika držav. Z nastajanjem deficitov v državnih proračunih so države izigravale posledice različne rasti inflacije in produktivnosti dela v različnih državah znotraj evroobmočja, ki bi se sicer morale pokazati v višini realnih dohodkov prebivalstva, je razložil.

"Uvedba fiskalnih pravil in omejitev bo – vsaj v določeni meri – preprečevala nastajanje razlik v fiskalnem položaju posameznih držav, a se bodo morale posledice pokazati v dohodkih prebivalstva. To pa bo miniralo nastajanje enotnega trga dela znotraj evroobmočja. Res pa je, da danes tega trga tako in tako ni. Poenotenje fiskalnih politik bo nujno zahtevalo tudi določena prelivanja med proračuni držav in meddržavno solidarnost, saj bodo sicer razlike med državami postajala neznosne," je pojasnil in dodal, da bo ECB v resnici morala prevzeti zaokroženo vlogo centralne banke. Države, ki se tem zahtevam ne bodo prilagodile, ne morejo biti v evroobmočju, ker bi rušile sam obstoj tega območja, je opozoril.

"Zato se je treba truditi tudi v Sloveniji, da izpolnimo pogoje fiskalnega poenotenja. Zavedati se je treba, da prilagajanje zahtevam pomeni uvajanje navadnega zdravega življenja in ukinjanje življenja preko meja zmožnosti in na račun drugih. VB lahko danes pomaga evroobmočju, a slednje VB ne potrebuje nujno preprosto zato, ker VB nima evra. VB si sicer lahko z vdajanjem razvratu finančnega kapitala v Londonu hitro sama izkoplje grob!" je zaključil komentar.

Številni menijo, da bi bila edina pot okrepljena vloga Evropske centralne banke (ECB), kar pa se tokrat ni zgodilo.
Številni menijo, da bi bila edina pot okrepljena vloga Evropske centralne banke (ECB), kar pa se tokrat ni zgodilo. FOTO: Reuters

"Sklepi vrha gredo v pravo smer"

Ekonomist Dušan Mramor, ki je imel pred komentarjem sicer le omejen dostop do gradiv, je sklepe vrha in časovni okvir označil za ustrezne. "Ključen pa bo način izvedbe teh sklepov in na kakšen način bodo države uspele prenesti v svoje ustave ali enako obvezujoče pravne predpise osnovne elemente medvladnega dogovora," je dejal.

Ključnega pomena bo tudi, kako bodo delovali avtomatski mehanizmi, ki naj bi se aktivirali v primeru odstopanja držav od dogovorjenih okvirov, ali bodo učinkoviti in ali ne bo problem pri kaznovanju držav, ki se ne bodo držale dogovorjenega. "Takoj je podano še besedilo, da bo kazen avtomatska, če večina držav ne bo menila, da država ne sme biti kaznovana," izpostavlja Mramor. Tako določilo je smiselno na primer v primeru naravnih nesreč, "vendar upam, da se ne bo zlorabljalo kot v preteklosti recimo ravno na primeru Nemčije in Francije".

Kot bolj primerno je dekan ljubljanske ekonomske fakultete izpostavil dejstvo, da je v paktu fiskalna stabilnost definirana na ravni strukturnega primanjkljaja. "To je bistveno boljša definicija primanjkljaja kot dejanski primanjkljaj, ker upošteva, v kateri fazi ekonomskega cikla je država," izpostavlja Mramor. Država lahko ima tako večji primanjkljaj, ko gre za krizo, ne sme ga pa imeti v obdobju prosperitete. Smiselni pa so tudi mehanizmi, ki naj bi v primeru šokov varovali evro, tako začasni kot stalni, in dokapitalizacija Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Da je vrh EU le delno izpolnil pričakovanja, pa meni ekonomist Igor Masten. Popolnoma je izpolnil pričakovanja glede nemške pozicije koraka proti fiskalni uniji. Do določene mere pod pričakovanji pa je ostal del glede mehanizma stabilnosti, je dejal Masten. "Vprašanje je, kako naj bi vse to pomagalo pri takojšnji, učinkoviti, hitri umiritvi situacije na finančnih trgih," je izpostavil. Številni menijo, da bi bila edina pot okrepljena vloga Evropske centralne banke (ECB), kar pa se tokrat ni zgodilo. "To je verjetno pod tistim, kar bi trgi v tem trenutku ocenili kot balzam," pravi Masten.

Kar se tiče Slovenije, pa ekonomist pravi, da so v skladu s predlogom Nemčije in Francije za zdaj Sloveniji odprta vrata, kar je dobro. "Sedaj pa je na nas, da to priložnost zagrabimo. To je odvisno le od naše lastne neumnosti ali modrosti," pravi Masten. "Nova vlada mora narediti vse potrebno, ampak resnično vse potrebno, da ostanemo zraven. To mora biti prioriteta," je še izpostavil. Obenem pa Masten verjame, da bomo v Sloveniji premogli dovolj modrosti, da bomo to uresničili.

Aleš Ahčan
Aleš Ahčan FOTO: Kanal A

Podobno meni ekonomist Aleš Ahčan, ki pravi, da smo trenutno v ključnih tednih. "Višina donosov na obveznice kaže, da smo na razpotju, razmere čez dva meseca se bodo z veliko verjetnostjo bodisi precej izboljšale bodisi se bodo precej poslabšale," je dejal. Finančni trgi od Evrope po mnenju Ahčana pričakujejo, da jasno pove, kakšen obseg sredstev bo še potreben za rešitev krize in da so sredstva v danem obsegu, morda celo še nekaj višjem, na voljo prek različnih mehanizmov. Ti mehanizmi so na primer začasni in stalni mehanizem za stabilnost (EFSF in ESM) ter intervencije ECB.

"V kolikor Evropa, torej francoski predsednik Nicolas Sarkozy in nemška kanclerka Angela Merkel, tudi jasno pove, da za ta namen alocirana sredstva zadolženosti Evrope ne premaknejo izven vseh razumnih mej, ter da bo z restriktivno fiskalno politiko zadolženost kot delež BDP ohranjala ali zmanjšala v srednjeročnem obdobju, smo blizu rešitve," pravi Ahčan.

Zastavljena pravila so kratkoročno po mnenju ekonomista z ljubljanske ekonomske fakultete zadovoljiva. "Srednjeročno se bo nedvomno izpostavilo vprašanje večjega poenotenja davčnih sistemov." Za Slovenijo so dane omejitve, predvsem tudi v luči prihajajoče recesije, zelo restriktivne. "Na odhodkovni strani proračuna bo ob nesodelovanju sindikatov težko izpolniti dano zahtevo. Reforme, kot sta pokojninska in zdravstvena, so neizbežne," še pravi.

MacKinnon: Uresničil se je največji strah trgov.
MacKinnon: Uresničil se je največji strah trgov. FOTO: Reuters

"Unija ne more obstajati brez razprave o fiskalni avtoriteti"

Priznani ekonomist Christopher A. Sims pa meni, da Evropa mora ohraniti evro. Prepričan je, da je rešitev v trdni fiskalni politiki. Sam vidi več prednosti kot slabosti v ohranitvi evra. "Nekateri ljudje menijo, da ni pametno različne kulture in ekonomije združevati. A napaka je le, če menimo, da lahko obstaja Unija brez razprave o fiskalni avtoriteti," dodaja Sims.

"Voditelji držav z evrom so s političnega vidika dejansko nekaj dosegli," pa je komentiral prvi ekonomist nemške Commerzbank Jörg Krämer. "Z vidika vlagateljev pa ostajajo odprta še številna pomembna vprašanja." Zanima jih na primer, ali bodo avtomatične sankcije proti kršiteljicam dejansko delovale.

"Uresničil se je največji strah trgov, saj je vrh EU še eno srečanje, ki ga spremljajo številne fanfare, a ne zagotavlja rezultatov," je ocenil ekonomist londonske finančne skupine VTB Capital Neil MacKinnon. "Prva reakcija je zagotovo negativna za evropske obvezniške trge in borze," je menil in izrazil prepričanje, da bodo vlagatelji še naprej zmanjševali svojo izpostavljenost do držav z evrom.

Tudi po ocenah ameriške tiskovne agencije AP so vlagatelji še nekoliko zadržani. V preteklosti so namreč številni evropski dogovori, ki so obljubljali veliko, kasneje zvodeneli in je navdušenje po njihovem sprejemu zamenjala skepsa.

Številni namreč menijo, da lahko le aktivnejša vloga Evropske centralne banke (ECB) zajezi širjenje dolžniške krize. Takšno možnost je v četrtek odločno zavrnil predsednik ECB Mario Draghi. Ta je po seji sveta banke, ki je znižal ključno obrestno mero za območje z evrom, znova poudaril, da trenutni program odkupovanja državnih obveznic ranljivih članic evrskega območja ni večen in ni neomejen.

Večkrat je tudi zatrdil, da ECB mora spoštovati mandat, ki ji ga narekuje temeljna pogodba EU in da z nobenim pravnim trikom ne želi obiti besedila in duha pogodbe, ki ji preprečuje financiranje držav z monetizacijo dolga ali drugače povedano s tiskanjem novega denarja.

Analitik Berenberg Bank Holger Schmieding je izpostavil, da dokler ECB vztraja pri obrambi svojega mandata, ostaja tveganje, da območje z evrom znova zdrsne v poglabljajoči se krizo. "Upamo, da se glede tega motimo. A preden lahko začnemo bolj optimistično gledati v prihodnost, potrebujemo močnejšo reakcijo ECB," je dejal.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
10. 12. 2011 18.37
Midva imava tiskarno denarja in ga posojava vsem na obresti. Ves denar v obtoku sva midva natisnila in najino bogastvo eksponentno raste, čeprav nisva ničesar proizvedla. (ECB in FED) O tem se ne smemo učiti, ker bi midva rada, da sistem poteka čim dlje. Rada bi, da bi vsi ljudje plačevali nama, to bova pa naredila tako, da bova državne banke zadolžila. Vojna je zelo učinkovit sistem, kako se države še bolj zadolžijo pri nama, zato bova na skriti način podpirala čim več in čim daljše vojne.
Nimivseeno
10. 12. 2011 18.34
"Mi smo popolnoma odvisni od centralnih bank. Nekdo si je moral izposoditi vsak dolar, ki je v obtoku, gotovino ali kreditno. Če banke ustvarjajo dovolj sintetičnega denarja smo uspešni, če ne, bomo stradali. Smo popolnoma brez stalnega sistema denarja .... To je najbolj pomembna tema, ki jo lahko inteligentna oseba razišče in reflektera. To je tako pomembno, da lahko naša sedanja civilizacija propade, če ne postane splošno znano in niso napake odpravljene zelo kmalu. "- Robert H. Hamphill, Atlanta Federal Reserve Bank
bnam 2707
10. 12. 2011 12.23
+1
Mi smo se odločili za pot v EU,danes pa je čas,da pokažemo,če smo iemli to željo z figo v žepu samo zaradi tega,da smo se izvili iz SFRJ in za sabo pustili kaos,ki je nastal. Čas je,da dokažemo svojo verodostojnost,čas za pripadnost EU in njeni stabilnosti.To ni klećeplazenje,to je dokaz,da smo del te zgodbe,ki smo jo pripravljeni pisati skupaj z drugimi v tej družini.Vse kaže,da bo prihodnost zelo vprašljiva tudi v smislu blagostanja a vredno se je za to družino boriti.
Nimivseeno
10. 12. 2011 04.15
"Banke posojajo z ustvarjanjem kreditov. Ustvarjajo plačilna sredstva iz nič" Ralph M. Hawtrey, sekretar britanske zakladnice
bobocat
09. 12. 2011 17.05
+2
problem internacionalnega evra je isti kot je problem mednarodne demokracije. demokracija, v kateri je zastopanih več narodov, se običajno izrodi v nacionalne delitve. naravni okvir demokracije je tako ena nacija. v mednarodnem finančnem sistemu se neizbežno zastavi vprašanje, kdo naj ima bonuse, ki izhajajo iz emisije denarja, se pravi iz pravice ustvarjanja denarja iz nič v primarni emisiji centralne banke in sekundarni emisiji s strani poslovnih bank. znotraj ene države naj bi šli bonusi iz ustvarjanja denarja iz nič v korist centralne banke države oziroma v javno korist, čeprav v praksi ni čisto tako zaradi tega, ker tudi poslovne banke ustvarjajo denar iz nič, bonus iz tega naslova pa gre v korist lastnikov banke. v večnacionalni valitni uniji bi si države seveda konkurirale za prevzem bonusov iz emisije denarja, kar bi povzročilo najbrž kolaps sistema. iz tega razloga recimo britanija in še nekatere druge države niso hotele pristopiti k evroobmočju. preprosto niso želele deliti bonusov iz emisije denarja z drugimi. problem bonuisov iz emisije denarja v evroobmočju naj bi bil rešen s popolno ločitvijo izdajteljske banke od politike oziroma od držav članic. toda sistem se je izrodil v drugo skrajnost: vsi bonusi od izdajanja deanrja gredo zdaj finančnemu sistemu, predvsem zasebnim bankam. ta sistem pa je v zadnjem času dobesedno povampiril. ob tem, ko izdaja denar iz nič, ki ga smatra kot svojo last, zahteva zase tudi vedno večji politični vpliv. denarna oblast postaja vedno bolj tudi formalna politična oblast evropske unije. to vsekakor ni smer, ki bi vodila v trajno vzdržno skupnost. EU bo na ta način razpadla. človek ne more verjeti, da vsi evropski politiki plešejo v taktu banksterjev, ki jim diktirajo svoje poskočnice, koračnice, tange... karkoli že. dejstvo je, da je sistem emitiranja denarja v evroobmočju popolnoma zgrešen in bi ga bilo treba ne le reformirati, temveč zamenjati s popolnoma novim sistemom. zadevo bi bilo treba postaviti na glavo. denar iz nič bi smele emitirati samo države. zdajšnji sistem, da se mora država za svoje izdatke zadolževati pri zasebnih bankah, ki ji izdajo denar iz nič, pri čemer imajo davkoplačevalci dolg do zasebnih bank, za katerega banke niso ničesar dale, razen nove tranše denarja iz nič, je popolna norost. zadnja tovrstna transakcija pri nas se je zgodila mislim, da ta teden, ko je država prodala za ca milijardo menic, ki so jih odkupile naše poslovne banke, s čimer so de facto ustvarile denar iz nič, davkoplačevalci pa smo zdaj za ta nič dolžni bankam milijardo. ne bi bilo bolj smiselno in v javno korist, da bi država dala milijardo kredita poslovnim bankam iz nič, bonus od tega pa bi šel v prid države in državljanov. ali da bi država dajala denar v obtok tako, da bi del svoje porabe financirala iz emisije?! očitno bo treba ukiniti evro in vse, kar diši po sedanjem denarno-bančenm sistemu, ki peha ljudi v vedno večjo odvisnost in sužnost v odnosu do bank. slovenija je že plačala grčiji 360 mio €. v okviru evropskega sistema finančne stabilnosti jamči za znesek 3,6 milijard €, kar je šele začetek. sdkratka, monetarni sistem evroobmočja postaja mlinski kamen na našem vratu. smo zato šli v EU in evroobmočje, da postanemo molzna živinčeta finančnega sistema in mednarodnih velebankirjev, ki ga nadzorujejo?! evru verjetno ne bodo pustili, da bi propadel. je preveč proročno sredstvo zajedanja evropskih narodov. saj zato so ga tudi ustvarili. zdaj bodo prek evra oziroma prek dolžniške krize, ki so jo umetno ustvarili, vpeljali še prisilno upravo nad evroobmočjem, kar pomeni, da bomo dobili finančno oblast. finančni sektor ne bo le monetarna, temveč popolna politična oblast. naši politiki pa se hodijo pokorno klanjat v bruselj njegovemu veličanstvu finančnemu kapitalu... ljudstvo bo pa kmalu jedlo travo...
tali?ni tom
09. 12. 2011 17.26
+2
amen ! pametno razmišljač pa verjetno nisi doiktor ekonomist ! razni maksi pa barosoti so zdriblal evropo v podn in zavojevalci ki so 45 izgubili spet harajo nad takrat izgubljenim ozemljem , le da tokrat domači izdajalci prodajajo ljudi in državo za denar , brez bomb kot nekoč je lepše in "demokratično" !! ampak ko se bo folk ki že skoraj je travo zdramil in popi..il bo kažin ! je pa vprašanje časa , po moji oseni nekje 5.7 let !
gulmor
09. 12. 2011 16.44
+6
Počasi postajam alergičen na izjave Maxa Tajnikarja in njegovih diplomantov.
decicvicka
09. 12. 2011 16.16
-4
"rdeče" po drevesih pobesit, pa smo rešili 90% problemov - vse, kar potem še rabimo je - da gremo delat. Srečno!
tali?ni tom
09. 12. 2011 17.31
+5
ti a so grke rdeči zafural,pa italijo,irsko,portugalsko,španijo,zda ,slovenijo ??? po moje se ti sanja ! v "rdeči" jugoslaviji smo mel pufa kolk 20 milijard pa nas je blo 22 miljonov duš tam v "drugi švici" sloveniji pa imamo 30 milijard in več pufa pa nas je dva miljona pa samo dvajset let smo na sceni pa državo smo dobil postavljeno da se je lahko kradlo in prodajalo , medtem ko so jugo postavili iz nič s tistim denarjem ! mal predelaj zgodovino in ne klati neumnosti kdo je bil ali je boljši gospodar !
janez6b
09. 12. 2011 16.13
+4
Evropski poslanec Godfrey Blom je na ruski televiziji Russia Today (RT) povedal, da je potrebno odgovorne za to evro zmešnjavo poslati pred davčno sodišče za zločine. RT: Torej, Merklova in Sarkozy si prizadevata za to novo pogodbo, da bi kaznovali države, ki kršijo pravila. Kako ocenjujete ta ukrep? Bloom: No to je politično nastopaštvo kot vedno je. Prvi ki so prekršili pravila, mislim, da je bilo leta 2003, so bili Francozi in Nemci, ki so kršili Maastrichtsko pogodbo, pravilo 60% BDP-ja. Tako kršijo pravila, vsi kršijo pravila, ki jih še naprej kršijo, in seveda zdaj imamo – precej proti pogodbenih obveznosti – ECB kupuje suveren dolg na sekundarnem trgu, tako da je celotna stvar popolna klavnica in poskušajo rešiti s samolepilnim trakom čez vse to, vendar to ne deluje. Zdaj smo priča končnici. To je konec. Če bi bil evro konj, bi ga ustrelili. RT: V redu, tako da če karkoli pride iz pepela – oni so govorili o tej fiskalni uniji, za vseh 27 članic EU – Vem, da ne verjamete, pa mislite, da bi se države izven evro območja, kot je Velika Britanija, kdaj strinjale s tem? Bloom: No, jaz mislim, da se same države ne bi strinjale. Ni demokratične pristojnosti za ta ukrep – ta ukrep je med ECB neizvoljenimi birokrati, ki poskušajo rešiti politični projekt, politično valuto, ki ni nikoli imela podpore ljudi. Celoten evro projekt je bil nemški konj s francoskim jahačem, kot smo to videli danes, nihče drug ni bil omenjen. Drugih 25 držav niso omennili – govora je o Nemčiji in Franciji. In seveda, nenadoma, so ljudje v Nemčiji vstali in se zavedali dejstva, da so oni tisti, ki stalno dajejo roke v žep in demokratično jaz ne mislim, da je vzdržno. RT:Povejva kaj o Italiji. Videli smo solze italijanskega ministrstva za socialo, govorila je o svoji državi, da bi morali storiti – več strogih varčevanj , ampak seveda obrestna mera ostaja na ravni, ki si jih v Rimu, mnogi ljudje pravijo, preprosto ne more privoščiti in plačati. Kakšna je prihodnost za Italijo potem? Bloom: No, tam je državni dolg 7% kupon, kar je nevzdržno za njihovo gospodarstvo. Isto je z drugimi gospodarstvi – mimogrede, ne da je v Združenemu kraljestvu kaj bolje – Velika Britanija je tudi v strašnem položaju, vendar niso zaklenjeni v prisilni jopič evra. Edina pot iz tega je rast, in seveda stvar, ki omejuje rast in gospodarstva, sta regulacije in obdavčevanja, in to je točno tisto, česar si Evropska unija želi več. Ne razumejo … Tej stvari dajem mesece in ne leta. RT: No, zdi se da se britanski kancler George Osborne strinja z vami vsaj delno, on vsaj pripravlja Britanijo na propad evra. Kako verjetno je- rekli ste, da je nekaj mesecev stran – mislite, da je verjetno? Imate močno prepričanja o tem, ja? Bloom: Sem poklicni ekonomist. 35 let sem bil poklicni ekonomist. Ne gre za politiko, gre ta ekonomijo, in še nisem v zgodovini sveta videl primera, da politika premaga ekonomijo. Voda ne teče navkreber, na kratko. Pozabite mojo politiko, to sploh ni pomembno. Dolgo-in kratko-od tega je: ta projekt je obsojen na neuspeh, vedno je bil obsojen na neuspeh, in poleg tega bi odgovorne ljudi,… poklical pred davčno sodišče za zločine, rad bi videl da se nekatere od teh ljudi pošlje v zapor.
decicvicka
09. 12. 2011 16.12
+1
'Prilagajanje zahtevam pomeni ukinjanje življenja na račun drugih - Ja bravo! A so odkrili toplo vodo? A je zato bilo treba 70 letne zablode, pomori Slovencev , izgon Slovencev? Zato, ker so eni, ki so mislili, da so "pametni", sedaj ugotovili, da so bili res "zabiti"? A smo zato umiral?
makiles
09. 12. 2011 15.54
+8
G.KUČANU JE VLAK ODPELO,NAJ UŽIVA V PENZIJI IN PREPUSTI VODENJE DRŽAVE LJUDEM ,KI TO ZMOREJO,SAM PRINAS JIH TRENUTNO NI,ŠE TO SE ŽE KDO TOLČE PO GLAVI ,DA JE VOLIL TEGA G.JANKOVIĆA,ZDAJ JE POKAZAL SVOJE ZNAČAJSKE SIMTOME,ON NE MORA BIT VODJA PRAVNE DRŽAVE,ON JE LAHKO LE VODJA TAJKUNOV,PODPIRAJO GA SAMI PODJETNIKI,KATERI SO KUPILI PODJETJA IZ NIČ DANS SO PA ĐEKI,MED NJIMI TUDI TALE G.STEPIŠNIK-ORODJARNA EMO CELJE,VPRAŠITE GA KAKO JE DOBIL ORODJARNO EMO,ZDAJ SE PA TOLČE PO PRSIH,TO SO TAJKUNSKI PODJETNIKI ,KI NE DELAJO ZA DELAVCE AMPAK DOBIČKE ZA SVOJ ŽEP,HALO NAROD ŠE ZAJ VAM NI JASN KA SE DOGAJA!!!!
Tomi33
09. 12. 2011 16.47
+2
bolje ne bi mogel povedati, ni kaj slovenci so zahojen narod ki jih lahko zmanipulira kdor če
suckers
09. 12. 2011 15.52
+8
koncno ! dost je bilo pijavk, ki zivijo na racun davkoplacevalcev. Skrcit javni sektor maximalno in ucinkovito, posledicno zmanjsat davke privatnemu sektorju in je. Dovolj je bilo placevanja za raznorazne banke, tajkune, Adrie, javne usluzbence, ki cel dan samo pijejo kavice , ... Naj te zacnejo ziveti od svojega dela in ne od tujega.
b77
09. 12. 2011 15.46
+1
rdeče spada na balkan in rusijo tam je demolracija in bogastvo
hondica
09. 12. 2011 15.29
+1
Povsod v Evropi je konec socializma, Zoki pa je novi mesija,ki bo socialni čut za malega človeka - Kućana ponesel preko mej in karavanškega predora!
kameltrajbar
09. 12. 2011 15.36
+2
..jp...kučan je zakon v ewropi..bog in batina za vse......:)))......
Murkl
09. 12. 2011 15.41
+8
mislim da Merklca sploh ne ve kdo je Kucan....
aojz
09. 12. 2011 16.00
+0
EN_MEJHN_JAGER
09. 12. 2011 16.01
+1
Kako se že po nemško reče: Tisti majhni škratek izpod planin? *
Platon23
09. 12. 2011 23.41
+1
Povsod po evropi je konec socializma hmmm a je zato povsod po evropi kriza????