Tujina

Strojevodja obtožen povzročitve smrti iz malomarnosti

Madrid, 27. 07. 2013 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Strojevodja je tudi uradno obtožen povzročitve smrti iz malomarnosti. V iztirjenju vlaka je umrlo 78 ljudi. V bran 52-letnemu Franciscu Joseju Garzonu Amu je stopil prijatelj, ki ga opisuje kot preudarnega voznika. Prijatelj pravi, da obstaja tudi razlaga za fotografijo na Facebooku.

Okrvavljeni strojevodja na dan nesreče.
Okrvavljeni strojevodja na dan nesreče. FOTO: Reuters

52-letni strojevodja Francisco Jose Garzon Amo včeraj ni želel odgovarjati na vprašanja policije o tem, kaj se je v usodnih trenutkih dogajalo na vlaku, ki se je iztiril v sredo nekaj kilometrov pred mestom Santiago de Compostela v Španiji. Sodnik ga bo znova skušal zaslišati jutri. Če bosta uvedeni uradna preiskava in obtožnica, bi se pot do sodnega epiloga lahko vlekla več mesecev ali celo let.

Strojevodja je tudi uradno obtožen povzročitve smrti iz malomarnosti, je sporočil notranji minister Jorge Fernandez Diaz. Strojevodja je aretiran, odpeljali so ga na policijsko postajo, že od same nesreče je bil v bolnišnici pod nadzorom policistov.

V nesreči je umrlo 78 ljudi. 32 oseb je še vedno v kritičnem stanju, med njimi so trije otroci.

Še vedno ni znano, kakšne so bile pravzaprav njegove poškodbe – kot kaže, gre za lažje poškodbe – nekateri poročajo o poškodbah glave, kar gre sklepati tudi iz fotografij, ki so nastale takoj po nesreči, poleg tega pa naj bi imel še zlomljena rebra.

Za zdaj ni znano, ali je obtožen še kdo drug.

Znano je, da je vlak v ovinek pripeljal s preveliko hitrostjo. Namesto 80 kilometrov na uro je vlak drvel s hitrostjo 190 kilometrov na uro. Predsednik administracije za železniško infrastrukturo Gonzalo Ferre je povedal, da je Garzon naredil usodno napako, ker je začel zavirati prepozno. Zavirati bi moral že štiri kilometre pred ovinkom. Ferre je še dejal, da so drugi mehanizmi in varnostni sistemi delovali brezhibno.

Garzon je takoj po nesreči dejal, da je ''zaj...'' in da želi umreti. Priznal je, da je vozil 190 kilometrov na uro, zdaj pa se je zavil v molk.

"Če je vozil 200, je peljal po progi, ki to dovoljuje"

Železniška nesreča
Železniška nesreča FOTO: Reuters

Strojevodji, ki je v Španiji postal ena najbolj osovraženih oseb, so v bran stopili njegovi prijatelji. Garzonu je v bran stopil sodelavec Angel Rodriguez pri podjetju Renfe. Skupaj sta delala že od leta 1982. Za španski časnik El Mundo je povedal, da strojevodja ni bil eden tistih, ki hitijo, in da je vozil preudarno. Med kolegi je zato tudi krožila šala, ko je kakšen od vlakov zamujal, češ ''zdaj prihaja Garzon''.

Rodriguez ga je opisal kot izkušenega voznika, ki še ni imel nesreče in je na progi, na kateri se je zgodila nesreča, začel delati pred letom in pol. Predsednik uprave železniškega podjetja Renfe Julio Gomez Pomar je dejal, da je Gazon na progi vozil več kot leto in da je usodni del proge prepeljal že okoli 60-krat. Prav zato bi moral ovinek dobro poznati, je dejal Gomez Pomar. Pred tem je Gazon vozil na progi Madrid–Barcelona, na kateri pa vlaki dosegajo hitrosti tudi do 310 kilometrov na uro.

Rodriguez ne verjame, da je hudi nesreči botrovala le človeška napaka, ampak da je moralo biti še nekaj več.

Francisco Cardenas pa je spregovoril o fotografiji o vožnji vlaka s hitrostjo 200 kilometrov na uro, ki jo je Garzon domnevno objavil na Facebooku. Cardenas je dejal, da je Garzon več let delal na počasnejših progah, v zadnjih letih pa je vozil na medkrajevnih progah, kjer lahko vlaki vozijo tudi s hitrostjo več kot 250 kilometrov na uro. ''Če je peljal 200, je bilo to na tirih, ki dovoljujejo take hitrosti,'' je dejal Cardenas.

Sporočilo ujete v ponesrečenem vlaku

Španski mediji poročajo tudi o zgodbah preživelih. "Nesreča. Ne vem, ali se mi bo uspelo rešiti. Zadušljivo." To je sporočilo, ki ga je takoj po nesreči 46-letna Susana Relano poslala možu Arcadiu. Ta jo je čakal na železniški postaji v Coruni in bil presrečen, ko je čez pet minut sledilo novo sporočilo: "Živa in zdrava". Arcadio pravi, da je bilo to najdaljših pet minut v njegovem življenju. Susani se je uspelo rešiti iz vagona oziroma razbitin le z nekaj praskami.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

quantum
28. 07. 2013 07.12
+2
To je še en dokaz javnega linčanja in napenjanje moči javnosti. Kaj ima to z preiskavo nesreče ter mitigacijo rizikov ter na koncu z izrekom krivde vedo samo tisti ki so kdaj preiskovali nesreče. Vse moči bi morale biti uprte v to da se kakršna koli nesreča na železnicah prepreči. Seveda ker pa ni denarja za take stvari in ker preiskava nesreč zahteva znanje, to pa stane, je lažje iskat krivca na nek primitiven način.
J.K. & Gang
28. 07. 2013 07.50
Točno tako. Človeka se obsodi, problem pa ostane. In tukaj smo potem v sklenjenem krogu.
vlak
28. 07. 2013 06.18
+1
Hudo je za svojce,ko so izgubili svoje najbljižnje.Strojevodja zdaj preživlja jezusove muke in.če bi mogel bi.čas zavrtel nazaj a žal ga more.Ta dogodek bo imel pred očmi,do konca svojega življenja.Da bi mu svojci oprostili mislim,da mu ne bodo,ker je nesrečo povzročil iz malomarnosti in mislim,da mu v taki situaciji mu tudi jaz ne bi oprostila.
vlak
28. 07. 2013 07.50
napaka-če bi mogel bi,čas zavrtel nazaj a žal ga ne more
J.K. & Gang
28. 07. 2013 05.34
+5
Ferre je dejal da so mehanizmi in varnostni sistemi delovali brezhibno. Če bi bilo to res potem bi morala avtomatika zavirati vlak in v tem primeru bi skozi tisti ovinek šel precej pod 190km/h in bi ga morda celo zvozil. Take prenagljene izjave samo potrjujejo dejstvo, da si Ferre rešuje svojo rit. Garzon pa je v vsakem primeru že hudo kaznovan saj bo imel na vesti vse te žrtve nesreče. Do tožb pa bo zelo verjetno prišlo saj ko človek zavoha denar je hujši od vsake zveri.
Cath
28. 07. 2013 01.04
+4
Usodnih 11 sekund ... Dovolj da se ti življenje spremeni v PEKEL.
Die einemaister
28. 07. 2013 00.36
-5
Pravte d se vam tip smili, menise tudi Brevik smili, malce se je pošalil sprane možgane je meu ker mu je ceu media pa kapitalizem pomagu pri tem pa je mislil d je v video igrici, pa je malo se pošalu z bombo pa level 2 na utoyi je naredil high score, jah bogi kaj čmo sej ni on kriv d živimo u tako gnilem svetu kjer ti noč in dan perejo možgane in se čudite d se potem enmu sfuzla, mene čudi d se jim tko malo
Na Slovenskem
28. 07. 2013 00.06
+11
Men se ta človek zelo smilil naredil je eno res veliko ne popravljivo napako katera ga bo po vsej verjetnosti stala nadljnega življenja saj mu bo ta dogodek za vedno ostal vtisnjen v spominu ... Upam ,da mu bodo nekateri svojci žrtev le odpustili saj je bilo že tako izgubljenih preveč življenj ...
jaka
27. 07. 2013 23.51
+10
Ne vidim razloga za pripor. Možakar NI begosumen, na priče ne more več vplivati, ponovitvena nevarnost pa upam, da ne obstaja, saj mu najbrž ne bodo dali vlaka v roke......
MonicaSeles
27. 07. 2013 23.10
+12
hmmm to je res cudno da clovek s 30letnimi izkusnjami vozi 190 namesto 90 je res cudno... zakaj bi to naredil? že 60 krat je vozil po isti progi zakaj bi glih ta dan vozil 190 vedno je pa vozil po pravilih? ali je to sploh mogoce? pijan ni bil...zakaj bi to naredil? res je da je sam rekel da je vozil 190 ker so mu tako kazali stevci samo ali je to res?a res ni bila tut tehnicna napaka? počakajmo na vse raziskave pa bomo vidli
xxdrgregoryhouse
27. 07. 2013 23.59
+0
aghr
27. 07. 2013 22.59
+3
To je podobno kot pri Costi Concordii. Tudi tam je kapitan bil obtožen zaradi tega. Je pa žalostno, da je šlo kar 80 življenj.
Darko32
27. 07. 2013 22.46
+4
Tudi sam močno dvomim, da je rad prekoračeval hitrosti. NAmreč če je to res je nemudoma potreebno pozapreti vso vodstvo,saj sami trdijo, da so kršili vse varnostne predpise in opustili nadzor nad delavci. Vendar temu ni tako. Po mojem so redno kontrolirali vse voznike in tudi tega. KEr niso našli drugega so podtaknili to informacijo in objavljali števec, ki kaže 200 km/h. ČE je predpisana hitrost na nekem odseku 200km/h je mora upoštevati. Bojim pa se, da gre v tem primeru za tatajitev varnostnih naprav in niso aktivirale zavor. POSledico tega imamo sedaj zgoraj prikazano.
vestalka1
27. 07. 2013 22.01
+9
Nič mu ne zavidam to stanje. Ampak če je omejitev 80, res ne moreš 190 peljat. Le kaj mu je bilo....zaznamovan bo za celo življenje
gcn64
27. 07. 2013 22.01
+48
Nekateri pišete, da je čudno kako je iztiril...kot fizik vam povem, da niti ne...res je, da je možno še marsikaj, ampak pomoje je bilo takole: centripetalna sila (in ne centrifugalna kot trdite nekateri, google it)...lokomotiva je nekajkrat težja kot vagoni, zato je ni prve katapultiralo iz tirov v zid...najšibkejša točka je člen med prvim in drugim vagonom. Zakaj? Prvi vagon je sklopljen s precej težko lokomotivo...kako so sklopitve močne nevem, ampak pri teh vlakih ponavadi zelo...naslednji člen je torej med prvim in drugim vagonom...ta je tudi najprej pripeljal v kritični del ovinka...na posnetku se vidi, da je vlak najprej začelo dvigovati pri tem členu...močna centripetalna sila zaradi prevelike hitrosti je kolesa najprej pričela rahlo dvigovati in nato katapultirala v zid...sledili so vsi ostali...
walerija
27. 07. 2013 22.21
+16
supmuhel
27. 07. 2013 23.09
+4
Gcn64: hvala za to razlago! Me veseli da se na the straneh najde kak strokovnjak ki nam pomaga razloziti zadevo. Lep vikend!
azupac
28. 07. 2013 00.04
+1
gcn64: tudi tvoje ne drži popolnoma, je pa razlaga pravilna zakaj 2. vagon. Prvo: centifugalna in centripetalna sila sta enaki, samo smer je nasprotna. Ker pa ima ocitno lokomotiva nižje težišče (glede na porazdelitev celotne mase), se pri tej hitrosti ni začela prevračati. Vagoni imajo ocitno višje težišče, zato jih je začelo prevračati. Lahko si predstavljate, da napnete štrik na višino težišča na vagon in ga vzporedno s tlemi začnete vleči. Res da je tukaj pomembno tudi kakšna je teža, vendar čim večja je masa, tudi večja je centrifugalna sila. Ergo: lokomotiva ni iztirila zaradi nižjega težišča.
gcn64
28. 07. 2013 00.48
+1
@azupac ...res je, da je centrifugalna sila nasprotno enaka centripetalni...ampak centrifugalna sila je FIKTIVNA...pri kroženju se pojavi CENTRIPETALNA sila...to je pogosta zmota, da se ti dve zamešata......recimo da bi vagoni imeli enako visoko težišče kot lokomotiva...vagoni so lažji, resda se pojavi manjša centripetalna sila ampak kljub temu bi jih kaj lahko vrglo iz tirov, saj je trenje med tiri (gledano tudi in predvsem vertikalen stik koles s tirnicami) in vagoni mnogo manjše kot trenje tirov z lokomotivo...za natančnejše analize bi vsekakor bil potreben izračun...
gcn64
28. 07. 2013 01.48
+2
samo da povdarim...vertikalen stik je mišljen vertikalen del tira...kolesnice so pod kotom zato se pojavi trenje v vert. in hor. smeri......
Scouser96
27. 07. 2013 21.43
-52
to je morilec.kamenjanje na sredi trga bi bla uredu kazen
kobajagi
27. 07. 2013 22.01
+35
si prebral clanek? kdor dela, gresi! zaj pa reveza licat, najvecja kazen so trenutki, ki jih prezivlja..verjetno ni imel namena zaklat 80 ljudi.in kdo si ti, da odlocas koga se kamenja??
vestalka1
27. 07. 2013 22.03
+16
Kakšen morilec? Morilec si ti s svojimi izjavami
Dakota 100
27. 07. 2013 22.14
+15
Se je pač zgodilo, namesto kamenjanja bi bilo treba tebe poscat.
E10
27. 07. 2013 19.10
+31
PAZITE SE portala delovavstriji.com - plačali boste 60 eur in bili še vedno brez dela
tayi177
27. 07. 2013 19.39
-3
Ne vem sicer kaj ima to veze s tem člankom ampak.... Če greš na nekaj, kar se oglašuje kot "Brezplačni 20min razgovor s svetovalko" in si zadovoljen in se potem udeležiš še coachinga Nicole Di Grazia z "ugodnostmi v višini 100 eur"...
tayi177
27. 07. 2013 19.40
+14
Na koncu pa TI NJIM plačaš 60 eur, ti pač žal ni pomoči. Si eden od naivnežev, ki bodo celo življenje padali na take fore... :(
vestalka1
27. 07. 2013 21.58
+7
jedupan?pil
28. 07. 2013 00.21
adorn
27. 07. 2013 19.01
+11
dokler nebo temeljite raziskave se nebo vedlo al je zanalašč pelo 190 al pa je tehnična kontrola zaštekala..
Darko32
27. 07. 2013 22.48
+1
Nebi rekel, da je izkušen voznik kar pozabil zavirati. Bojim se, da gre za zatajitev varnostnih naprav in zavore niso pravoičasno reagirale.
ki?ibleko
27. 07. 2013 18.36
-66
tip naj naredi samomor pa bo mir.....itk bo pa to use pozabljeno čez par dni lol
D3LIJA
27. 07. 2013 19.08
+32
ti boš pozabljen čez par dni,tole pa dvomm da bo kdaj,usaj družine umrlih ne bojo pozable
vestalka1
27. 07. 2013 21.59
+12
S takim razmišljanjem lahko ti narediš samomor....bo vsem lažje
mate08
27. 07. 2013 18.11
+16
.......ne vem....nisem profesionalc, se pa spoznam na fiziko. Ko sem gledal iztirjenje na posnetku se mi zdi da je bila tukaj tehnična napaka. Brzina je bila res hitra, vendar se vlak ni prevrnil zaradi centrifugalne sile na ovinku, temveč je en del vlaka iztiril in šele potem ga je vrglo v zid.
roqueallegro
27. 07. 2013 18.35
+1
Ne ga biksat... kako drugač ga bi vrglo v steno?
Xit
27. 07. 2013 18.42
-4
Iztiril sele po tem, ko ga je vrglo v zid? Kaksne pa pises?!? A hoces rect, da je nekdo pozidal zid na progi?
mate08
27. 07. 2013 19.57
+8
Prvi vzrok iztirjenja, moje mišljenje, ni bila brzina. Če bi bila brzina bi se vlak prevrnil na bok in to ves vlak. dejansko je nekaj za lokomotivo šlo narobe..... seveda pol še brzina in ovinek in seštevek teh nesrečnih okoliščin je tak kot je.
nevera
27. 07. 2013 20.41
+9
mate, tudi meni se je rec zazdela malo cudna, iz enakih-fizikalnih razlogov. Obstaja pa tudi mozna razlaga. Ce je v ovinku zavirala samo lokomotiva, tedaj je pritisk zaradi vztrajnosti ostanka kompozicije deloval bocno na stik lokomotiva-prvi vagon, se bolj obcutljiva je pa vez prvega in drugega vagona (prosti clen), Iz posnetka se da videti, da je prav tukaj prislo do iztirjenja...
nogutsnoglorry
27. 07. 2013 18.02
+20
Če nebi tolko dnarja zmetal zato da bombe mečemo naokol pa da megalomanije bogatašev pokrivamo, bi že zdavnej taka in drugačna dela lahko namesto nas opravljali roboti, mi bi mel pa 4 urni delavnik na dan in vsi bi bili preskrbljeni, šeenkrat se vprašajte kdo je kriv.
dei
27. 07. 2013 17.55
+130
Dajte mu še eno priložnost, da pelje naše politike na dopust zasluženi seveda.
kobajagi
27. 07. 2013 22.04
-16
Bolha Velikanka
27. 07. 2013 23.05
+2
Priznejmo, niso vsi za crni humor ampak tale je hud!
ponosen_na_24ur
27. 07. 2013 23.20
+5
minus so ti dal tiste lenobe v parlamentu :D
nato_
27. 07. 2013 17.48
+10
Jaz bi na njegovem mestu pobegnil nekam da me več noben ne najde. Ker imaš samo 3 izbire: zapor, samomor ali pa beg in novo življenje. Jaz bi se odločil za življenje.
Marchelina
27. 07. 2013 18.47
+4
Pa pobegni iz sobe, ki jo stražijo policisti.
Xit
27. 07. 2013 18.48
+10
Kaj pa tvoja vest? 78 Potnikov te izbire nima.
D3LIJA
27. 07. 2013 19.09
+4
nato tok o sočutju in etičnosti do ostalih ljudi.