Tujina

Prikimala še Finska, gradnja se lahko začne

Helsinki, 12. 02. 2010 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Začetek gradnje plinovoda Severni tok je vse bližje. Projektu je namreč zeleno luč prižgala še zadnja država, Finska. Prvi dve cevi naj bi končali naslednje leto.

Projektu Severni tok so prikimali tudi Finci. Gradnja se lahko začne.
Projektu Severni tok so prikimali tudi Finci. Gradnja se lahko začne. FOTO: Reuters
Plinovod bo potekal pod Baltskim morjem od ruskega Vyborga do nemškega Greifswalda. Plin naj bi po njem stekel konec leta 2011.

Finske okoljske oblasti so podprle načrt za gradnjo plinovoda Severni tok, ki bo potekal pod Baltskim morjem. Plinovod, prek katerega bo Nemčija dobavljala ruski plin, je s tem dobil še zadnjo zeleno luč. Projekt so pred finskimi okoljskimi oblastmi že odobrile Danska, Švedska, Nemčija in Rusija, pa tudi finska vlada.

Izgradnja 7,4 milijarde evrov vrednega Severnega toka se bo zdaj lahko začela, del naj bi se lotili že aprila. Prvi dve cevi plinovoda naj bi bili končani v letu 2011. Prek njiju se bo iz Rusije v Nemčijo stekalo približno 55 milijard kubičnih metrov plina, kar je zadostna količina za več kot 25 milijonov ljudi.

Projekt Severni tok je bil sicer tarča ostrih razprav, predvsem z varnostnega vidika in učinka na morsko okolje. Okoljevarstveniki se namreč bojijo sproščanja strupenih snovi v že tako močno onesnažen Baltik. Prav zato je Finska zeleno luč prižgala pod določenimi pogoji, povezanimi z varnostjo in okoljevarstvom. Hkrati bo agencija za okolje zahtevala redni monitoring plinovoda pod morjem. 

Evropa si želi neposredne plinske povezave z Rusijo, s katero si bo zagotovila dovolj zemeljskega plina. V preteklih letih je namreč rusko-ukrajinski plinski spor ogrožal dobavo plina Evropi.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
15. 02. 2010 04.02
Zdaj nebo potrebno saj je Ukrajina spet 'ruska'
Brabus
13. 02. 2010 14.46
V Sloveniji bi zajebali tudi tak projekt, ki je življenskega in nacionalnega pomena, ker naša oblast je svetovni prvak obkladanju in sprenevedanju ter žaljenja levih proti desnim in obratno . Katastrofa. Pahor bi si vzel 20 let čas ta premislek.
Nad.oblaki
13. 02. 2010 10.07
dgorfb: Američani skrbno hranijo svojo nafto v Teksasu za "hude čase", medtem ko jo črpajo veselo v tujini. ;)
LazniviZares
12. 02. 2010 19.27
Ce bi ga hoteli peljati cez Slovenijo,bi se dobilo veliko bedakov in preracunljivih politikov ki bi postavitev onemogocali do onemoglosti,tako kot popolnoma vsak projekt.
dgorfb
12. 02. 2010 18.13
američani so si jo pa z nafto :)
stomater
12. 02. 2010 17.50
rusi si bodo s tem plinom počasi podredili vso evropo...še nas bo zeblo...sergej bo meu glavno komando