Tujina

Rusi Cipru ponudili denar v zameno za zemeljski plin. Banke ostajajo zaprte

Nikozija, 20. 03. 2013 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./V.L./STA
Komentarji
96

Na Cipru, v Bruslju in tudi v Rusiji se nadaljuje iskanje rešitev za ciprski bančni sektor, potem ko so ciprski poslanci zavrnili uvedbo davka na bančne depozite, ki bi državi prinesel deset milijard evrov mednarodne pomoči. Banke bodo ostale zaprte vse do naslednjega torka.

Potem ko je ciprski parlament sinoči zavrnil mednarodno finančno pomoč, če morajo v zameno zanjo obdavčiti bančne depozite, se finančni svet danes sprašuje, kaj se bo zgodilo zdaj.

Evroskupina pravi, da se bo s Ciprom še pogajala, glavni pogoj pa ostaja. V zameno za deset milijard evrov mora Ciper sam zagotoviti 5,8 milijarde evrov. Kako, jim je v Bruslju vseeno, če se Ciprčani z obdavčitvijo prihrankov ne strinjajo. Večinoma gre za sumljivo pridobljen denar ruskih tajkunov, vloge do 20.000 evrov so bile pri zadnjem predlogu namreč izvzete iz obdavčitve.

Evropska centralna banka je Cipru obljubila, da ne bo prekinila denarnega toka, kar bi pomenilo takojšnje zrušenje ciprskega bančnega sistema. A dejstvo ostaja, da ciprske banke zaradi grške krize in lastnih slabih poslovnih odločitev nujno potrebujejo denar. Kako torej naprej?

Ciper
Ciper FOTO: Reuters

Analitik SocGen Anatoli Annenkov meni, da obstajata dve možnosti

1. Ciper najde alternativo, s katero zbere 5,8 milijarde evrov. Rešitev je nova korekcija predloga o obdavčitvi depozitov ali v smeri nižjega davka za nižje depozite ali še višjega za vloge nad 100.000 evrov. A takšni poskusi bi najbrž doživeli novo zavrnitev. Obdavčitev nizkih depozitov bi prizadela prebivalstvo, ki krize bančnega sektorja ni povzročilo, velikih depozitov pa si ne upajo obdavčiti, ker država ne želi izgubiti statusa davčne oaze. Kot alternativa torej ostaja razprodaja dovolj velikega dela državnega premoženja, prvi na seznamu potencialnih kupcev pa so Rusi.

2. Drugi scenarij bi zahteval fleksibilnost evroskupine, ki bi morala dopustiti, da ciprski dolg preseže 120 odstotkov BDP, podobno je bilo dogovorjeno ob reševanju Grčije. V zameno za popuščanje pa bi se Ciper strinjal s strožjimi pogoji v obliki večjega nadzora nad bankami, prestrukturiranja bančnega sistema ... S tem bi se količina denarja, ki jo mora ob mednarodni pomoči zbrati Ciper, znižala na 3,3 milijarde evrov, ki bi jih bilo spet treba zbrati z dokapitalizacijo zasebnih vlagateljev ali odprodajo državnega premoženja.

Obstaja seveda še kakšna druga možnost, ki ni verjetna, meni Annenkov. Ena od njih je tudi izstop iz evroobmočja, vnovičen zagon tiskalnih strojev in vrnitev na staro valuto.

Trenutno izjemno negotove razmere na Cipru so škodljive, predvsem za Ciprčane, zato jih je treba odpraviti čim prej. predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy

Po pomoč v Rusijo, cerkev ponuja pomoč

Ciper trenutno računa predvsem na pomoč Rusije. Le nekaj minut po tem, ko sta potrditev davka na depozite in s tem sprejetje mednarodne pomoči padla v vodo, je ciprski predsednik poklical ruskega kolega Vladimirja Putina. Pogovor je trajal približno 30 minut, predsednika pa sta se med drugim dogovorila za srečanje.

Bankrot Cipra ali njegovih bank vsekakor ni v interesu Rusov, katerih slamnata in prava podjetja ter zasebniki imajo tam spravljene milijarde bolj ali manj zakonito pridobljenega denarja.

Med drugim naj bi tam 20 milijard skrivali kar v gotovini, zaradi česar te dni na Cipru pristajajo ruska zasebna letala, ki denarja zaradi zaprtih bank ne morejo odpeljati.

Datum srečanja obeh predsednikov še ni znan, je pa v Rusiji že ciprski finančni minister.

Za zdaj naj bi bil v reševanju Cipra pripravljen sodelovati ruski energetski velikan Gazprom. S tem bi Ciper dobil prestrukturiranje starega posojila in potrebnih pet milijard evrov. V zameno za to pa zahtevajo dostop do raziskovanja zalog zemeljskega plina na otoku in seveda črpanje le-teh.

Se je pa oglasil tudi prvi mož ciprske Ortodoksne cerkve, ki je dejal, da je Cerkev več kot pripravljena pomagati zbrati denar, na razpolago naj bi dala vse svoje premoženje. Ciprska cerkev je največji lastnik zemlje na otoku, lastniške deleže ima tudi v številnih podjetjih.

Ciprska banka
Ciprska banka FOTO: Reuters

Kaj se bo zgodilo, ko se bodo banke spet odprle?

Kakršne koli bodo že poteze ciprskega predsednika Nicosa Anastasiadesa, morajo biti hitre.

Vrata ciprskih bank so zaprta že zadnje tri dni, redno polnijo le bankomate. Banke bodo zaprte vse do torka, 26. marca.

Ko se bodo banke znova odprle, jim grozi, da jih bodo zasedle vrste domačih varčevalcev, ki bodo hiteli dvigovat denar in ga spravljat pod vzglavnik.

Tujci pa bodo svoj denar, ki so ga v državi spravljali zaradi nizkih obresti in ohlapnih zakonov proti pranju denarja, odnesli v druge davčne oaze.

Če želi ciprska vlada preprečiti oba scenarija, mora delovati hitro, odgovori pa morajo biti jasni. Čeprav nekateri analitiki menijo, da to sploh ni mogoče.

Že sama ideja o uvedbi dodatnih davkov v državah, ki se borijo s propadajočim bančnim sistemom, naj bi namreč nepovratno zamajala zaupanje varčevalcev. In to ne le na Cipru, kjer ljudje na uličnih protestih vzklikajo, da svojih prihrankov bankam ne bodo dali nikoli več.

So se pa danes pojavila poročila, da naj bi vlada, ko bo dovolila ponovno odprtje bank, obenem uvedla stroge pogoje in omejila višino sredstev, ki jih je mogoče dvigniti.

Nemška kanclerka Angela Merkel je zatrdila, da je dolžnost držav članic evroobmočja poiskati rešitev za Ciper, ki je v torek zavrnil načrt za prejetje finančne pomoči, ki vključuje uvedbo davka na bančne vloge. Merklova je to obžalovala, ponovila pa, da bi bilo bolje ne obdavčiti vlog do 100.000 evrov. S tem se strinja tudi Francija.

Raj za nepridiprave

Objokovanje usode ciprskih varčevalcev ni tako samoumevno, ko gre za tuje varčevalce, opozarjajo analitiki.

Dejstvo je, da ciprske banke desetletja veljajo za zatočišče tistih, ki sumljivo pridobljen denar skrivajo na anonimnih računih v državah, kjer ne postavljajo veliko vprašanj.

Po zaslugi takšne zakonodaje se je ciprski bančni sistem razbohotil v še pred leti neslutene razsežnosti in postal najpomembnejši gospodarski sektor v državi.

Denar na tujih računih je pogosto zaslužek od trgovanja z orožjem, drogami, tobakom in podobnim. To ni skrivnost, ampak ciprska "industrijska panoga". Celo odvetniške pisarne so se specializirale za pranje denarja in ustanavljanje podjetij – poštnih nabiralnikov.

Ciper
Ciper FOTO: Reuters

Davek prilil olje na jezo Grkov

Dogajanje na Cipru je znova razjezilo tudi Grke. Ti so prihranke spravili na Cipru, ko so pričakovali, da se bo kaj podobnega zgodilo v obubožani Grčiji.

Med drugim so mediji objavili zgodbo Grkinje, ki je brezposelna in v Grčiji prejema socialno pomoč, konec tedna pa je nameravala izprazniti družinski račun na Cipru, na katerem naj bi bilo okoli 350.000 evrov. Ne strinja se, da bi delček v zameno za delnice pobrala ciprska država, a je, kot mnogi drugi, tudi ona ostala pred zaprtimi vrati banke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

diar
22. 03. 2013 10.15
največji probblem cipra je njihova ležernost zaradi katere zgubljajo ogromno denarja. vsak dan majo lunch break skoraj dve uri od 13. pa nekje do 14.30.. ob sredah se vse trgovine, službe, uradi ipd zapre ob 15., neke vrste sobota.. samo v tem mesecu so tri ponedeljki zapored prazniki, ponedeljek je pa je edini dan ko je vse odprto dlje kot običajno.. naslednji mesec se praznuje velika noč in kot ponavadi bosta dva tedna podobna sobotam in nedeljam ker si vzamejo čas za praznovanje praznika in nič ne obratuje normalno.. in če ne obratuje, ni pretoka denarja.. samo z odpravo takih zadev bi dejansko stanje bilo boljše kot je, simple as that
kratkovidni
21. 03. 2013 23.33
+1
men pa elektriko
sime sime
20. 03. 2013 23.20
+3
zato so pa rusi poslal mornarico v sredozemlje...zna bit zanimivo...jaz upam na domino efekt in da se sistem sesuje sam vase...obsaja pa načrt nemčije kako bi v 5 letih prešli nazaj na marko in bi evro ukinel...zna bit marsikej...dobr so to zakuhal bankirji...
Follow me
20. 03. 2013 22.16
+6
Tuji mediji že pišejo, da smo mi naslednji, juhej.
Ramzess
20. 03. 2013 22.03
+4
V grlo jim teče, elita beži in skriva, nekaj je na obzorju.
povrsniste24kur
20. 03. 2013 20.20
+12
zadnji odstavek o ubogi obubožani grkinji je dober. prejema socialno pomoč, na družinskem računu na cipru pa 350 jurjev. pri nas froc še 500eur od birme ne sme met na računu, če hoče met kdaj štipendijo... ni tak slabo torej v grčiji, pa tudi na cipru ne...
povrsniste24kur
20. 03. 2013 20.22
+6
me pa zanima, če bi se tudi naša cerkva tako zavzela in pomagala državi iz krize. glede na več kot milijardo izgub, bi rekel, da ne.
Winja
20. 03. 2013 20.18
+1
pa zakaj je ciper sploh samostojna država? če je pa tako se naj pa še korzika odcep ker itak živi pol italianov pa pol francozov gor..revščina totalna :/ mogli bi razdelit otok polovica grčiji polovica turčiji pa bi bla stvar rešena
k_komet
20. 03. 2013 20.39
+3
Vrjetno iz istega razloga kot Slovenija...
k_komet
20. 03. 2013 19.00
+11
Ciperska pravoslavna cerkev je državi ponudila svoje nepremičnine, vredne preko 10 miljard €, za reševanje krize. Morda kdo pričakuje podobno gesto sedaj tudi od RKC na slovenskem? ...in potem je svizec zavil čokolado...
Rad_Gledam_Porocile
20. 03. 2013 18.35
-1
Jurčeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeek
Goran Dovecar
20. 03. 2013 18.25
+7
Po celem svetu se vsem na očeh dogaja težki kriminal, osvajanje ozemlja in dobrin brez umazane vojne. Pomislite na kaj ciljam. Več ne bom pisal ker me bo itak admin zbrisal.
OBK
20. 03. 2013 18.09
+5
Sama banda. Ve se, da se pere denar, da ruski mafijaši vlagajo v davčne oaze, cerkev ima večino zemlje in deleže v podjetjih. Vsa situacija je posmeh navadnemu, delovnemu ljudstvu, ki ni kriv za nastalo situacijo, nastrada pa najbolj.
sejvam
20. 03. 2013 17.54
+10
Gledano geopolitično je zadeva taka, Ciper je strateško zelo pomenbna lokacija s katere lahko nadzoruješ celo Sredozemlje in še del Bližnjega vzhoda....dejstva: dejstvo 1..Ciper je Britanski "protektora" oz. pod vplivom VB ker imajo Britanci na otoku tudi dve stalni vojaški bazi in tako nadzorujejo oba dela otoka (Turški,Grški)...dejstvo 2. Rusi so največji investitor na tem otoku in največ kapitala je Ruskega.....ok v glavnem vsa ta igra je Ruse dokončno izterati iz otoka, ker so postali prenevarni Britancem in EU, govorilo se je da so velike Ruske želje pomorska baza na Cipru in pa seveda nova nahajališča plina....še enkrat ponavljam vse se gre zato da se zmanjša vpliv Rusije oz. da se jih dokončno iztera iz otoka P.S. Ciper je pravoslavni prav tako kot Rusija
k_komet
20. 03. 2013 18.20
+2
In Rusi bodo mirno to gledali...? Itak... ...in pol je svizec zavil čokolado
fracola
20. 03. 2013 17.26
+2
Plin bo zagotovo sel gor.
spidi33
20. 03. 2013 23.32
+1
Mb128
20. 03. 2013 16.54
+5
Ne vem zakaj taka panika in kdo jo sploh zganja? A se vrli bankirji bojijo, da bodo njihove bilance še bolj rdeče kot so?! Sicer pa ne bi morali preganjat samo bankirje ampak tudi njihove nalogodajalce. Tiste torej, ki so jim ukazali da te kredite sploh dajo. To pa bi nas privedlo do skorumpiranih politikov. Torej, ne sodijo v zapor samo bankirji ampak predvsem tisti politiki, ki so skorumpirani. Pa saj če komu naročiš da nekomu kaj naredi ne odgovarja samo izvrševalec tega dejanja ampak tudi naročnik. Zakaj potem temu ni tako tudi v tem primeru?!
Pars
20. 03. 2013 16.46
+0
torej bomo spet dražje plačevali plin, da bomo rusiji povrnili izgubo.
FAUSTOS1
20. 03. 2013 16.44
+5
SLOVENSKA CERKEV PA PONUJA NABIRKO DA LJUDJE NABEREJO 800 MILIJONOV ZA CERKEV DA TA POPLAČA SVOJE GREHE
01xxy
20. 03. 2013 17.39
+4
Slovenska cerkev ne bo videla božjega kraljestva. V njej ne vlada božja milost. V njej se je vselil nekdo drug.
AlternativeFacts
20. 03. 2013 16.38
+9
"..V zameno za deset milijard evrov mora Ciper sam zagotoviti 5,8 milijarde evrov. ... " Drugače povedano. Priskrbite si 5,8 miljarde € mi pa vam bomo posodili razliko do 10 milijard €, vračali pa nam boste vseh 10 miljard €. Lepa ta EVROPA ni kaj.Le kaj nam je bilo treba sesuvati Jugoslavijo?
frako
20. 03. 2013 18.19
+1
Ja če smo pa sobote delal za hrvate ki so nam usaj nekje v žlahti zdej bomo pa sobote delal za slovence ostalo pa za evropejce.
Dobri Ivek
20. 03. 2013 16.29
+3
Ta Ciper je prav taka vreča brez dna kot Slovenija, s srebrnino NLB in NKBM vred!!! Enak šmorn!!! Ne vidim ključne razlike med Slovensko in Ciprsko finančno tragokomedijo?!
pokolkosodrve
20. 03. 2013 17.06
+4
Razlika je da nasi slabi krediti dokapitalizirajo, dnar slabih kreditov pa se znajde na ciperskik bankah :)
odgovorje42
20. 03. 2013 16.24
+8
350k evrov pa nba socialni pomoči? VSE ji pobrat.
appollyon
20. 03. 2013 16.12
+4
Zaprt vse banke, državljanom vrnt gnar, lopovom pa prepovedat dvignt tud 1 €, tudi familiji jankovič! Vse kar je bilo gnarja nakradenega, pa naj dajo v razvoj države in posojila drugim državam, smo v trenutku iz krize!
Dobri Ivek
20. 03. 2013 16.33
+4
... jih Rusi potolčejo kot garjave mačke!