Tujina

Prijeli enega ključnih članov Al Kaide

Sana, 06. 01. 2010 17.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Jemenske sile so v drugem poskusu aretirale enega ključnih voditeljev teroristične mreže Al Kaida Mohameda al Hanka. Odgovoren naj bi bil za grožnje, zaradi katerih so tuja veleposlaništva zaprla svoja vrata.

Jemenski vojak
Jemenski vojak FOTO: Reuters
Jemen, država na jugu Arabskega polotoka, je v zadnjih letih postal zatočišče številnih skrajnih skupin. Nanj pa je mednarodna skupnost postala posebej pozorna po tem, ko je prišlo na dan, da naj bi Al Kaida v Jemnu oborožila in izurila 23-letnega Nigerijca Umarja Farouka Abdulmutallaba, ki se je skušal na božični dan razstreliti na letalu na poti iz Amsterdama v Detroit.

Jemenske varnostne sile so v provinci Amran, severno od prestolnice Sana, zajele enega ključnih voditeljev teroristične mreže Al Kaida v državi, je sporočila jemenska policija. Gre za Mohameda al Hanka, ki naj bi stal za grožnjami zahodnim interesom v Sani, zaradi katerih so nekatera tuja veleposlaništva zaprla svoja vrata.

Mohamed al Hank se je sicer že v ponedeljek izognil aretaciji, sta pa bila med akcijo jemenskih oblasti ubita dva od njegovih sorodnikov, trije ljudje pa so bili ranjeni. Danes pa so ga še z dvema skrajnežema prijeli v bolnišnici v mestu Rajda v provinci Amran.

Jemenskim oblastem, ki so v zadnjih dneh sprožile obsežno akcijo proti Al Kaidi v državi, sta se sicer danes v provinci Marib vzhodno od prestolnice predala še dva Al Kaidina skrajneža, tretji pa se je oblastem predal v Arhabu.

Ameriško veleposlaništvo, ki so ga zaradi teroristične grožnje Al Kaide na tuje interese v Jemnu zaprli v nedeljo, so po "uspešni varnostni operaciji" severno od Sane v torek znova odprli. Svoje delo medtem nadaljujejo tudi na britanskem in francoskem veleposlaništvu.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ciaobella
07. 01. 2010 08.44
Naj jih lovijo in polovijo...enega za drugim...VSE Ne pa pozabiti na razloge zakaj se z lahkoto novačijo NOVI teroristi...predvsem moramo ODPRAVITI REVŠČINO NA SVETU....
civitasstain@gmail.com
06. 01. 2010 22.50
Al Kaida se ne more spoprijaznit, da so v modernem času ženske enakopravne moškemu in bi jih rad po celem svetu imel v žaklu zaprte kot v Afganistanu. Pa majo živali boljše življenje kot tam ženske. SRAMOTA:
dani333
06. 01. 2010 21.59
manipulacija-enostavno.
Boštjan Horvat 1
06. 01. 2010 21.32
ejjjj ljudje!!!! to je posel!!!! veliki posel!!! sicer evropa nima take prakse,.. ampak to je dejstvo!!! zakaj težiti nekomu,... ki ga je nemogoče dobiti????? zakaj vojna v iraku??? zakaj vojna v vietnamu???? zakaj zalivska vojna???? V iraku so dobili huseina, in kaj se je premenilo???? nič!!!!!!!!! še zmeraj je vojna!!! sploh ne razumem ta ameriški folk,... joj,.. kak jih majo za norce,...katastrofa,.. še posebaj ameriške matere, ki pustijo svoje sinove v puščavi-mrtve!!!!!!!!!!!!!!! naivni ljudje!!!!!žal,...
SloNejc88
06. 01. 2010 20.54
čestitke 24ur, ni rdečga linka!!
100eurov
06. 01. 2010 20.09
mah ta al kaida je ne sam po afganistanu pa tm po unih prvtah ampk tut povsod po ameriki to so mutna posla:P
Uwish
06. 01. 2010 19.57
oni tak vedno primejo enga najbl ključnih pa je še vedno sranje oz bolj!!!al kaide=amerika!!
Uroš Palhartinger
06. 01. 2010 19.39
Da bi zaprli vse radikalne teroriste bi potrebovali zapor za nekaj milijonov zapornikov...
skydrol7
06. 01. 2010 19.04
Jemen je poleg Sudana,Nigerije,Pakistana in drugih eno glavno gnezdo internationalnega terorizma ki ni usmerjeno samo proti ameriki toda proti celotni svetovni civilizaciji.......