Tujina

Španija pošilja sporočilo zaupanja, vlagatelji pa so zaskrbljeni

Madrid, 01. 06. 2012 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rešitev za stanje na trgih leži v evru in EU, verjame španski finančni minister. Kot je povedal, izvajajo reforme, da bi dosegli rast. Če pa bi Španijo morali reševati, bi bil udarec hud, saj je tamkajšnje gospodarstvo večje od grškega, portugalskega in irskega skupaj.

Španski minister za gospodarstvo je prepričan, da bo njegova država krizo premagala.
Španski minister za gospodarstvo je prepričan, da bo njegova država krizo premagala. FOTO: Thinkstock

Prihodnost skupne evropske valute se bo v prihodnjih tednih odločala v Španiji in Italiji, je poudaril španski gospodarski minister Luis de Guindos. Prav zaradi dejstva, da gre za četrto in tretje največje gospodarstvo evrskega območja, je treba biti po njegovih besedah pri nadaljnjem ukrepanju še posebej odgovoren.

Že samo špansko gospodarstvo je večje od grškega, portugalskega in irskega skupaj, kar pomeni, da bi bilo reševanje Španije ali morebiti celo Italije izjemen finančni zalogaj in velik udarec za skupno valuto.

De Guindos je pojasnil, da je Španija zaradi velikih težav v delu bančnega sistema v zelo težavnem položaju, čeprav o tem, da bi bila na robu prepada, ni želel govoriti. Prepričan je, da ji bo težave uspelo premagati in da se bo izkazala kot vzorčni primer za to, kako se izvleči iz globoke krize.

A ob tem je znova izrazil željo po ambicioznejšem ukrepanju na evropski ravni za zmanjšanje pritiska na Španijo. Spet se je tako zavzel za spremembo pogodbe o stalnem mehanizmu za stabilnost evra (ESM), tako da bi ta lahko svoj finančni potencial v višini 500 milijard evrov uporabil tudi za dokapitalizacije bank in ne le za pomoč državam.

Prav tako je podprl uvedbo dejanske bančne unije v območju evra s centraliziranim nadzorom nad velikimi sistemskimi in čezmejnimi bankami ter skupnim mehanizmom jamstev za bančne vloge.

"Španija je na razpotju in prihodnost evra se bo v prihodnjih tednih odločala prav v Španiji in Italiji. To pomeni, da moramo biti še posebej odgovorni," je bil jasen De Guindos, ki je ob tem zanikal, da prihaja do bega kapitala iz Španije. Čeprav je del bank res v velikih težavah, pa je po njegovih besedah 70 odstotkov bančnih ustanov finančno povsem zdravih.

Bi padec Španije pod bremeni krize povzročil "efekt domin"?
Bi padec Španije pod bremeni krize povzročil "efekt domin"? FOTO: Thinkstock

O tem, kako okrepiti zaupanje v Španijo, je na današnji redni seji razpravljala tudi španska vlada. "Poslati želimo sporočilo zaupanja, varnosti in solventnosti Španije kot države," je poudaril finančni minister Cristobal Montoro.

Rešitev za trenutno stanje na trgih leži v evru in EU, je dejal ob tem. "Izvajamo reforme, čistimo bančni sistem in javni sektor in to, skupaj z drugimi reformami, bo poskrbelo za rast, zaposlovanje in nam omogočilo izhod iz krize v enotni Evropi," je poudaril.

Znova je zaupanje v Španijo izrazil tudi Berlin. Nemško finančno ministrstvo je podprlo predlog Evropske komisije, da Španiji podaljša čas, v katerem mora zmanjšati svoj proračunski primanjkljaj. "Španija z odločnostjo sprejema nujne reforme in nemška vlada je prepričana, da bodo to odločnost prepoznali tudi trgi," so poudarili. Dodali so še, da Španija uvaja ukrepe za zmanjševanje proračunskega primanjkljaja, zato ni nobenega razloga, da bi ji ta proces še dodatno oteževali.

Prihodnost evra se bo odločala v Španiji in Italiji, je prepričan španski gospodarski minister
Prihodnost evra se bo odločala v Španiji in Italiji, je prepričan španski gospodarski minister FOTO: Thinkstock

Vlagatelji vseeno zelo zaskrbljeno zrejo v Španijo

Donos do dospetja na 10-letne španske državne obveznice se je na sekundarnem trgu danes dopoldne znova zvišal in je dosegel 6,64 odstotka. Trenutno se je sicer znižal na okoli 6,5 odstotka.

Istočasno pa vlagatelji očitno še naprej bežijo v naložbe, ki jih zaznavajo kot varne. Zahtevana donosnost na nemške 10-letne obveznice je dosegla novo rekordno nizko vrednost in je zdrsnila do 1,16 odstotka.

Kljub številnim pomislekom glede francoskih javnih financ in zdravja drugega največjega evropskega gospodarstva pa se znižuje tudi zahtevana donosnost na francoske obveznice. Ta je danes dosegla rekordno nizkih 2,11 odstotka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

I G N O R A N T
02. 06. 2012 12.09
Italija bo pomenila zacetek konca.Tako kot v 2. vojni.Kapitulacija ,malo izbruhov in konec
HooplaToopla
01. 06. 2012 23.59
+5
"Če pa bi Španijo morali reševati, bi bil udarec hud, saj je tamkajšnje gospodarstvo večje od grškega, portugalskega in irskega skupaj." Naj najprej začnejo po malem ... za vajo ... in rešijo denimo nas tule v Sloveniji. Ko jim bo to uspelo, pa naj rešujejo še druge večje države.
Rde?iAlarm
01. 06. 2012 17.04
-1
24 ur že ve ko so vso pamet požrli
.MOSSAD.
01. 06. 2012 16.12
+4
Za vsak slučaj sem svoje peneze...pretopil v Ruske ...Rublje...pa to...
sikorsky
01. 06. 2012 16.07
+0
Baje Kitajska razmišlja o uvedbi Eura,...tko da nič bat.
vertex
01. 06. 2012 15.41
+0
euro,drži se