Tujina

Pridobila dokaze o vojaških načrtih za izgon ljudstva Rohinga, zdaj jima sodijo za izdajanje državnih skrivnosti

Jangon, 10. 01. 2018 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mjanmarsko sodišče je potrdilo obtožnico proti dvema novinarjema agencije Reuters, ki sta bila prijeta prejšnji mesec. Sodili jim bodo zaradi izdajanja državnih skrivnosti, je sporočil njun odvetnik. Pri sebi naj bi imela dokumente o vojaških načrtih, ki so pripeljali do izgona več kot 650.000 pripadnikov manjšine Rohinga.

Reutersova novinarja Va Lone in Kjav Soe Oo sta bila aretirana 12. decembra v Jangonu. Glede na obtožnico naj bi s tem, ko naj bi imela pri sebi zaupne dokumente mjanmarske vojske glede akcij v pokrajini Rakhine, prekršila zakon o državnih skrivnostih, zaradi česar jima grozi do 14 let zaporne kazni, je povedal njun odvetnik Khin Maung Zav.

Odvetnik je tudi vložil zahtevo, da bi se novinarja lahko branila s prostosti, a bo sodišče o tem odločalo na naslednji obravnavi čez dva tedna.

"Poskušam biti močan. Poskušam, da ne bi bil preveč zaskrbljen," je po današnji obravnavi povedal Va Lone svoji družini in novinarjem, zbranim v sodni dvorani. "Aretirali so naju, ker sva hotela razkriti resnico," je dodal.

Reutersovega novinarja Va Lona policisti spremljajo iz sodišča.
Reutersovega novinarja Va Lona policisti spremljajo iz sodišča. FOTO: AP

Mjanmarske oblasti naj bi sicer lani aretirale najmanj enajst novinarjev, zaradi česar se država pod vodstvom nekdanje nobelove nagrajenke za mir Aung San Su Či sooča tudi s kritikami zatiranja svobode tiska svobode govora.

Zaradi odločitve mjanmarskega pravosodja, da se bo Reutersovima novinarjema sodilo, je bil ogorčen tudi Reutersov predsednik uprave in glavni odgovorni urednik Stephen J. Adler. Dejal je, da so obtožbe proti njihovima novinarjema "popolnoma neosnovane in odkrit napad na svobodo tiska". Družba je Mjanmar tudi pozvala k takojšnji izpustitvi njihovih novinarjev.

Na današnji sodni obravnavi so bili sicer prisotni tudi veleposlaniki Avstralije, ZDA in EU v Mjanmaru. Prisoten je bil tudi predstavnik Združenih narodov.

Reutersov novinar Kjav Soe Oo
Reutersov novinar Kjav Soe Oo FOTO: AP

Mjanmarska vojska priznala vpletenost v poboje Rohingejcev

Zaradi nasilja v okviru varnostnih operacij v zvezni državi Rahkine je v sosednji Bangladeš od avgusta lani zbežalo več kot 650.000 Rohingejcev. Združeni narodi so to že označili za etnično čiščenje, medtem ko je mjanmarska vojska vse doslej zavračala očitke o hudih kršitvah človekovih pravic.

Mjanmarska vojska pa je sporočila, da so mjanmarski vojaki in vaščani odgovorni za smrt desetih pripadnikov omenjene muslimanske manjšine septembra lani, katerih trupla so minuli mesec našli v množičnem grobišču v mjanmarski zvezni državi Rakhine.

Rohingejce so najprej ujeli in jih nato ubili. Kot je na Facebooku pojasnila vojska, so nekateri vaščani Inn Dina in pripadniki varnostnih sil priznali, da so ubili deset "bengalskih teroristov". V Mjanmaru Rohingejce raje označujejo za Bengalce, s čimer želijo nakazati, da naj bi šlo za nezakonite migrante iz Bangladeša, čeprav pripadniki te muslimanske manjšine v Mjanmaru živijo že več generacij.

Po najdbi množičnega grobišča na pokopališču v vasi Inn Dinn je vojska uvedla preiskavo in sporočila, da bo odgovorne za njihovo smrt kaznovala v skladu z zakonodajo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FIGEC
03. 09. 2018 08.51
Neverjetno, kako poraste intelekt pripadnikov vojaških ali policijskih struktur, ko je treba ustvariti kaki konstrukt. Pa ne samo tam, tudi pri nas imamo jako talentirane primerke med omenjenimi vrstami...
flojdi
12. 01. 2018 15.20
+2
. nikjer bi ne smelo biti niti ene Drž avne Skrivnosti pika
Fifi 24
10. 01. 2018 18.54
-2
Avtorji : STA / K.H./U.Z. MSM melje dalje ovce pojedo kot vedno tako je bilo pri pravljicah o Iraku, Libiji, Afganistan, Siriji... Miamarju___________________Je pa zanimivo 24 MSM da ste "pozabili" omenit da sta oba OBTOŽENA zakonu iz časa angleške vladavine torej je to zahodni angleški demokratičen zakon torej sta demokrtaično obtožena zakaj ??? Potem jokanje ??
appollyon
10. 01. 2018 11.42
-6
Če bi krali Iranske zaupne dokumente bi že viseli. Lahko sta vesela do bosta za izdajo dobila samo 14 let.
Spalec
10. 01. 2018 12.08
+9
14 let v Burmanski čuzi je isto k smrt, sam da počasna.
eFranjo
12. 01. 2018 13.51
+2
saj nista nič izdala, samo resnico sta hotela povedat
FIGEC
03. 09. 2018 08.47
Spalec, v tistih zaporih ne preživiš 3 leta, ne pa 14...