Tujina

Pričevanje z Utoye: Zdelo se mi je, da je le vprašanje časa, kdaj bom ustreljena

Oslo, 09. 05. 2012 17.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na sojenju norveškemu teroristu Breiviku so na vrsti priče. Prva je svojo zgodbo delila 24-letna Tonje Brenna, ki je pokol na Utoyi preživela tako, da se je delala, da je mrtva. Spominjala se je trenutkov, ko je nemočno čakala, kdaj jo bo morilec našel in ubil.

V Oslu se nadaljuje sojenje norveškemu teroristu Andersu Behringu Breiviku, ki je julija lani ubil 77 ljudi. Na vrsto so danes prišle priče, ki so preživele krvavi 22. julij 2011. Svojo zgodbo s sodiščem in javnostjo je danes delila 24-letna Tonje Brenna, ki je organizirala dogodek na otoku Utoya. Poboj je preživela, ker se je pretvarjala, da je mrtva.

Spomin na žrtve na Utoyi
Spomin na žrtve na Utoyi FOTO: Reuters

Kot je povedala, so organizatorji sklicali sestanek, potem ko so izvedeli za eksplozije v Oslu, ko je slišala pokanje. Najprej je mislila, da gre za ognjemet. "Ravno sem se pogovarjala po telefonu. Sogovorniku sem rekla: 'Nekdo ima slab smisel za humor, nekdo se norčuje'," se je spominjala. "Kar sem mogla hitro, sem tekla proti kraju, odkoder je prihajal hrup. Kjer je cesta zavila, za stavbo, v kateri je kavarna, so dve ali tri osebe padle na tla. Takoj sem pomislila, da so bile ustreljene in v telefon sem zavpila: 'Nekdo strelja na Utoyi'," je nadaljevala.

Takoj se je začela panika, se je spominjala. Opisala je, kako se je pred Breivikom skrila na skalnato polico ob vodi, ob njej pa je bilo dekle, ki je močno krvavelo. Povedala je, da je poskušala ustaviti krvavitev in preprečiti, da bi ranjeno dekle izgubilo zavest. Pripovedovala je, da sta šepetali o tem, da bosta naslednji dan že doma s starši. Hkrati pa sta se počutili popolnoma zapuščeni in nemočni, nihče ni mogel ničesar storiti, se je spominjala. "Zeblo naju je, bili sva mokri, blatni in krvavi. Zdelo se mi je, da je le vprašanje časa, kdaj bom ustreljena," je povedala.

Breivik naj bi imel veliko vprašanj za priče.
Breivik naj bi imel veliko vprašanj za priče. FOTO: Reuters

Ko je Brennova dejala, da je med streljanjem slišala Breivika, ki je "vzklikal od veselja", naj bi se slednji nasmehnil in odkimal z glavo, je poročal BBC. Breivik je jezen, ker mu sodnik ni dovolil, da bi vprašanja naslavljal neposredno na priče, temveč le preko odvetnikov. Kot je dejal, je imel veliko vprašanj za priče.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Geronemo
10. 05. 2012 13.38
+1
Še zdaj ne razumem kako je lahko ena oseba ki ni član nobene skupine ali organizacije - terorist???
dannyer
10. 05. 2012 18.32
+0
o bistvu je to precej enostavno . ni naredil kavem umetnost
dannyer
10. 05. 2012 18.33
+2
mu očitajo tisto dejanje naj se vlada pogleda za koliko nepotrebnih smrti norvežanov je kriva njihova politika pol se pa vprašaj kdo je hujši
el-komandante
09. 05. 2012 22.59
+0
čez 500 let ga bodo slavili kot začetnika novega čistega svetovnega reda hehehe
en lisjak
09. 05. 2012 18.38
+4
Tega človeka pa 24ur zlo obrajta....non stop tu ...dajte kaj bol pametnega gor ...
TRUMPP
09. 05. 2012 19.10
+0
grdavs
09. 05. 2012 19.17
+4
1kmet, to je novica, ki jo spremlja vsa EU. Ne vem, zakaj bi 24ur bil izjema?