Tujina

Pričanje objavili hekerji NullSecurityja?

Zagreb, 02. 12. 2011 15.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hekerska skupina NullSecurity Croatia je prevzela odgovornost za objavo posnetkov pričanja bivšega hrvaškega premierja Iva Sanaderja na spletnem portalu YouTube.

Kot so še napovedali NullSecurity, bodo na volilni dan v nedeljo, 4. decembra, objavili dokumente, ki bodo "pretresli" hrvaško javnost, posebej HDZ in premierko Jadranko Kosor.

Hekerji skupine NullSecurity Croatia so po objavi posnetkov pričanja bivšega hrvaškega premierja Iva Sanaderja na spletnem portalu YouTube na spletnih družbenih omrežjih Facebook in Twitter svetovali državnemu tožilstvu, naj "malo bolje zavaruje" svoj strežnik.

Na tožilstvu so pojasnili, da posnetkov pričevanj ne hranijo na strežnikih, temveč na DVD-jih, kot določa Zakon o kazenskem postopku. Dodali so, da je interna spletna mreža protikorupcijskega urada fizično ločena od javnih komunikacijskih mrež in da ni možno vdreti v njo po spletu.

Ivo Sanader
Ivo Sanader FOTO: Reuters

Zavrnili so tudi možnost varnostne grožnje kateremu koli izmed strežnikov državnega tožilstva. Spomnili so, da imajo vsi osumljenci in njihovi odvetniki pravico do izvodov vseh dokumentov iz preiskav, vključno z videoposnetki. Pričakujejo, da bodo policisti ugotovili, kdo je posredoval sporne posnetke javnosti.

Na objavo posnetkov na spletnih portalih in v drugih medijih na Hrvaškem se je v četrtek zvečer odzvalo tožilstvo, ki je napovedalo kriminalistično preiskavo, saj gre za kaznivo dejanje objave uradne skrivnosti, ker še poteka preiskava v primeru Fimi-media, o katerem je Sanader pričal pred preiskovalci.

Gre za 12-minutno montažo posnetkov s Sanaderjevega zaslišanja, ki naj bi potekalo 21. julija oziroma nekaj dni potem, ko je Avstrija Hrvaški izročila bivšega premierja. Del hrvaških medijev je v četrtek objavil sporne posnetke, ki jih je konec novembra na portalu YouTube objavil uporabnik pod imenom Remetineclive.

Objavo posnetkov so ostro kritizirali Sanaderjevi odvetniki kot tudi odvetnik HDZ Vladimir Gredenj, ki je ocenil, da sta državno tožilstvo in glavni državni tožilec Mladen Bajić najbolj odgovorna za objavo zaupnega dela preiskave.

Objavili tudi pričanje Jadranke Kosor

Sicer pa to ni prvi primer javne objave informacij o preiskavah, očitno pa tudi ne zadnji, saj je Jutarnji list danes poročal o pričanju predsednice HDZ in premierke Jadranke Kosor v primeru Fimi-media in domnevnih črnih skladih vladajoče stranke.

Poleg tega so bili deli spornega posnetka Sanaderjevega pričevanja oktobra objavljeni v delu hrvaškega tiska, nekatere specifične Sanaderjeve izjave, kot je tista o "Zorru maščevalcu", pa je septembra prvi omenil podpredsednik sabora Vladimir Šeks, kar je spodbudilo sume, da si je podpredsednik HDZ mimo zakona ogledal zaupne posnetke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prehlad
02. 12. 2011 18.29
+0
BRIGA MENE ZA HRVATE .DOMA NAREDITE RED.
Buco -
02. 12. 2011 16.50
kako vezo ma 4. december z volitvami na hrvaškem? oz. zakaj člankar tega članka to povezuje oz. dvoumno piše? "Kot so še napovedali NullSecurity, bodo na volilni dan v nedeljo, 4. decembra, objavili dokumente, ki bodo "pretresli" hrvaško javnost, posebej HDZ in premierko Jadranko Kosor." razn, če je jadranka kej kupčkala z našimi? :p
Murkl
02. 12. 2011 16.56
+4
ne hrvati imajo tudi volitve 4.12.2011 tako vezo ima..
Buco -
02. 12. 2011 17.03
+1
odbogaposlan
02. 12. 2011 15.56
+7
kakšno je to preiskava?: za objavo zaupnega dela preiskave. a ni sojenje javno?