Tujina

'Prijateljstvo je treba varovati in negovati'

Pariz, 08. 07. 2012 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemška kanclerka Merklova in francoski predsednik Hollande sta obeležila 50-letnico francosko-nemške sprave. "Če smo enotni, se lahko soočimo z vsakim izzivom, v dobro obeh narodov, v dobro Evrope," je poudarila Merklova.

Francoski predsednik Francois Hollande in nemška kanclerka Angela Merkel sta v Reimsu na vzhodu Francije, simbolu dveh svetovnih vojn, slovesno obeležila 50-letnico francosko-nemške sprave. Dogodek je sicer zaznamovala skrunitev 51 grobov nemških vojakov na bližnjem pokopališču.

Merklova in Hollande sta obiskala katedralo v Reimsu, kjer sta 8. julija 1962 spravo med Nemčijo in Francijo zakoličila francoski predsednik Charles de Gaulle in nemški kancler Konrad Adenauer.

Tamkajšnji nadškof Thierry Jordan ju je posvaril pred preveč brezskrbnim ravnanjem z zapuščino svojih predhodnikov. "Izziv, ki stoji pred nami, zadeva ne le Francijo in Nemčijo, ampak tudi Evropo in njeno vlogo v skupnosti narodov," je dejal na spominski slovesnosti. "Tega novega izziva ne smemo jemati nič manj resno kot prvega," jima je položil na srce.

Hollande in Merklova
Hollande in Merklova FOTO: Reuters

Hollande in Merklova sta sicer po slovesnosti zbrane pred katedralo tudi nagovorila. Hollande je poudaril pomen nemško-francoskega prijateljstva v času evropske dolžniške krize. "Prijateljstvo je treba varovati in negovati," je dejal. Dodal je, da nemško-francosko prijateljstvo navdihuje Evropo in da lahko pomaga pri spopadanju s trenutnimi velikimi izzivi, pred katerimi je stara celina.

Merklova je podobno menila, da mora vsaka generacija na novo oživljati dragoceno zapuščino nemško-francoskega prijateljstva. "Če smo enotni, se lahko soočimo z vsakim izzivom, v dobro obeh narodov, v dobro Evrope," je poudarila.

Kanclerka je že v soboto v svojem rednem tedenskem nagovoru poudarila, da sta v oblikovanju novega odnosa med vojnim agresorjem in njegovo okupirano sosedo de Gaulle in Adenauer imela dovolj poguma za "izreden nov začetek, ki je vodil k enemu od najbolj pomembnih prijateljstev na svetu". Po njenih besedah sta nekdanja voditelja pokazala "pogum in daljnovidnost" in pometla z dvomi mnogih. Šlo je za "bistven korak na poti k združeni Evropi", je ocenila.

Danes naj bi voditelja skupaj še odprla razstavo z naslovom Graditelji francosko-nemškega prijateljstva.

Vandali nad grobove

Je pa temen madež na slovesnost vrgel neljubi dogodek, ki se je v soboto zvečer pripetil na od Reimsa približno 40 kilometrov oddaljenem pokopališču Saint-Etienne-a-Arnes. V soboto so namreč francoske oblasti sporočile, da je bilo tam oskrunjenih 51 grobov nemških vojakov, žrtev prve svetovne vojne.

Po nekaterih informacijah naj bi vandali izpulili več lesenih križev in nekatere uporabili kot kurjavo za ogenj. V bližini so našli več praznih steklenic piva.

Francoski notranji minister Manuel Valls je vandalizem najstrožje obsodil in poudaril, da preiskava že poteka. Na omenjenem pokopališču so sicer grobovi skoraj 12.000 vojakov, žrtev prve svetovne vojne. Večinoma gre za Nemce.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nina Nubia 1
08. 07. 2012 23.12
-1
tale hollande je lutka hitro je dokazal svojimi izjavami sem hlapec amerike
TRUMPP
08. 07. 2012 15.10
-4
Janez uči se!
KisloZelje333
08. 07. 2012 14.57
+17
zapomnite si, da politiki že ves čas delajo v naše dobro, pa kaj če 60 ali 70% zemljanov nima kaj v usta dat, oni se trudijo iščejo rešitve....no vsaj 24ur tako pove in cnn, to sta pa ja kredibilna medija, pomoje je vse kar tu napišejo zgolj in samo resnica... (sarcazm off) ljudje plačani so od tistega 1% (za eene so to bilderbergi, za druge illuminati, zame so to bilderbergi, vatikan in kraljevi dvori) ko se bo to malo prepucalo, bo težko še kdo ostal lačen. Kdor pa misli da je s tem postom kaj narobe, pa bi mu svetoval da zgoraj omenjena imena malce razišče, vsi mate google zato začnite mislit, dokler je še dovoljeno!
Slo4theist
09. 07. 2012 19.14
Konec koncev pa zahod s pomočjo nih zmeče miljarde pomoči lačnim, koliko pa tvoj zlati Iran, rusija, ter kitajska namenijo lačnim ustom?!? Nič popolnoma nič, razen orožje in podobno!!! Tam kjer je vojna tam je RUSKI kalaš!
tomi.passion@gmail.com
08. 07. 2012 14.43
-8
PRIČAKUJEM OSTER ODZIV TOVARIŠA KUČANA, JANKOVIĆA IN POVELJNIKA STANOVNIKA, SAJ SO ZDAJ ŠE FRANCOZI POSTALI KOLABORANTI. DAJMO TOVARIŠI, SKLIČITE TISKOVKO, ORGANIZIRAJTE PROTESTE, POZOVITE SVOJE OVČICE ZOPET V HOSTO, NAJ OVČICE ZAGRABIJO PUŠKE....
Savrus
08. 07. 2012 16.33
+2
Kako vam lahko dam 25 minusov? Kjevi vidite Kučana, Stanovnika, Jankoviča??? Če bi pozvali " SVOJE OVČICE ZOPET V HOSTO" bi naredili dobro delo. Ne zagovarjam nasilja ali bog ne daj vojne, sam za take psihopate in zaslepljence kot ste Vi ne obstaja drugo kot Barbarin rov, drugorazredna tema......... P.S.: verjetno cam ni nihče do sedaj še povedal, da pisanje z velikimi črkami na intenetu, na forumih, pomeni kričanje sogovorniku. Predvidevam, da boste začeli s diskreditacijo, čisto po vzoru vašega idola Ivana Janeza Jan She....
janez6bb
09. 07. 2012 09.22
+0
savrus največje ovce bodo dojele kaj se dogajaj ko bodo na vagonih pa še to vprašanje če:)
Andreottii
09. 07. 2012 16.07
+1
Sami partizanceljni haha :) P.S.:To pot bo drugače ;)
luckyss
08. 07. 2012 14.08
+15
Prijateljstvo med narodi določa kapital..in ančka naj si končno pusti brke ustrezne oblike, da bodo tudi največje ovce dobile kakšno asociacijo...