Tujina

Priebkeju potrdili dosmrtno ječo

Rim, 26. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Italijansko kasacijsko sodišče je zavrnilo pomilostitev za nekdanjega nacista Ericha Priebkeja, ki ga je italijansko sodišče zaradi sodelovanja v poboju civilistov v Ardeatinskih jamah pri Rimu leta 1944 obsodilo na dosmrtno zaporno kazen.

Priebkeja so izročili Argentinci
Priebkeja so izročili Argentinci FOTO: Reuters

Sodišče je menilo, da nekdanji častnik nemških enot SS ne more biti pomiloščen po zakonu o amnestiji iz leta 1966, saj ta velja le za italijanske državljane. Cilj omenjenega zakona kot tudi prvega odloka o amnestiji iz leta 1946 je bil dokončanje državljanske vojne med partizani, ki so se borili proti Musoliniju, in zadnjimi ostanki privržencev fašističnega diktatorja. Sodišče je zato menilo, da je po tem zakonu pomilostitev možna le za zločine, ki so jih zakrivili italijanski državljani iz političnih razlogov in v zvezi z italijansko državo.

Erich Priebke se hkrati ne more sklicevati na Maastrichtsko pogodbo, da bi bil v tem primeru izenačen z italijanskimi državljani, saj je bil tuj državljan, zločin pa je izvršil kot predstavnik nemške vojske in v interesu tuje države, je še ugotovilo sodišče. Danes 89-letnega Priebkeja je na dosmrtno ječo marca 1998 obsodilo vojaško sodišče v Rimu. Konec leta 1999 je bil iz zdravstvenih razlogov iz zapora izpuščen in od takrat živi v hišnem priporu v Rimu.

Priebke je bil leta 1994 aretiran v Argentini, kjer je živel od konca druge svetovne vojne, in potem novembra 1995 izročen Italiji, kjer so ga spoznali za krivega sodelovanja v poboju 335 civilistov v Ardeatinskih jamah.