Tujina

'Prihrani energijo, Rex. Pogajanja s Severno Korejo so izguba časa'

Washington, 02. 10. 2017 08.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik Donald Trump je pogajanja državnega sekretarja Rexa Tillersona s Severno Korejo označil kot "izgubo časa". Dejal mu je, naj raje prihrani energijo, saj bodo ZDA v zvezi s tem "naredile, kar je treba narediti". Kaj natančno je s tem mislil, ni znano.

Ameriški predsednik Donald Trump zoper razburja javnost s svojimi izjavami. Državnemu sekretarju Rexu Tillersonu je tako dejal, da so pogajanja s Severno Korejo zaradi njenega jedrskega programa popolna izguba časa.

"Prihrani energijo, Rex, naredili bomo, kar bo treba narediti!" je Trump zapisal na družbenem omrežju Twitter, potem ko je sekretar Tillerson dejal, da so imeli predstavniki Severne Koreje v soboto le malo zanimanja za pogajanja. 

Državi si že nekaj mesecev podajata žogico in z ostro retoriko prilivata olje na ogenj že tako razburkanih strasti. 

ZDA bi namreč rade, da Severna Koreja preneha z razvijanjem jedrskega orožja ter preizkusi njihovih balističnih raket. Azijci za nameček še trdijo, da so uspešno testirali vodikovo bombo, ki bi jo lahko pritrdili na raketni sistem dolgega dosega.

Zato niso Trumpove izjave k izboljšanju razburkanega odnosa niti malo pripomogle. 

V nedeljo je ameriški predsednik tako tvitnil: "Rexu Tillersonu, našemu prekrasnemu državnemu sekretarju, sem povedal, da je njegov trud za pogajanja z malim raketnim možakarjem popolna izguba časa ...

Kaj je ameriški predsednik mislil pod stavkom: "Naredili bomo, kar bo treba," ni znano. A neimenovani predstavnik ameriških oblasti je za Reuters povedal: "Ker Severna Koreja nadaljuje s svojimi provokacijami, se predsednik pač noče pogajati z njimi.

Diplomatske kanale naj bi ZDA tako uporabljale zgolj za pogajanja o izpustitvi njihovih pridržanih državljanov v Pjongjangu.

Ameriški državni sekretar Rex Tilerson se je med obiskom na Kitajskem srečal s tamkajšnjimi politiki.
Ameriški državni sekretar Rex Tilerson se je med obiskom na Kitajskem srečal s tamkajšnjimi politiki. FOTO: AP

Donald Trump na enem bregu, njegova administracija na drugem

To sicer ni prvič, da se dejanja in izjave Donalda Trumpa razlikujejo od tistih, ki jih "vleče" njegova administracija, poroča BBC

Avgusta je tako dejal, da je ameriško orožje pripravljeno, da pomete s Severno Korejo in to le nekaj ur po tem, ko je njegov obrambni minister poskušal na vsak način umiriti napetosti ter pogajanja opisal kot uspešna. 

Trumpove izjave o "Rexu" so prišle v javnost le dan po novici, da so ameriške oblasti odprle komunikacijski kanal s Pjongjangom, kljub siceršnji napeti retoriki med obema državama.

Na vprašanje, ali se je Severna Koreja zares pripravljena pogajati z uradnim Washingtonom, je Tillerson odgovoril: "Preverjamo. Ostanite z nami." A kasneje je izjavo omilil ter dejal, da je napredek v pogajanjih resnično majhen. 

Tillerson je o tej temi govoril med svojim obiskom Kitajske, med katerim se je med drugim srečal tudi s predsednikom Xi Jinpingom

Kitajska je prejšnji teden sicer zaprla nekaj severnokorejskih podjetij, ki so delovala na njenem ozemlju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
02. 10. 2017 19.04
amerika je po razpadu sssr postala edina super sila. in to je bil za njo konec. sedaj je le še papirnat zmaj. brez zob. koreja je še nedavno tega ponujala dogovor, ki so ga naši zahodno atlantski prijatelji odrekali. sedaj ko ima koreja jedrsko orožje pa ne morejo NIČ. konfiguracija koreje je taka, da je ne morejo uničiti. ostalo bo dovolj vojske, da zada povratni udarec (morda ne po ameriki, po južni koreji in japonski pa zagotovo in tam ni ne malo američanov), s tem da ji za hrbtom stojita še rusija in kitajska. korejci se jedrskemu orožju ne bodo odrekli (raje bodo jedli travo) kot pa da jih doleti usoda gadafija, huseina ali miloševiča.
komarec
02. 10. 2017 13.10
+5
Spet nekaj straši in obljublja, doma se mu pa ljudje pobijajo med sabo.
trumpet2018
02. 10. 2017 12.16
-3
Trump razburja samo leve fejk medije - CNN, BBC,MSNBC, resnica je, da mu je po NFL fiasku podpora samo še narasla, rejtingi NFL-u pa padajo po sramotnem obnašanju nogometašev, ki so po ukazu lastnikov moštev ignorirali ameriško himno in zastavo. Ljudje niso nasedli in to se je obrnilo proti njim. Zakaj naj bi se pogajali z debelim SK psihopatom, to je sama izguba časa, kot je pri nas izguba časa pogajanje s Hrvati. Rex Tillerson je menda sorošev človek, verjetno bo tudi njega Trump odpustil. Gre pa našim medijem spet zelo v nos ker Trump tvita , s tem ni nič narobe, s tem se lahko izogne filtru fejk medijev in lahko neposredno komunicira s tistimi ki so ga izvolili. mainstream novinarji se nikakor nočejo sprijazniti s tem da nimajo več nobenega vpliva na ničesar.
SAKITUMI
02. 10. 2017 11.41
+5
HEHEHE.... KAKA POGAJANJA? A NI TRUMP BLOKIRU VSE ZADEVE OKOL KOREJE, KAJ SE MA POL POGAJAT??? NEJ SE DRŽI SVOJE DRŽAVE IN SE NE UKVARJA Z DRUGIMI, BO NAJBOLJ MIR....
detect
02. 10. 2017 11.24
+6
haha trumpek nima sploh pojma kako bi se naj predsednik obnašal.deluje mi po obnašanju kot Musolini.
Razumnež
02. 10. 2017 11.10
-4
No, ampak kar je rekel pa drži...
komarec
02. 10. 2017 13.11
+4
ArkaMast
02. 10. 2017 11.01
+5
Trump je izguba časa. In Kim in Trump. Oba.
frako
02. 10. 2017 10.54
+5
Glaun da se bo po trampovih navodilih zdej wall street sam kontrolirou in prijavljal, s 75% zmanjšanimi kaznimi.
26277
02. 10. 2017 10.53
+5
Miroljuben človek....tisti , ki ga je postavil na stolček, že ve.